Křeče v žaludku, nevolnost a útěk na toaletu. S otravou jídlem se potýkala alespoň jednou za život většina z nás. Ve Spojeném království však přibývá závažnějších případů, které mohou skončit nevratným poškozením zdraví, v nejhorších případech i smrtí. Informují o tom Metro a The Guardian.
Velká Británie zaznamenala nárůst hospitalizací s otravou jídlem. Jejich počet se salmonelózu dosáhl historického maxima – mezi dubnem 2022 a dubnem 2023 přijaly tamní nemocnice 1 468 pacientů s tímto onemocněním.
Zaznamenaly i zvýšený počet návštěv pacientů nakažených bakteriemi, které se množí v nedostatečně tepelně upraveném mase, jako je Escherichia coli. Právě touto bakterií se loni ve Skotsku nakazilo 30 lidí. Její šíření však úřady spojily s řemeslnými sýry, upozornil list Metro.
People in England facing food poisoning ‘Russian roulette’ as illnesses soar https://t.co/5MtrBQWnos
— The Guardian (@guardian) March 6, 2024
Jednomu člověku se tato pochoutka stala osudnou – zemřel. Typickými projevy otravy jídlem jsou křeče v žaludku, nevolnost, průjem, zvracení a horečky. Skutečně to však může skončit i selháním orgánů a doživotními následky nebo smrtí.
K otravě jídlem dochází hlavně po konzumaci tepelně neupravených, ve špatných podmínkách uložených potravin, v nichž se snáze daří bakteriím. Prvotní příznaky se zpravidla objevují v řádu hodin, ale někdy i týdnů.
Snaha ušetřit
V lednu vydala vládní agentura Food Standards Agency (FSA) varování před některými potravinami dováženými ze zahraničí. Nedávno v zemi onemocnělo salmonelózou přes dvě stovky lidí. Úřady ohnisko spojily s drůbežími a vaječnými výrobky z Polska.
Řada případů otravy jídlem souvisela také s produkty používanými v restauracích, uvedla podle deníku The Guardian Tina Potter z FSA. „V důsledku toho žádáme úřady, aby podnikům připomněly důležitost správných hygienických postupů.“
Otravu jídlem v restauracích částečně lze vysvětlit vysokými provozními náklady, v jejichž důsledku podniky šetří na kvalitních potravinách. Navíc nemají dostatek zaměstnanců a počet kontrolorů v posledním desetiletí také klesl o 45 procent.
S nárustem hospitalizací souvisí i vysoká inflace. Jedna místní potravinová banka před dvěma lety zjistila, že některé rodiny přes noc odpojovaly ledničky, aby snížily výdaje za elektřinu. To však vedlo k několika případům otravy dětí.