menu

18.2 C
Czech
Sobota 18. května 2024

Trumpovi právníci se u soudu opět snaží zlomit Michaela Cohena

Michael Cohen, bývalý právník a zprostředkovatel Donalda Trumpa, dnes čelil třetímu dni intenzivního křížového výslechu v probíhajícím soudním procesu s exprezidentem kvůli penězům za mlčení. Trumpův právní tým se snažil podkopat Cohenovu důvěryhodnost a zdůrazňoval jeho minulé odsouzení za křivé svědectví.

Kanadský hokejový tým po vypjatém zápase v Praze těsně porazil Rakousko

V napínavém utkání na mistrovství světa skupiny A v Praze se Kanadě podařilo v prodloužení zvítězit nad Rakouskem s konečným výsledkem 7:6. Obhájci titulu začali utkání zostra a po dvou třetinách vedli 6:1, ale ve třetí třetině dovolili Rakousku šokující obrat. Navzdory nečekanému zvratu nakonec Kanada vítězství pojistila gólem kapitána Johna Tavarese v prvních 15 sekundách prodloužení.

Smažte přebytečné jedničky i nuly. Přidejte se k letošnímu Dni digitálního úklidu!

Sledujte nás na sítích

Praha 14. března 2024 (PROTEXT) – V digitálním světě, podobně jako v životním prostředí, se nachází obrovské množství odpadů. Staré e-maily, nepoužívané soubory a aplikace, duplikáty fotek, videí… Tento odpad vytváří digitální znečištění, které nadále spotřebovává energii, i když jsme na něj již dávno zapomněli. Každý rok internet a jeho podpůrné systémy vyprodukují 900 milionů tun CO2, což je více než roční produkce celého Německa.

Reklama

Rostoucí obavy o spotřebu energie v sektoru informačních a komunikačních technologií a znečištění CO2 způsobené nehospodárnými digitálními praktikami přivedly iniciativu Let’s Do It World k zahájení první globální kampaně digitálního úklidu v roce 2020. Od té doby se Digital Cleanup Day zúčastnilo 170 různých zemí a celkem 870.000 lidí smazalo téměř 12,7 milionu GB dat, čímž zabránili roční produkci přibližně 3169 tun CO2. Letos připadl úklidový den na sobotu 16. března, v ČR pod záštitou spolku Ukliďme Česko, známého především organizací dobrovolnických úklidových akcí v přírodě, městech a obcích.

 

Jak se ke Dni digitálního úklidu připojit?

Digitální úklidový den pro jednotlivce

Reklama

KROK 1

Vyčistěte svůj smartphone

Odstraňte všechny aplikace, které jste nějakou dobu nepoužívali nebo jste je použili jen několikrát. Buďte upřímní a odvážní! Smažte všechny nepotřebné, zapomenuté, staré aplikace a hry, které jste si stáhli, ale ještě jste je pořádně nevyzkoušeli a je pravděpodobné, že je už ani používat nezačnete. Spotřebovávají energii, i když se nepoužívají, a během aktualizací mohou spotřebovat stovky megabajtů.

Nezapomeňte smazat všechny uživatelské účty (včetně e-mailů) a související data, která jste vytvořili, když vám bylo 15 let a neměli jste k nim přístup deset nebo více let! Zrychlíte svůj telefon a prodloužíte výdrž baterie. Vždy se vyplatí mít co nejméně aplikací.

Zkontrolujte své fotografie a videa. Smazáním těch nepotřebných (a také případných duplikátů) můžete uvolnit desítky gigabajtů cenného úložného prostoru. Podívejte se na pokyny jak vyčistit smartphone a tablet.

KROK 2

Vyčistěte pevný disk počítače

Vytřiďte svůj osobní počítač a odstraňte soubory, které jsou duplicitní nebo se staly nepoužitelnými. Projděte všechny své fotografie, odstraňte duplikáty a ty rozmazané. Zkontrolujte videosoubory a odstraňte nesledované nebo nepotřebné. Archivujte jen důležité soubory. Buďte připraveni na to, že ve svém počítači najdete opravdu úžasné věci! Přečtěte si pokyny k čištění počítače a disku.

KROK 3

Vyčistěte si emailovou schránku

Filtrujte e-maily podle nejstaršího a archivujte je. Odhlašte se z newsletterů, které stejně nečtete. Buďte odvážní a klikněte na tlačítko smazat. Zde najdete pokyny, jak vyčistit poštovní schránku.

KROK 4

Udělejte nová opatření

Přestaňte posílat e-maily ,,ok“ a ,,děkuji“! Uchovávejte důležité soubory v jednom cloudovém prostoru, takže není nutné uchovávat stejný soubor na každém počítači. Nejprve přemýšlejte, než budete zálohovat. Vytvářejte méně „rychlého obsahu“. Ujistěte se, že zálohujete pouze ty soubory, které budete potřebovat, a pouze fotografie, které máte rádi.

Malé změny ve vašich internetových zvyklostech, jako je vypnutí videa během virtuální schůzky, snížení kvality streamovacích služeb, zkrácení herního času, omezení času na sociálních sítích a odhlášení z odběru newsletterů a e-mailových seznamů, mohou výrazně snížit vaši ekologickou stopu!

Jak snížit digitální stopu vaší organizace

KROK 1

Poznejte, co je a co není odpad

Digitální odpad může být cokoli od nesmyslných kopií, přes zapomenuté zálohy, až po záznamy zákazníků uchovávané roky „pro každý případ“. Ale vaše digitální stopa se také zvyšuje odesíláním e-mailů, se soubory nebo bez nich, tam a zpět, nepravidelným používáním virtuálních pracovních prostorů, zálohováním velkých souborů na serverech v reálném čase, pořádáním dlouhých schůzek se streamováním videí atd. Nejvyšší čas to začít řešit. Cílem je udělat si přehled o tom, co je pro podnikání kritické a jaké druhy záznamů musí být uchovávány ze zákona, a následně vyhodnotit efektivitu vašich digitálních postupů.

KROK 2

Zmapujte svůj digitální odpad

Zjistěte, kde je váš zapomenutý digitální odpad: zkontrolujte všechny své zálohy, e-mailové schránky a odeslané položky, záznamy a dokumenty, jejichž platnost vypršela, všechna data uložená na serverech a kde jsou uloženy velké soubory.

KROK 3

Zorganizujte digitální úklid

Poučte své zaměstnance o digitálním odpadu a zorganizujte se svými zaměstnanci digitální úklid; můžete je povzbudit, aby si uklidili svá osobní a firemní zařízení. Uspořádejte soutěž nebo vyzvěte k účasti své spolupracovníky. Ponechte na cloudových serverech pouze to, co je pro podnikání důležité. Zapojte své IT oddělení do vymýšlení řešení, která by omezila nehospodárné digitální praktiky.

KROK 4

Implementujte postupy, které pomáhají udržet digitální odpad pod kontrolou

Automatizujte mazání souborů s prošlou platností, organizujte virtuální pracovní prostor tak, jako byste organizovali kancelář, pořádejte méně (a efektivněji) videokonference, ujistěte se, že svou virtuální kancelář používáte efektivně, vzdělávejte své zaměstnance v digitální praxi a vzdávejte se systémů které vám dobře neslouží.

Přihlásit se ke kampani a dozvědět se více o digitálním odpadu můžete také na www.digitalcleanupday.org/

Nejen digitální úklid

Pokud již máte uklizeno v digitálním prostoru, možná je čas na úklid i v tom hmatatelném! Třeba tak, že se přidáte k dobrovolnické akci Ukliďme Česko. Hlavní termín úklidů připadl letos na sobotu 6. dubna, kdy budou desítky tisíc dobrovolník opět uklízet v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, či v chráněných územích…

Pokud chcete odlehčit přírodě a udělat dobrý skutek, vydejte se nejprve na www.UklidmeCesko.cz.

Zájemci o uspořádání úklidů tam mohou zaregistrovat své akce a registrací získají nejen užitečné rady k naplánování a propagaci úklidu, ale do 17. března si také mohou zažádat o úklidové pomůcky (pytle a rukavice) a samolepky pro účastníky. Zapojení dobrovolníků je pak velmi jednoduché, stačí se podívat do mapy úklidů a zde si vybrat ve svém okolí ten svůj, ke kterému se připojíte.

 

Kontakt pro další informace: 

Radek Janoušek 

Ukliďme Česko z.s. 

[email protected] 

 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.

Saúdská Arábie uspořádala první módní přehlídku plavek

Saúdská Arábie v pátek uspořádala první módní přehlídku plavek. Podle agentury AFP šlo o nevídanou událost v zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.
Reklama

DOPORUČUJEME

Evoluce evropských kasin: Směs historie a moderního luxusu

Evropská kasina mají dlouhou a fascinující historii, která sahá až do 17. století. Tyto podniky prošly výraznou proměnou a dnes představují jedinečnou kombinaci historického...

Video "Využijte svůj hlas“ zaznamenalo více než 190 milionů zhlédnutí

Krátký dokumentární film Evropského parlamentu, který zdůrazňuje význam voleb a ochrany demokracie, byl od svého uvedení 29. dubna zhlédnut více než 190 milionkrát.Video, jež...

Ronaldo, Ronaldinho a Agüero si stěžují, že se Erling Haaland stal postavou ve hře Clash of Clans

Helsinky (Finsko) 17. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - • Norská fotbalová superstar se má stát postavou barbarského krále ve hře Clash of Clans, jedné z...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Ruské síly postupují v ukrajinské Charkovské oblasti, kde dochází k civilním ztrátám a nedostatku personálu

Ruské síly pod velením prezidenta Vladimira Putina pokračují v ofenzivě v severovýchodní Charkovské oblasti na Ukrajině a podle Kremlu za poslední týden obsadily 12 osad. Zintenzivněný vojenský tlak, který začal 10. května, vedl ke značným škodám na civilní a energetické infrastruktuře.

Saúdská Arábie uspořádala první módní přehlídku plavek

Saúdská Arábie v pátek uspořádala první módní přehlídku plavek. Podle agentury AFP šlo o nevídanou událost v zemi, kde ještě před méně než deseti lety ženy musely nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka, eskorta ho dovezla k soudci

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. Dopoledne policejní eskorta dovezla obviněného k Specializovanému trestnímu soudu (STS) ve městě Pezinok.

Zelenskyj: Ukrajina se připravuje na zesílenou ruskou ofenzivu, protože protivzdušná obrana selhává

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad stupňující se ruskou ofenzívou na severovýchodě země a varoval, že Kyjev je špatně vybaven a má pouze čtvrtinu protivzdušné obrany potřebné k udržení frontové linie. Nedávný překvapivý útok ruských sil v Charkovské oblasti, zahájený 10. května, vedl k jejich nejvýznamnějším územním ziskům za posledních 18 měsíců.

KLDR otestovala taktickou balistickou střelu s novou navigací

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom dnes severokorejská oficiální agentura KCNA.
Reklama
Reklama