Máte rádi pizzu? Pokud ano, rozhodně byste měli vyzkoušet tuto netradiční „restauraci“. Na vrcholu guatemalské sopky dostanete pizzu pečenou na žhavé lávě.
Zhruba 30 km od hlavního města Guatemaly se nachází sopka Pacaya. Zvedá se do výše 2 552 m nad mořem a je z ní výhled na vesnice San Vicente Pacaya a Amatitlán. Za jasných dní mohou turisté z vrcholu hory dokonce spatřit město Guatemala a sousední sopky Agua, Fuego a Acatenango. Od roku 1965, kdy se znovu stala aktivní, se Pacaya, jejíž pomalu tekoucí lávové řeky jsou podle sopečných standardů méně nebezpečné, stala magnetem pro turisty.
A v roce 2019 se Pacaya stala prvním místem v zemi a jedním z prvních na světě, kde se začaly lávové jeskyně používat jako pece na pizzu.
Jak vznikl nápad s pizzou
Zakladatele, šéfkuchaře a účetního společnosti Pizza Pacaya Maria Davida Garcíu Mansilla sopka uhranula v roce 2010. Tehdy vybuchla a chrlila jasně červené planoucí kameny přes střechy San Vicente Pacaya a okolních vesnic. Popel dorazil až na guatemalské mezinárodní letiště La Aurora a lety byly na jeden den pozastaveny. Místo útěku se García Mansilla rozhodl zůstat poblíž mocné hory.
Výbuch sopky Pacaya. Foto: Rolfcosar / CC-BY-SA-2.5 (via Wikimedia Commons)
Jeho zvědavost ho přivedla do blízkosti kráteru sopky, kde viděl průvodce, jak vyzývají turisty, aby si opekly bonbóny marshmallow nad ztuhlou, ale stále horkou lávou. Jedná se oblíbenou pochoutku Američanů. Mansilla se rozhodl, že zkusí péct víc než jen cukrovinky. Následující roky v lávových jeskyních pekl pizzu pro sebe, svou rodinu a přátele. Po zdokonalení techniky se jeho koníček v roce 2019 stal podnikáním.
Suroviny je potřeba na horu nejprve vynést
García Mansilla se pravidelně vydává na vrchol sopky a na zádech nese asi 27 kilogramů surovin a vybavení. Zde se setkává s turisty, kteří si předem udělali rezervaci. Zákazníci si mohou vybrat z různých přísad na pizzu: několika druhů masa (salám, chorizo, prosciutto) a zeleniny (cibule, olivy, feferonky a papriky). Mohou si ale objednat i další doplňky.
Šéfkuchař vyrábí pizzu z předem hněteného těsta a peče ji asi 14 minut. Díky horké lávě stačí tak krátká doba, protože magma může dosáhnout teploty až 1 000 ° C.
Jak se tam dostanete
Nejjednodušší způsob, jak se dostat na sopku Pacaya, je dopravit se do města Antigua. To je vzdálené asi dvě hodiny autobusem od sopky. Na zhruba hodinu a půl dlouhou vycházku na sopku si vezměte pohodlné oblečení, vhodné turistické boty, opalovací krém, vodu a občerstvení.
Sopka Pacaya. Foto: Mans4to / CC-BY-2.0 (via WIkimedia Commons)
García Mansilla důrazně doporučuje udělat si předem rezervaci telefonicky, nebo prostřednictvím jeho webové stránky. Vzhledem k tomu, že sopka Pacaya je národní park, k turistice jsou oprávněni pouze oficiální průvodci. Jakmile se mu ozvete, García Mansilla vás spojí s jedním z těchto průvodců. S ním se potom střetnete na dohodnutém místě a on vás doprovodí na sopku. Pokud cestujete s dětmi, staršími lidmi nebo osobami s tělesným postižením, García Mansilla a průvodci vám mohou pro výlet na vrchol sopky zorganizovat koně nebo vozidlo.