menu

21.9 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Von der Leyenová se v Praze sešla s politiky i se zástupci obranného průmyslu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes v Praze sešla s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou vod der Leyenovou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Nejprestižnější barmanská soutěž světa Diageo Reserve World Class jde do finále!

Sledujte nás na sítích

Praha 19. května 2022 (PROTEXT) – Česko má 12 finalistů soutěže Diageo Reserve World Class, nejprestižnější barmanské soutěže, kterou pořádá Stock Plzeň – Božkov. Nejúspěšnější barmani se utkají ve velkém finále 24. května o to, kdo bude Česko reprezentovat na světovém finále v australském Sydney. Vítěz získá unikátní cenu, kterou navrhl známý designér Jan Plecháč.

Při výrobě ceny se Jan Plecháč inspiroval povahou barmanské práce. Protože jsou samotné drinky dočasné a po jejich vypití zůstane konzumentům jen vzpomínka a chuť v ústech, rozhodl se Jan Plecháč vytvořit cenu, která vystihne podstatu míchaných drinků. Vítěz tak neobdrží cenu, na kterou by se mu poté léta prášilo na polici, ale vyhraje jedinečnou cenu z ledu, která během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. Na památku pak vítězi zůstane lžička, která byla do ledu zamrazena.

„Při výrobě ceny jsem se inspiroval samotnými barmany. Barmani jsou totiž takoví mágové, kteří vytvářejí něco nefyzického. Samozřejmě, že drink, který umíchají, je hmotný, ale po vypití vám zůstane jen chuť a vzpomínka, kterou si nikam neodnesete. Rozhodl jsem se tedy vytvořit cenu z ledu, ze které bude mít vítěz radost v přítomný okamžik, stejně jako má konzument radost z drinku. Lžička, která po roztání zůstane, se může stát každodenním pomocníkem při práci. Jde tedy o spojení okamžiku (led) a vzpomínky, kterou můžete nosit u sebe (lžička) a cestovat s ní třeba i na celosvětové finále. To spojení fyzického a nefyzického světa nám přišlo prostě skvělé,“ dodává Jan Plecháč k inspiraci při tvorbě ceny.

Semifinálovým úkolem soutěžících bylo v časovém limitu sedm minut namíchat dvě porce koktejlu, se kterým se do soutěže přihlásili. Obsahovat musel některý z tmavých destilátů z portfolia Diageo Reserve, jmenovitě z whisky Singleton 12 y.o., Talisker 10 y.o. nebo Johnnie Walker Black Label, bourbonu Bulleit, whiskey Bulleit Rye, rumu Zacapa 23 nebo tequily Don Julio A?ejo. V koktejlu musela být také káva anebo čaj. Celkový počet použitých surovin nesměl přesáhnout pět. Pouze dvě z ingrediencí mohly být domácí výroby. Možná trochu překvapivě soutěžící nejčastěji sahali po tequile, mnohem častěji také volili čaj než kávu.

„Mám velkou radost, že se nám letos přihlásilo tolik barmanů a že budeme mít ve finále zastoupeny různé osobnosti, bary a styly práce,“ shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla a popisuje i princip finále: „Finalisty čekají tři soutěžní disciplíny, po nichž bude následovat cut na super top 5 a velké finále, které bude hostit unikátní prostor Pražské Křižovatky na Starém Městě. Právě tam zazní jméno osmého českého World Class vítěze, který nás bude v září reprezentovat na globálním finále v australském Sydney.“

Letošními finalisty jsou:

Petr Bachtík, No. 3 Bar, Pardubice

Matúš Brath, Hemingway bar, Praha

Luca Cerqueglini, L’Fleur, Praha

Vítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Roman Gaudl, Oblaca, Praha

Tomáš Karlík, Bugsy’s Bar, Praha

Peter Pilný, Beyond The Bar, Praha

Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary

Alice Tieriekhova, Back Doors Bar, Praha

Carola Urru, AnonymouS, Praha

Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň

Radek Zabloudil, Bar, který neexistuje, Brno

Lidé si mohou dát drinky ze soutěžních ingrediencí ve vybraných barech, které se zapojují do World class cocktail festivalu. Jsou to jak domovské bary soutěžících, tak se zapojily i mnohé další z celého Česka. Festival probíhá v barech po celé republice a informace o něm a barech jsou zde: https://worldclasscocktailfestival.cz

Historie soutěže

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá osmý ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost Stock Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).

O společnosti Stock Plzeň-Božkov

Společnost Stock Plzeň-Božkov, jenž patří do Stock Spirits Group, je jedničkou na českém trhu, která svým zákazníkům přináší tradiční a oblíbené značky lihovin již více než 100 let. S portfoliem čítajícím více než 120 značek je lídrem na trhu. Prodává populární výrobky značky Božkov, Fernet Stock a oblíbené vodky Amundsen a Pražská vodka. Dále distribuuje úspěšné značky jako nejprodávanější importovaný rum v Česku Captain Morgan, nejsilnější značku skotské whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, nejprodávanější bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a mnohé další. Do jeho portfolia patří také ovocné a bylinné likéry Bartida Original nebo distribuční značka kubánského rumu Legendario. Od roku 2021 Stock Plzeň – Božkov distribuuje i všechny prémiové značky společnosti Diageo a luxusního portfolia „Reserve“, mezi nimi je rum Zacapa, gin Tanquerey nebo bourbon Bulleit. Více na www.stock.cz.

Kontakt pro média

Lucie Piloušek

[email protected]

Vybrali jsme pro vás

VIDEOSTREAM ZDARMA: Den Evropy v Olomouci

ČTK bude v úterý 7. května 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line veřejnou debatu o EU. Diskuse je součástí projektu Evropského parlamentu a...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Si Ťin-pching dorazil do Paříže, dnes se setká s Macronem

Čínský prezident Si Ťin-pching včera dorazil do Francie a dnes má oficiálně zahájit svou dvoudenní návštěvu země na oslavu 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických vztahů. Následně navštíví i Srbsko a Maďarsko. Na kontinent zavítal od pandemie covidu-19 poprvé.

Dronový útok z Ruska poničil energetické objekty v Sumách, tvrdí úřady

Pří ruském dronovém útoku na město Sumy na severu Ukrajiny byla v noci na dnešek poničena energetická infrastruktura, oznámil šéf Sumské oblasti Oleksij Drozděnko. Bez dodávek elektrického proudu zůstaly statisíce lidí. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 12 ze 13 útočných dronů Šáhed, tvrdí letectvo.

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta Raúl Mulino

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve minulý týden potvrdil nejvyšší soud a který se od července stane novou hlavou státu této středoamerické země. Vyplývá to z výsledků po sečtení asi 90 procentů hlasů, o nichž informují světové tiskové agentury. Mulino je spojencem exprezidenta Ricarda Martinelliho, odsouzeného za praní špinavých peněz.

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

DOPORUČUJEME

VIDEOSTREAM ZDARMA: Den Evropy v Olomouci

ČTK bude v úterý 7. května 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line veřejnou debatu o EU. Diskuse je součástí projektu Evropského parlamentu a...

Jaroslav Komínek: Nákup autobusů Dopravní společností Ústeckého kraje byl v souladu se zákonem

Praha 6. května 2024 (PROTEXT) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dne 11. dubna 2024 definitivně zastavil nesmyslný hon na Dopravní společnost Ústeckého...

Živě: Oslavy Evropy v Olomouci

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi oslaví Olomouc dvacetileté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Téma Evropy se letos promítne i do studentského Majálesu....

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Si Ťin-pching dorazil do Paříže, dnes se setká s Macronem

Čínský prezident Si Ťin-pching včera dorazil do Francie a dnes má oficiálně zahájit svou dvoudenní návštěvu země na oslavu 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických vztahů. Následně navštíví i Srbsko a Maďarsko. Na kontinent zavítal od pandemie covidu-19 poprvé.

Dronový útok z Ruska poničil energetické objekty v Sumách, tvrdí úřady

Pří ruském dronovém útoku na město Sumy na severu Ukrajiny byla v noci na dnešek poničena energetická infrastruktura, oznámil šéf Sumské oblasti Oleksij Drozděnko. Bez dodávek elektrického proudu zůstaly statisíce lidí. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 12 ze 13 útočných dronů Šáhed, tvrdí letectvo.

Izraelská armáda potvrdila, že zahájila evakuaci části Rafáhu

Izraelská armáda dnes ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že operace je nutná, neboť Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří v Pásmu Gazy.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta Raúl Mulino

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve minulý týden potvrdil nejvyšší soud a který se od července stane novou hlavou státu této středoamerické země. Vyplývá to z výsledků po sečtení asi 90 procentů hlasů, o nichž informují světové tiskové agentury. Mulino je spojencem exprezidenta Ricarda Martinelliho, odsouzeného za praní špinavých peněz.

Bidenova administrativa pozastavuje dodávky munice do Izraele

V souvislosti se stupňujícím se napětím kvůli izraelské plánované invazi do Rafáhu v Gaze Bidenova administrativa nedávno zastavila zásilku munice směřující do Izraele. Izraelští představitelé byli tímto rozhodnutím zaskočeni, administrativa však upřesnila, že nesouvisí s nesouhlasem s potenciální invazí.

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.