menu

16.1 C
Czech
Středa 1. května 2024

Rusko vetovalo rezoluci OSN o zastavení vývoje jaderných zbraní ve vesmíru

Rusko vetovalo rezoluci Organizace spojených národů, jejímž cílem je zastavit vývoj a rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru, a vzbudilo tak mezinárodní pozornost. Návrh rezoluce vyzýval státy s významnými vesmírnými kapacitami, aby přispěly k udržení míru ve vesmíru a zabránily závodům ve zbrojení v mimozemské oblasti.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Značka Clé de Peau Beauté udělila již popáté ocenění „Power of Radiance"

Sledujte nás na sítích

Tokio 8. března 2023 (PROTEXT/PRNewswire) – Cena vzdává poctu osobnostem, které inspirovaly a zlepšily životy dívek a žen vzděláváním v oborech z oblasti STEM

Clé de Peau Beauté, luxusní značka kosmetických produktů pro péči o pleť a make-upu, s potěšením oznamuje zahájení již pátého ročníku soutěže „Power of Radiance Awards“. Letošní cenu obdrží Dao Thi Hong Quyenová z vietnamské Hanoje. Dlouhodobé filantropické úsilí značky Clé de Peau Beauté zahrnuje každoroční udílení cen „Power of Radiance“ a několikaleté partnerství s organizací UNICEF, jehož cílem je podporovat programy vzdělávání, zaměstnanosti a posílení postavení dívek na celém světě v oblasti STEM (věda, technologie, strojírenství a matematika). Ty tak mají možnost přispívat ke vzniku lepšího světa.

Vědecká a technologická řešení jsou zásadní pro řešení řady z těch největších světových problémů včetně klimatických změn a chudoby. Nelze proto přehlížet obrovský potenciál poloviny světové populace, kterou tvoří dívky a ženy. Dívky, zejména ve znevýhodněných oblastech, mají přístup ke vzdělávání v oborech z oblastí STEM velmi omezený. Dovednosti v oblastech informačních a komunikačních technologií (ICT) jsou stále žádanější a v důsledku omezené účasti žen v těchto odvětvích se rozdíly v uplatnění obou pohlaví dále prohlubují.

Dao Thi Hong Quyenová je nadšená učitelka biologie, která se snaží odstranit nedostatky ve vzdělávání v oblasti STEM a řešit genderové předsudky ve své komunitě. Ve Vietnamu jsou rozdíly ve vzdělání obzvláště patrné u dětí z nejchudších provincií,[1] což je skupina, kterou tvoří větší počet etnických menšin, děti se zdravotním postižením a dívky. To platí zejména pro vzdělávání v oblasti STEM, které je zaměřeno převážně na chlapce,[2] což akademicky izolovaným dívkám zamezuje ve vstupu na pracovní trh.[3] Počet dívek, které v roce 2019 skládaly přijímací zkoušky do 10. třídy, dosáhl v odlehlé hornaté provincii Lao Cai v severozápadním Vietnamu s vysokou koncentrací etnických menšin přibližně 10,5 %.[4] Nástup pandemie již tak hrozivou krizi vzdělávání ve Vietnamu dále zhoršil.[5]

Paní Quyenová se rozhodla tuto situaci změnit a podporovat marginalizované dívky a skupiny ve Vietnamu ve vzdělávání v oblasti STEM. Otevírá se jim tak možnost zapojit se do těchto klíčových oborů a přispět k jejich rozvoji. Jako vedoucí oddělení přírodních věd na škole programu Genesis se Quyenová v uplynulých osmi letech na vzdělávání v oblasti STEM podílela velice významným způsobem. Jako zakladatelka projektu „STEM for Rural Area“ (STEM pro venkov), který vznikl v roce 2018, podpořila Quyenová více než 10 škol, což bylo v důsledku přínosem pro více než 1200 dívek. Díky jejímu aktivnímu zapojení na projektu Girl in STEM v rámci organizace British Council se jí prostřednictvím jejího projektu na střední škole Le Hong Phong podařilo zvýšit účast studentek na aktivitách STEM až na 70 %. V průběhu pandemie onemocnění covid-19 uspořádala pro učitele 28 online webinářů o vzdělávání v oblasti STEM, které je seznamovaly nejen s novým obsahem o STEM a rozvoji měkkých dovedností, ale také s možnostmi rozvoje poradenských schopností více než 84.000 učitelů ve Vietnamu.

„V uplynulých čtyřech letech bylo značce Clé de Peau Beauté velkou ctí podporovat výjimečné osobnosti v jejich úsilí o zavedení pozitivních změn prostřednictvím vzdělávání a posilování postavení členů relevantních skupin. Paní Quyenová se vytrvale zaměřuje na vzdělávání nejvíce postižených skupin studentů. Díky své energii a významnými úspěchy v rámci své komunity je dokonalým ztělesněním naší snahy o přetváření světa prostřednictvím pozitivních a proaktivních změn,“ uvedla Mizuki Hashimotová, ředitelka značky Clé de Peau Beauté. „Věříme, že směřujeme k lepší budoucnosti a doufáme, že prostřednictvím ocenění „Power of Radiance Awards“ budeme i nadále pokračovat v utváření pozitivnějšího světa a inspirovat druhé k aktivní činnosti.“

„Chtěla bych se vypořádat s genderovými předsudky ve Vietnamu dosažením rovnějšího pohledu společnosti na dívky a dodat dívkám sebevědomí při výběru a studiu oborů v oblasti STEM, aby tak mohly co nejlépe využít svůj potenciál a nepodřizovaly se společenským omezením, se kterými se setkávají. Získání této ceny pro mě představuje možnost podílet se na těchto aktivitách ještě významněji a dále rozšířit iniciativy v oblasti STEM, které mění genderové podmínky ve Vietnamu,“ prohlásila Quyenová.

Jakožto držitelka ocenění „Power of Radiance 2023″ získá Quyenová grant, který bude určen na podporu vzdělávání nejcitlivější skupiny dospívajících dívek v oblasti STEM ve třech složkách: STEM pro dospívající z etnických menšin, STEM pro studenty se zdravotním postižením a komunikační aktivity v oblasti STEM.

Quyenová se připojila k působivému seznamu držitelů ocenění „Power of Radiance“, kteří vytrvale inspirují svým úsilím na podporu dívek po celém světě. V minulosti byly oceněny například Muzoon Almellehanová, syrská propagátorka vzdělávání a velvyslankyně dobré vůle organizace UNICEF, Binita Shresthová a Pratiksha Pandeyová, spoluzakladatelky organizace WiSTEM Nepál, Alyona Tkachenková, propagátorka vzdělávání STEM v Kazachstánu, a Amanda Simandjuntaková, generální ředitelka a spoluzakladatelka organizace MARKODING Indonésie. Schopnost aktivně inspirovat k lepšímu světu a dosahovat skutečných a pozitivních změn se ukrývá v každém z nás. Prostřednictvím ocenění „Power of Radiance“ značka Clé de Peau Beauté podporuje dívky a ženy z celého světa, které mění svět pro sebe, své rodiny i komunity.

Cesta značky Clé de Peau Beauté k podpoře vzdělávání začala sny o lepším světě. Právě proto se tato značka rozhodla podpořit toto úsilí právě podíly z prodeje jednoho ze svých nejikoničtějších produktů primární péče o pleť, pleťové vody „The Serum“. Udílení cen „Power of Radiance“ je financováno podílem z celosvětového prodeje pleťové vody „The Serum“ značky Clé de Peau Beauté.

Organizace UNICEF přímo nepodporuje žádnou společnost, značku, produkt ani službu.

O Dao Thi Hong Quyenové

Dao Thi Hong Quyenová je vedoucí oddělení přírodních věd ve škole programu Genesis, která je průkopníkem ekologického vzdělávání ve Vietnamu, kde dohlíží na tvorbu přírodovědných programů. Quyenová se narodila a vyrůstala v chudé vesnici. Inspirací pro ni byl její otec, který za svého života více než 10 let ve vesnici vášnivě podporoval vzdělávání. Snaží se šířit vzdělání a podporovat dívky tím, že odstraňuje rozdíly mezi muži a ženami ve vzdělávání v oblasti STEM a bojuje proti genderovým předsudkům. V roce 2018 založila projekt „STEM for Rural Area“ (STEM pro venkov), který ovlivnil více než 10 škol a 2000 studentů. V roce 2019 získala se svým ekologickým projektem první cenu v soutěži „SL – STEM of SL – STEM (STEAM)“, kterou vyhlásila Vietnamská národní vědecká univerzita. Byla také velvyslankyní projektu Girl in STEM organizace British Council. Od roku 2021 díky grantům z projektů podporovaných USA rozšiřuje vzdělávání a profesní orientaci v oblasti STEM po celé zemi. V průběhu pandemie onemocnění covid-19 uspořádala pro učitele 28 online webinářů o vzdělávání v oblasti STEM, které je seznamovaly s aktualizovaným obsahem o STEM a rozvoji měkkých dovedností, ale také s možnostmi rozvoje poradenských schopností více než 84.000 učitelů ve Vietnamu. V roce 2022 byla vybrána k účasti na Fulbrightově programu pro učitele.

O značce Clé de Peau Beauté

Clé de Peau Beauté, celosvětová luxusní značka společnosti Shiseido Co., Ltd., byla založena v roce 1982 jako dokonalé spojení elegance a vědy. Název „Clé de Peau Beauté“ znamená „klíč ke kráse pleti“. Filozofií značky je umožnit ženám zazářit prostřednictvím technologie make-upu a pokročilých přípravků pro péči o pleť z celého světa. Clé de Peau Beauté, značka, která se vždy řídila jedinečným estetickým citem a inteligencí, vdechla svým produktům moderní tvář, kouzlo a dynamiku a stala se absolutní jedničkou v oboru, která přináší zářivost tak mimořádnou, že vychází z vašeho nitra. Její produkty jsou k dispozici ve 23 zemích a regionech po celém světě.

Oficiální webové stránky značky Clé de Peau Beauté:
https://www.cledepeau-beaute.com/int/powerofradiance-2023.html

Oficiální Instagram značky Clé de Peau Beauté: https://www.instagram.com/cledepeaubeaute/

[1] Zdroj: Worldbank, 2022.
https://blogs.worldbank.org/eastasiapacific/reducing-gaps-education-remains-important-vietnam-new-school-year-kicks

[2]
https://vietnamnet.vn/en/stem-education-experiencing-growing-pains-in-vietnam-E175882.html

[3] Zdroj: Worldbank, 2022.
https://blogs.worldbank.org/eastasiapacific/reducing-gaps-education-remains-important-vietnam-new-school-year-kicks

[4] Prof. Ian Coxhead, 2019 Educational progression from 9th grade to 10th grade among Vietnamese children: interim findings from test score data.

[5] UNICEF, 2021
https://www.unicef.org/eap/media/9346/file/Sit%20An%20-%20Viet%20Nam%20case%20study.pdf

Foto –
https://mma.prnewswire.com/media/2010087/CPB_0091_witheffect_final.jpg

Logo –
https://mma.prnewswire.com/media/1740205/cpb_logo_set_bold_Logo.jpg

KONTAKT: [email protected], +81 (0)3 6218 5833

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Miliony lidí v Asií demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

DOPORUČUJEME

Fialo, STAČILO!, znělo Ostravou

Ostrava 1. května 2024 (PROTEXT) - Jediná relevantní opoziční koalice STAČILO! zahájila ostrou část kampaně pro volby do Evropského parlamentu v Ostravě.Na mítinku se...

Do evropských voleb zbývá 37 dní

Evropský parlament zahájil 30. dubna finální fázi své předvolební kampaně. Hlavní sdělení zní: Neberte demokracii jako samozřejmost, využijte svůj hlas v evropských volbách. To...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Miliony lidí v Asií demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Policie při úterní demonstraci v Gruzii zadržela 63 lidí, šest policistů je zraněných

Policie v Gruzii při úterních protestech v centru hlavního města u sídla parlamentu zadržela 63 lidí a šest policistů bylo zraněno, řekl dnes ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Lidé v zemi ucházející se o vstup do Evropské unie demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, o němž poslanci jednali ve druhém čtení.

Amazonu pomohly zvýšit zisky investice do AI

Dobré zprávy z technologického trhu pokračují. Po optimálních finančních výsledcích společností Meta a Spotify oznámil nárůst zisků i americký internetový obchod Amazon. Připsal to umělé inteligenci (AI) a prodeji reklamy.

Nadešel čas na dohodu o příměří, řekl v Izraeli americký šéf diplomacie

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to dnes na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Úřady ovládané Hamásem dnes oznámily, že v Pásmu Gazy od začátku války loni v říjnu přišlo o život nejméně 34.568 Palestinců, z toho 33 za poslední den.