menu

10.8 C
Czech
Čtvrtek 9. května 2024

Izraelské nálety na Rafah začínají navzdory sílícímu tlaku na příměří

Izraelské jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy, oznámila dnes ráno armáda. Podle ní byla z míst bojů evakuována většina civilního obyvatelstva i pracovníci mezinárodních organizací, napsala agentura Reuters. O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který je tak nyní uzavřený. Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřeli v důsledku izraelských údarů další lidé, napsala agentura AFP.

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Cyklistu má na silnici chránit vyhrazený pruh. Jejich pravidla veřejnost často nezná.

Sledujte nás na sítích

Praha 18. května 2022 (PROTEXT) – Počet dopravních nehod cyklistů z dlouhodobého hlediska neklesá, dochází ale k poklesu vážných následků těchto nehod. Bohužel i přesto, že počet usmrcených cyklistů se ve srovnání s rokem 2011 snížil, jednalo se v roce 2021 o 43 cyklistů, kteří při dopravních nehodách přišli o život. Milovníky kol kromě pasivní bezpečnosti mohou na silnici ochránit pro ně vyhrazené pruhy. Existují tři druhy. Veřejnost ale často neví, jaká se k nim váží pravidla a mylně je označuje za cyklostezku.

Počet dopravních nehod cyklistů z dlouhodobého hlediska neklesá, dochází ale k poklesu vážných následků těchto nehod. K nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu počtu usmrcených došlo mezi lety 2015 a 2016, kdy počet usmrcených cyklistů při dopravních nehodách klesl z 68 na 39, bohužel se tento trend neudržel v následujících letech, kdy opakovaně dochází k jednotkovým nárůstům a poklesům. Podle Centra dopravního výzkumu evidovala v roce 2011 Policie ČR celkem 3 785 nehod cyklistů, vážně zraněných bylo 443 (11,7 %), úmrtí 50 (1,3 %) O pět let později (2016) to bylo 3 985 dopravních nehod s účastí cyklistů, vážně zraněných bylo 417 (10,5 %) a mrtvých 39 (1 %). V roce 2021 bylo evidováno 3 994 nehod s účastí cyklisty, při kterých bylo 234 (5,9 %) vážně zraněno a 43 osob (1,1 %) usmrceno.

Bezpochyby klíčovým faktorem, kromě znalosti pravidel, je na silnicích vzájemná ohleduplnost, respekt a tolerance mezi cyklisty a motoristy. „Nejbezpečnější by bylo oddělit cyklisty od silnic plných aut, motocyklů a nákladní dopravy. To ale reálně není možné,“ říká za Tým silniční bezpečnosti Jan Polák a dodává: „K vyšší bezpečnosti přispívají na tuzemských komunikacích vyčleněné pruhy pro cyklisty. Existují tři druhy, veřejnost jejich rozdíly často nezná.“

Vyhrazený pruh pro cyklisty je označen vodorovným symbolem kola a pokud prochází křižovatkou, je vyznačen červenou barvou. Na začátku je označený svislou dopravní značkou. Použitý je tam, kde to šířka komunikace dovoluje. „Pruh je výhradně určen pro cyklisty, kterými jsou i jezdci na koloběžkách a tento pruh mohou využít případně i jezdci na kolečkových bruslích. Nikdo jiný ve vyhrazeném pruhu pro cyklisty nemá co dělat. Není to místo, kde by měli chodit chodci nebo zastavovat nebo dokonce parkovat auta.“ upřesňuje metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná.

Druhým typem je jízdní pruh pro cyklisty, tzv. ochranný, s vodorovným symbolem kola. Ten není označen svislou dopravní značkou. V tomto pruhu má cyklista přednost a automobily do něj mohou za určitých okolností vjet. Rozdíl mezi jízdním pruhem pro cyklistu tzv. ochranným a vyhrazeným jízdním pruhem spočívá v tom, že do ochranných jízdních pruhů pro cyklisty mohou vjíždět vozidla, pro které ve zbytku vozovky není dostatek místa. Platí ale stejné pravidlo jako u vyhrazeného pruhu – žádné parkování a stání aut a chození chodců. Není barevně podbarven, oddělený je přerušovanou dělící čáru, která bývá užší než pro vyhrazený jízdní pruh. Jak podotýká Jan Polák neplatí to vždy: „Existuje unifikace v podobě technických podmínek, ale není vždy dodržována. Je to spíše doporučení, než závazné pravidlo.“

Třetím pruhem je piktogramový koridor pro cyklisty. Ten není oddělený od pruhu pro motorová vozidla, není podbarvený, nemá ani na svém začátku svislou dopravní značku. Je vyznačen pouze vodorovným značením se symbolem cyklisty na kole a směrem jízdy. Účastníkům silničního provozu naznačuje kudy mohou projíždět cyklisté a vnímat se dá i jako místo s jejich zvýšeným výskytem.

„Cyklisté, stejně jako motoristé, se v jednotlivých pruzích neorientují. Obě skupiny je vnímají jako pruh pro cyklisty. Jaká se k nim vztahují pravidla už nevědí. Veřejnost rozdíly nezná a nesprávně tyto pruhy označuje za cyklostezku,“ upozorňuje Markéta Novotná a Jan Polák dodává: „Není nic výjimečného, že se cyklisté i motoristé na silnicích setkají s kombinací všech tří pruhů, které se střídají. Pro každý platí jiná pravidla. Bohužel chybí kontinuita řešení, jak v takové situace cyklistu ochránit.“ Jednotlivé pásy se mohou na krátkém úseku rychle měnit a znalost jejich pravidel v podvědomí lidí stále chybí. „Je to mimo jiné i chyba závěrečných otázek v autoškole. Ty příliš nereflektovaly změny v dopravě, téma jako celek chybí. Situace se poslední dobou konečně mění k lepšímu,“ doplňuje Jan Polák.

„V rámci projektu Na kole jen s přilbou se tomuto tématu věnujeme. Chceme cyklisty edukovat a tím je také ochránit. K ochraně ale patří i pasivní bezpečnost, proto je důležité mít kolo technicky v pořádku. Velmi důležitá je i ochranná přilba, která je do osmnácti let povinná. Kvalitní a správně nasazená snižuje riziko vážných nebo smrtelných zranění i u dospělého,“ připomíná Markéta Novotná.

Rozdíly v přístupu k pasivní bezpečnosti jsou patrné mezi milovníky sportovní cyklistiky a těmi, kteří kolo využívají v městské dopravě. U sportovní jsou většinou kola dobře vybavená a technicky v pořádku, lidé dbají na fyzičku a více také na pasivní bezpečnost. Podle statistik zanedbává pasivní bezpečnost především generace ve věku 55 – 64 let. „Velmi často je tato generace přesvědčená, že dosud se bez přilby obešla a nic se nestalo, tak proč to měnit,“ upozorňuje na fakt Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Podle policejních statistik minulý rok zemřelo při dopravních nehodách 43 cyklistů, 72 % z nich nemělo ochrannou přilbu. Centrum dopravního výzkumu analyzovalo 119 nehod cyklistů v rozmezí let 1995 až 2013. Podle závěru 37 % cyklistů by kolizi přežilo, pokud by použili cyklistickou helmu. „Přestože je to výzkum starší, závěry jsou stále platné. Je to jasné poselství o důležitosti ochranné přilby při jízdě na kole,“ uzavírá Jan Polák.

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je přispět ke snížení nehodovosti a zejména závažných následků dopravních nehod cyklistů, zapříčiněných jejich nesprávným chováním a nepoužíváním bezpečnostních prvků při jízdě na kole, a to prostřednictvím komunikační kampaně zaměřené na informování a motivování cyklistů k dodržování příslušných bezpečnostních zásad při jízdě na kole ve městech, ale i při rekreaci. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří Policie ČR, Horská služba ČR, Mojekolo.cz, Toyota a podnik Lesy České republiky, s. p.

Bližší informace podá:

Mgr. Markéta Novotná

Metodik dopravní výchovy

E-mail: [email protected]

Vybrali jsme pro vás

VIDEOSTREAM ZDARMA: TK k makroekonomické prognóze ČBA

ČTK bude ve čtvrtek 9. května 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line TK k makroekonomické prognóze České bankovní asociace (ČBA). Zúčastní se hlavní...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

USA kvůli vývoji v Rafáhu pozastavily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu Pásma Gazy nyní přehodnocují bezprostřední vojenskou podporu židovského státu. Uvedl to dnes americký ministr obrany Lloyd Austin, čímž potvrdil zprávy amerických médií z uplynulých dní. Podle tisku je to od začátku války v Gaze první známý případ, kdy Američané kvůli nesouhlasu s počínáním izraelské vlády sáhli na dodávky zbraní.

Skutečná „Martha“ ze seriálu Baby Reindeer promluví v televizním rozhovoru s Piersem Morganem

Skutečná inspirátorka postavy „Marthy“ z populárního seriálu Baby Reindeer od Netflixu se přihlásila o svou verzi příběhu v exkluzivním televizním rozhovoru s Piersem Morganem. Fiona Harvey, žena, která tvrdí, že je skutečnou Martou, se chystá uvést věci na pravou míru poté, co čelila reakcím a výhrůžkám smrtí od diváků, kteří věří, že je inspirací postavy.

Po útoku na hřiště v Charkově je sedm zraněných, včetně čtyř dětí, uvedly úřady

Ruská vojska dnes ostřelovala sportovní hřiště u školy ve východoukrajinském Charkově. Na místě zůstaly čtyři zraněné děti a zraněni byli i tři dospělí, uvedl na platformě Telegram šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov.

Jak McLarenu pomohly inovace ve vylepšení auta a co to znamená pro soupeře?

McLaren představil technologické inovace, které zlepšily jejich vůz a přinesly lepší výsledky na závodních okruzích. Podle odhadů mělo vylepšení přinést až 0,4 sekundy na kolo, což je významný posun ve světě formulového sportu. Tato zlepšení se projevila převším u jezdce Landa Norrise, zatímco jeho kolega Oscar Piastri dostane kompletní balíček až v Imole.

Revolut spouští kryptoměnovou burzu pro britské zákazníky

Globální fintech společnost Revolut v úterý uvedla na trh Revolut X. Samostatnou platformu pro obchodování s kryptoměnami, která je k dispozici drobným zákazníkům ve Velké Británii.

ByteDance žaluje americkou vládu kvůli nucenému prodeji TikToku

Čínská společnost ByteDance a její sociální síť TikTok žalují vládu USA ve snaze zablokovat zákon, který má firmu přimět populární platformu pro sdílení krátkých videí prodat. Žaloba by mohla znamenat začátek vleklého soudního sporu, jenž minimálně transakci oddálí.

DOPORUČUJEME

VIDEOSTREAM ZDARMA: TK k makroekonomické prognóze ČBA

ČTK bude ve čtvrtek 9. května 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line TK k makroekonomické prognóze České bankovní asociace (ČBA). Zúčastní se hlavní...

Knight-Hennessy Scholars vyhlašuje dosud nejpočetnější kohortu: 90 nových stipendistů

Stanford (USA) 8. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Kohorta stipendistů Knight-Hennessy Scholars na rok 2024 zastupuje 30 zemí a 45 postgraduálních studijních programů Stanfordovy univerzityStipendijní...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

USA kvůli vývoji v Rafáhu pozastavily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu Pásma Gazy nyní přehodnocují bezprostřední vojenskou podporu židovského státu. Uvedl to dnes americký ministr obrany Lloyd Austin, čímž potvrdil zprávy amerických médií z uplynulých dní. Podle tisku je to od začátku války v Gaze první známý případ, kdy Američané kvůli nesouhlasu s počínáním izraelské vlády sáhli na dodávky zbraní.

Skutečná „Martha“ ze seriálu Baby Reindeer promluví v televizním rozhovoru s Piersem Morganem

Skutečná inspirátorka postavy „Marthy“ z populárního seriálu Baby Reindeer od Netflixu se přihlásila o svou verzi příběhu v exkluzivním televizním rozhovoru s Piersem Morganem. Fiona Harvey, žena, která tvrdí, že je skutečnou Martou, se chystá uvést věci na pravou míru poté, co čelila reakcím a výhrůžkám smrtí od diváků, kteří věří, že je inspirací postavy.

Po útoku na hřiště v Charkově je sedm zraněných, včetně čtyř dětí, uvedly úřady

Ruská vojska dnes ostřelovala sportovní hřiště u školy ve východoukrajinském Charkově. Na místě zůstaly čtyři zraněné děti a zraněni byli i tři dospělí, uvedl na platformě Telegram šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov.

Jak McLarenu pomohly inovace ve vylepšení auta a co to znamená pro soupeře?

McLaren představil technologické inovace, které zlepšily jejich vůz a přinesly lepší výsledky na závodních okruzích. Podle odhadů mělo vylepšení přinést až 0,4 sekundy na kolo, což je významný posun ve světě formulového sportu. Tato zlepšení se projevila převším u jezdce Landa Norrise, zatímco jeho kolega Oscar Piastri dostane kompletní balíček až v Imole.

Revolut spouští kryptoměnovou burzu pro britské zákazníky

Globální fintech společnost Revolut v úterý uvedla na trh Revolut X. Samostatnou platformu pro obchodování s kryptoměnami, která je k dispozici drobným zákazníkům ve Velké Británii.

ByteDance žaluje americkou vládu kvůli nucenému prodeji TikToku

Čínská společnost ByteDance a její sociální síť TikTok žalují vládu USA ve snaze zablokovat zákon, který má firmu přimět populární platformu pro sdílení krátkých videí prodat. Žaloba by mohla znamenat začátek vleklého soudního sporu, jenž minimálně transakci oddálí.

V Tel Avivu skupina lidí zablokovala dálnici, žádá dohodu o příměří v Gaze

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici a opět požadovala dohodu izraelské vlády s palestinským hnutím Hamás o propuštění rukojmích, které palestinští ozbrojenci drží už sedm měsíců. V Izraeli by měl dnes o dohodě o příměří jednat šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, informoval server The Times of Israel (ToI). V úterý odjela izraelská delegace k rozhovorům o dočasném klidu zbraní v Pásmu Gazy do Káhiry.

Favorit Eurovize Chorvatsko je ve velkém finále. Postoupila i Ukrajina

V úterním semifinále Eurovize v Malmö Areně se dařilo favoritům. Chorvatský zpěvák Baby Lasagna a ukrajinské duo Alyona Alyona a Jerry Heil se probojovali mezi prvních deset postupujících interpretů do sobotního velkého finále.

Izrael oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom do Gazy, uzavřený od neděle

Izraelská armáda dnes oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy. Uzavřen byl od neděle po útoku hnutí Hamás, které u něj zabilo čtyři izraelské vojáky. Nedaleký přechod Rafáh, který je od loňského října hlavním místem vstupu humanitární pomoci pro civilisty ve válkou zničeném Pásmu Gazy a který v úterý obsadila izraelská armáda, zůstává zavřený, informuje agentura AP.