menu

25.8 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Tesla urychluje výrobu cenově dostupných elektromobilů, cena akcií stoupá o 12 %

Zdá se, že ambice společnosti Tesla uvést na trh cenově dostupnější elektromobily postupují, jak naznačuje úterní 12% nárůst ceny akcií společnosti. Stalo se tak po oznámení, že automobilka urychluje výrobu svých levnějších elektromobilů, přičemž první vozy by mohly sjet z výrobní linky ještě letos.

USA pošlou Ukrajině nové zbraně a vojenskou pomoc „tento týden“

Americký prezident Joe Biden přislíbil, že po schválení balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů Kongresem Spojených států zahájí do týdne expedici nových zbraní na Ukrajinu. Toto rozhodnutí přichází po měsících intenzivního patu.

BALET NÁRODNÍHO DIVADLA MORAVSKOSLEZSKÉHO ZATANČÍ POPRVÉ V IZRAELI

Sledujte nás na sítích

Ostrava 24. dubna 2023 (PROTEXT) – Velká výzva čeká v příštích dnech baletní soubor Národního divadla moravskoslezského – v květnu odehraje šest představení inscenace ROSSINIHO KARTY pro publikum ve městech Herzliya nedaleko Tel Avivu, v Haifě a Jeruzalémě (přesné názvy divadel v závěru TZ). Pozvání do Mekky světového moderního tance svědčí o špičkové kvalitě ostravského souboru!

V Ostravě měla inscenace složená ze dvou choreografií premiéru v listopadu 2019 a letos 25. května ji pro místní diváky odehrajeme naposledy. Soubor baletu NDM za ni získal přehlídce Balet 2019 cenu za nejlepší kolektivní výkon. Rita Pires a Koki Nishioka obdrželi za sólové výkony širší nominace na Cenu Thálie v roce 2020. „Pozvání do Izraele si velmi považujeme, je to pro nás čest a zároveň jasný důkaz toho, že náš soubor má špičkovou úroveň a skvělé reference,“ říká šéfka souboru Lenka Dřímalová. „Izraelské publikum je velmi náročné, vždy vyžaduje to nejkvalitnější! Balet NDM rozhodně patří k nejlepším a já jsem moc rád, že se nám podařilo tento soubor do Izraele přivézt,“ potvrzuje ředitel Českého centra v Izraeli Robert Mikoláš.

Baletní večer dostal název podle díla italského choreografa Maura Bigonzettiho Rossiniho karty a je to doslova „taneční hostina“. Bigonzetti je velkým obdivoatelem Gioacchina Rossiniho a pro svou choreografii použil některé z jeho neznámějších skladeb. Italský romantický skladatel byl velký labužník – rád a s velkou vášní vařil i jedl. Bigonzettiho dílo je vytvořeno i jako pocta této Rossiniho zálibě. Světovou premiéru mělo dílo v roce 2010, v Ostravě je uvádíme od listopadu 2019. Choreografii rozhodně nechybí humor! „Bigonzetti před divákem rozvíjí kaleidoskop jednotlivých scén, sled paralelních obrazů života spojených s příslušnými kartami, vykládanými za sebou jakoby bez vzájemné návaznosti. Nicméně právě toto zdánlivě prosté řazení scén ‚u stolu‘ umožňuje předvést fascinující zvraty nálad a emocí od dramatických ke komickým a umožní nečekaně propojovat obsahy a významy oscilující mezi erotikou, marností a ironií. Prostě to je velkolepá taneční hostina s nádhernou hudbou! A k tomu připravil choreograf překvapení v podobě oblíbeného receptu slavného gurmána nebo náznaku zpěvu baletních sólistů, kteří skončí… v propadlišti,“ naznačuje Lenka Dřímalová. Mauro Bigonzetti tančil mj. v baletu Římské opery, svou první choreografii vytvořil v roce 1990. Působil ve vedení několika světoznámých souborů, od roku 2012 se věnuje plně práci choreografa na volné noze.

V první části večera diváci uvidí dílo španělského choreografa Juanja Arquése. Jeho existenciálně laděné Následky jsou inspirovány nekonečným vývojem vztahu mezi přírodou a člověkem a (mnohdy destruktivními) vlivy moderních technologií. „Úvodní část vyjadřuje sílu přírody a přírodních katastrof. Podpořena je hudbou RjúičihoSakamota, která připomínázvuk tektonického pohybu na dně moří. Druhá vyjadřuje jediným duetem muže a ženy naději a nezdolnou sílu lidí pokračovat ve svých životech i po osobních tragédiích a znovu najít klid a rovnováhu. Doprovází ji emotivní hudba Jóhanna Jóhannssonna (skladatel byl dvakrát nominován na Oscara za hudbu k filmům). V poslední části choreografie se objevují odkazy na moderní technologie, které se mohou vymknout naší kontrole. Doprovázeno jemnými elektronickými zvuky počítačů a klávesnic v minimalistické hudbě Alvy Nota a Rjúičiho Sakamota,“ přibližuje šéfka souboru Lenka Dřímalová.

Do Izraele byl baletní soubor Národního divadla moravskoslezského pozván mj. díky doporučení choreografa Itzika Galiliho, jehož dílo O Balcao de Amor v rámci inscenace All That Jazz, Rock, Blues nastudoval ostravský soubor v roce 2017 a sám choreograf už tehdy nešetřil chválou. Chystá se k nám opět v příští sezóně, kdy pro změnu on sám povede inscenační tým opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky (ujme se režie a choreografie). „Současně s aktuálním pozváním do Izraele jsme získali také tamní zastoupení renomované agentury pro zájezdy do dalších zemí,“ doplnila Lenka Dřímalová.

„Turné baletu Národního divadla moravskoslezského po třech izraelských městech patří k vrcholům letošní kulturní nabídky a je více než důstojnou oslavou 30. výročí navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi i 30. výročí vzniku Českých center. Po baletu Národního divadla v Praze je ostravský soubor teprve druhým baletním souborem hostujícím v Izraeli. Navíc letos v únoru tu hrálo i Národní divadlo Brno Čapkovu Matku, takže se tu během dvou let představí všechna tři národní divadla České republiky!“ netají radost ředitel Českého centra v Izraeli Robert Mikoláš.

Děkujeme za podporu Českým centrům a jmenovitě Českému centru v Izraeli! Velký dík patří také letecké společnosti Smartwings za bezplatné poskytnutí letenek pro náš soubor a jeho servis.

Divadla, kde bude balet NDM vystupovat:

4x v Herzliya Performing Arts Center 2. – 5. 5. (město je nedaleko Tel Avivu) – optimální den pro reportáže je 3. květen, kdy bude náš balet mít workshop a odehraje druhé představení. Zkoušku mají 2. 5.

Haifa Auditorium 6. května

Jerusalem Theatre 7. května

Vybrali jsme pro vás

Osvěžte svůj šatník se službou Clean Out od Remixu!

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Remixshop je platforma s cirkulární módou, kde najdete miliony unikátních secondhandového a outletového oblečení. Nyní Remix spouští službu Clean...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

DOPORUČUJEME

Osvěžte svůj šatník se službou Clean Out od Remixu!

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Remixshop je platforma s cirkulární módou, kde najdete miliony unikátních secondhandového a outletového oblečení. Nyní Remix spouští službu Clean...

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Ostrava 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Technologie virtuální reality (VR) mění prostředí zdravotní péče a nabízí inovativní řešení a doplněk konvenčních rehabilitačních metod. VR...

Italská premiérka bude kandidovat do EP

Giorga Meloniová slibuje, že "pošle levici do opozice i v EU“, dost možná však jde o šikovný marketingový tah. Informuje portál Politico.com.Italská premiérka Giorgia...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Spojené království „nepřijme zpět žadatele o azyl z Irska, dokud Francie nepřijme zpět migranty z kanálu La Manche“

Mezi Spojeným královstvím a Irskem se stupňuje napětí ohledně zacházení s žadateli o azyl, ministři obou zemí se mají sejít. Irská vláda informovala o přílivu žadatelů o azyl, kteří se údajně obávají, že budou v rámci nové politiky Spojeného království deportováni do Rwandy. Irsko prohlásilo, že nebude "skulinou" pro "migrační výzvy" Spojeného království.