menu

12.4 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Izraelská média předpovídají, že vpád do Rafáhu přijde velmi brzy

Izrael se velmi brzy chystá vyslat vojáky do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde se podle něj nachází poslední bašta radikálního palestinského hnutí Hamás, proti němuž vede od loňského října válku. Píší o tom izraelská média, podle nichž byly zahájeny přípravy k evakuaci civilistů z Rafáhu.

USA dodají Ukrajině další rakety Patriot, oznámil ministr obrany Lloyd Austin

Podle ministra obrany USA Lloyda Austina poskytnou Spojené státy Ukrajině další rakety Patriot, které posílí její systémy protivzdušné obrany, a to v rámci významného balíčku pomoci ve výši 6 miliard dolarů. Střely budou sloužit k doplnění dříve dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot.

Krajská kola určila 50 finalistů Ekonomické olympiády. Blýskli se studenti z Prahy, Přerova i Valašského Meziříčí

Sledujte nás na sítích

Praha 9. března 2023 (PROTEXT) –

● Sedmý ročník Ekonomické olympiády zná výsledky krajských měření sil. O 50 míst pro červnové finále se v nich utkalo přes 900 postupujících ze školních klání.

● Nejvíce finalistů získala mezi kraji Praha, reprezentovat ji bude 10 studentů. Z jednotlivých škol bylo nejúspěšnější Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí. Do finále vyšle hned tři svoje zástupce.

● Plný počet 100 bodů obdržel v krajských kolech jediný student – Matěj Běťák z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově.

Z více než třiceti tisíc účastníků Ekonomické olympiády zůstalo už jen 50 nejlepších. Vzešli z krajských kol, jichž se mezi 20. lednem a 9. únorem zúčastnilo celkem 913 studentů z 383 středních škol po celé České republice. Průměrný počet bodů v testu činil 43,6 (z celkových 100 bodů). Na postup do slavnostního dvoudenního finále, jež se uskuteční 19. a 20. června v Praze, bylo potřeba alespoň 82 bodů.

Na začátku sedmého ročníku Ekonomické olympiády bylo rekordních 30.800 studentů z více než 500 českých středních škol. Teď zbývá už jen pět desítek nejlepších, 43 chlapců a 7 dívek. Určila je krajská kola, ve kterých postupující ze školních klání vyplňovali speciální test složený z pěti uzavřených otázek typu ABCDE a tří otevřených otázek.

Nejvíce postupujících do finále letos získala Praha (10) následovaná Zlínským krajem (6). Mezi jednotlivými školami zazářilo Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí, jež bude mít mezi nejlepší padesátkou hned tři svoje zástupce. Plný počet 100 bodů získal jediný student – Matěj Běťák z Gymnázia Josefa Škody v Přerově.

Zadání testů v krajských kolech cílilo především na znalosti studentů z oblasti mikroekonomie, makroekonomie a finanční gramotnosti. „Ekonomická olympiáda není jen o tom zjistit, jak na tom studenti ve srovnání se svými vrstevníky jsou a vybrat ty nejlepší, byť jde o její důležitou součást. Naším dlouhodobým cílem je rovněž posilovat zájem o ekonomické vzdělávání a finanční gramotnost. Proto jsme i letos připravili bohatý doprovodný program,“ říká Kristýna Kunčarová, ředitelka Ekonomické olympiády z Institutu ekonomického vzdělávání (INEV), jenž Ekonomickou olympiádu pořádá.

Studenti i učitelé se tak mohli v rámci krajských kol zúčastnit několika tematických přednášek či diskuzních panelů. Obzory v oblasti pojišťovnictví jim rozšířil například cyklus setkání připravený společností Kooperativa. V Praze se zároveň uskutečnila panelová diskuse se zástupci Komerční banky, University of New York in Prague a Kooperativy. Pro Plzeň, Ústí nad Labem a Liberec si připravila Vysoká škola ekonomická sérii přednášek na téma současné ekonomie. V Pardubickém kraji si studenti i učitelé mohli poslechnout odbornou přednášku Ing. Simony Pichlové, Ph.D. a doc. Ing. Jana Černohorského Ph.D. z Fakulty Ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. A ani v Brně nechyběla odborná přednáška, kterou vedla Ing. Dagmar Vágnerová Linnertová, Ph.D. na téma Báječný svět kryptoměn. V každém kraji se navíc studenti zapojili do slosování o soutěžní balíčky od generálního partnera Komerční banky.

Celorepublikové finále 7. ročníku Ekonomické olympiády se uskuteční v Praze jako dvoudenní akce v termínu 19. až 20. června 2023. Všech padesát finalistů se v rámci soutěžního programu nejprve zúčastní písemného testování. Deset nejlepších pak postoupí k ústní zkoušce, jež rozhodne o konečném pořadí. Studenti na prvních pěti příčkách budou Českou republiku reprezentovat na mezinárodním finále. To se letos v září uskuteční Bratislavě a změří v něm síly 90 finalistů z 18 zemí.

Vedle studentů a jejich vyučujících budou mezi hosty červnového republikového finále také vybrané osobnosti českého byznysu a světa financí. V rámci nesoutěžního programu se s nimi finalisté Ekonomické olympiády setkají a budou mít možnost s nimi diskutovat nejen o ekonomice, ekonomii, finanční gramotnosti, ale i o řadě dalších témat.

Počet finalistů Ekonomické olympiády 2022/2023 za jednotlivé kraje

Počet finalistů
Hlavní město Praha 10
Středočeský kraj 2
Liberecký kraj 3
Ústecký kraj 5
Plzeňský kraj 2
Karlovarský kraj 2
Královéhradecký kraj 2
Jihočeský kraj 3
Pardubický kraj 2
Olomoucký kraj 5
Moravskoslezský kraj 2
Kraj Vysočina 2
Jihomoravský kraj 4
Zlínský kraj 6
Celkem 50

O Ekonomické olympiádě a pořadateli INEV

Ekonomická olympiáda je největší celostátní soutěží ve znalostech z ekonomie a z financí pro středoškoláky a od roku 2021 i pro žáky základních škol. Cílem tohoto unikátního projektu je atraktivní a hravou formou zvyšovat povědomí a znalosti studentů o ekonomii a financích, seznámit je se základními ekonomickými tématy, poukazovat na oblasti nedostatečně pokryté školní výukou a v neposlední řadě vyhledávat nadějné budoucí ekonomy.

Ekonomickou olympiádu od roku 2016 pořádá a odborně garantuje nezisková organizace Institut ekonomického vzdělávání z. ú. (INEV). Jejím prostřednictvím INEV udává trend ekonomickému a finančnímu vzdělávání a analyzuje stav finanční a ekonomické gramotnosti mladších generací.

Kontakt pro média:

Monika Petrásková

PR Consultant & Press Officer

INEV, z. ú., organizátor Ekonomické olympiády

E-mail: [email protected]

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

DOPORUČUJEME

Arménský politický vězeň Ruben Vardanyan dostal povolení promluvit s rodinou, která jej žádá o ukončení hladovky

Jerevan (Arménie) 27. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Po dvaceti dnech izolace a zhoršujícího se zdravotního stavu umožnili Ázerbájdžánci humanitárnímu a obchodnímu vůdci díky obrovské...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.