menu

19.1 C
Czech
Čtvrtek 2. května 2024

Provozní zisk společnosti Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl o 20 % kvůli poklesu prodejů

Německá automobilka Volkswagen vykázala za první čtvrtletí roku 2024 20% pokles provozního zisku ve srovnání se stejným obdobím roku 2023. Jako hlavní příčinu poklesu tržeb společnost uvedla slabší poptávku po svých prémiových značkách. Provozní zisk v prvních třech měsících roku 2024 činil 4,6 miliardy eur, což je méně než 5,7 miliardy eur v předchozím roce.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Protahování kyčelních flexorů jako lék na bolest zad z dlouhého sezení

Sledujte nás na sítích

Bolí vás záda? Na vině by mohly být ztuhlé flexory kyčle. K čemu slouží, proč ztrácejí pružnost a jak vám může pomoci jóga?

Všechen ten čas strávený v sedavém zaměstnání má vliv na naše zdraví. Přílišné sezení bylo spojeno s vážnými zdravotními problémy jako je obezita a osteoporóza. Také významně přispívá k nepříjemné bolesti dolní části zad. Ve skutečnosti to totiž není problém zad, ale flexorů kyčle.

Při sezení zůstávají vaše kyčelní flexory neustále ve stejné poloze. Časem přílišné sezení způsobí, že se tyto svaly zkrátí a scvrknou. To omezí vaši schopnost plně narovnat kyčle, až budete konečně zase vzpřímení. Když jsou vaše flexory příliš těsné, táhnou pánev dolů a dopředu. To jí nakloní a stlačí spodní část zad. Gratulujeme, teď vás bolí záda!

Co má tedy jogín dělat? Jógu, samozřejmě. Svou praxi můžete použít k vyrovnání účinků všeho toho sezení, protažení kyčelních flexorů, zmírnění souvisejících bolestí zad a přípravě půdy pro bezpečné cvičení pozic jako jsou záklony.

Co přesně jsou svaly ohýbače kyčle (flexory kyčle)?

Několik svalů překračuje přední část kyčle a vytváří její flexi. Přitahují stehno a trup k sobě. Pravděpodobně nejdůležitější je iliopsoas. Ve skutečnosti se skládá ze dvou svalů, iliacus a věčně tajemného psoas, který leží hluboko v zadní části břicha.

Pokud byste se podívali na přední část těla s odstraněnými vnitřními orgány, viděli byste psoas ležící podél páteře, připojený ke stranám bederních obratlů. Iliacus vzniká na vnitřní míse pánve. Oba svaly přecházejí přes dno pánve, vystupují na vnějších okrajích stydkých kostí, a nakonec se zasouvají na vnitřní horní část stehenní kosti.

Protože jsou svaly pohřbeny tak hluboko, nemůžeme je vidět ani se jich dotknout. Takže je snadné pochopit, proč existuje mnoho nejasností ohledně jejich umístění a činnosti. Jsou však extrémně důležité při budování vyváženého postavení, zajištění správné rotace kloubů a dosažení plného svalového rozsahu pohybu.

Flexory kyčle zvedají nohu, když si stoupáte na stoličku. Pokud ležíte na zádech, kyčelní flexory vám mohou buď zvednout nohu, nebo zvednout trup do sedu. Pro posilování iliopsoas je obzvláště dobrá jógová pozice Navasana (pozice loďky). Vyžaduje, aby se sval izometricky stahoval, aby unesl váhu nohou a trupu.

Jak ohýbače kyčle ztrácejí pružnost

Většina problémů s flexory kyčle nepochází z nedostatku síly, ale z nedostatku flexibility. Abyste pochopili, jak tyto svaly ztrácejí pružnost, představte si někoho se zlomenou paží a ohnutým loktem obaleným sádrou. Když je sádra odstraněna po šesti nebo osmi týdnech, měkké tkáně kolem lokte (svaly, šlachy, vazy, a dokonce i kůže) se zkrátí a loket se nenarovná okamžitě.

Obnovení plného rozsahu pohybu bude pacientovi trvat několik týdnů. Podobně, pokud je kyčle neustále držena ve flektované poloze jako je sezení, den za dnem, kyčelní flexory se budou zkracovat a smršťovat. To omezuje vaši schopnost je plně natáhnout.

Pokud jsou iliopsoas a další ohýbače kyčle napjaté, tahají dolů a dopředu pánev, ta se naklání dopředu a stlačuje spodní část zad. Představte si muže stojícího s přední částí pánve nakloněnou dopředu a zvednutou ocasní kostí. Dlouhodobé stání nebo sezení v této poloze zvyšuje tlak na fasetové klouby dolní části páteře, což zase může přispět k artritidě v těchto kloubech.

Rovnováha v józe

I při nejlepší vůli studenti jógy někdy vytvářejí svalovou nerovnováhu mezi hamstringy a flexory kyčle, která přispívá k přednímu sklonu pánve. Většina praktikujících jógy pracuje dlouho a tvrdě, aby zlepšila svou flexibilitu hamstringů, ale tráví mnohem méně času protahováním flexorů kyčle. Nakonec se hamstringy výrazně prodlouží, zatímco kyčelní flexory se zlepšují jen nepatrně.

Výsledek: Relativně těsnější flexory kyčle naklánějí pánev dopředu, protože relativně delší hamstringy již nevyvíjejí stejný protitah na sedací kosti pánve.

Pokud jsou flexory kyčle napjaté, výsledný přední sklon pánve a bederní hyperextenze způsobí problémy v mnoha jógových pozicích. A to včetně pozic ve stoje, jako je Virabhadrasana II (póza bojovníka II) a Trikonasana (póza trojúhelníku).

Skutečné problémy však začínají v pozicích vyžadujících plnou extenzi (narovnání) kyčelního kloubu. Tyto pozice zahrnují záklony, jako je Setu Bandha Sarvangasana a Urdhva Dhanurasana. Nesnáze pocítíte i v pozicích ve stoje, jako je Virabhadrasana I (pozice bojovníka I) a Virabhadrasana III (bojovník III). Ve všech těchto ásanách mohou těsné flexory kyčle způsobit bolestivou kompresi v dolní části zad.

Vybrali jsme pro vás

5 výhod pozice prodlouženého trojúhelníku

Pozice prodlouženého trojúhelníku je jednou ze základních jógových ásan. Má pozitivní vliv na naši páteř, boky, ramena, ale i vnitřní orgány a metabolismus. Přečtěte si více o jejích přínosech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

Turecký internetový prodejce Trendyol vstupuje na český trh prostřednictvím influencer marketingu

Turecký internetový obchod Trendyol, který je součástí čínské Alibaby, postupně vstupuje na český trh prostřednictvím spolupráce s influencery. Spoléhá především na marketing prostřednictvím sociálních sítí, jako je Instagram, čímž se odlišuje od konkurenčních tržišť. Trendyol se zaměřuje především na oděvy a kromě České republiky plánuje expandovat do Maďarska, Rumunska a Řecka.

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

DOPORUČUJEME

5 výhod pozice prodlouženého trojúhelníku

Pozice prodlouženého trojúhelníku je jednou ze základních jógových ásan. Má pozitivní vliv na naši páteř, boky, ramena, ale i vnitřní orgány a metabolismus. Přečtěte si více o jejích přínosech.

Může vám jóga pomoci změnit vaše karmické vzorce?

Jógové ásany mohou vyčistit bloky ve vašem těle. Mantry zase změní negativní myšlenkové vzorce a meditace může upravit pohled na sebe sama. A jak to celé změní váš život?

Známky nerovnováhy v srdeční čakře

Naše emoce sídlí fyzicky v našich tělech. Na jemné úrovni naše těla komunikují s energiemi kolem nás. Určité energetické impulsy se obvykle vztahují přímo k určité části těla a čakře, která je oslabená nebo nevyvážená.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

Turecký internetový prodejce Trendyol vstupuje na český trh prostřednictvím influencer marketingu

Turecký internetový obchod Trendyol, který je součástí čínské Alibaby, postupně vstupuje na český trh prostřednictvím spolupráce s influencery. Spoléhá především na marketing prostřednictvím sociálních sítí, jako je Instagram, čímž se odlišuje od konkurenčních tržišť. Trendyol se zaměřuje především na oděvy a kromě České republiky plánuje expandovat do Maďarska, Rumunska a Řecka.

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles

Část areálu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnešek připomínala bojovou zónu, když zde policie po několikahodinové konfrontaci začala odstraňovat barikády kolem propalestinského tábora a zatýkat demonstranty. Jde o nejnovější z desítek policejních zásahů proti studentským protestům v USA spojeným s válkou v Pásmu Gazy. Vedení školy tábor zakázalo poté, co jej v noci na středu napadli proizraelští demonstranti.

Cher (77) prozradila, proč chodí s mladšími muži a proč kdysi odmítla Elvise Presleyho

Americká popová ikona Cher se svěřila se svými preferencemi ohledně randění a prozradila, co ji přitahuje na mladších mužích. Během rozhovoru v pořadu Jennifer Hudson umělkyně také hovořila o své plachosti mimo pódium a o tom, jak ovlivňuje její milostný život.

EU poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur

Evropská unie poskytne Libanonu finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,2 miliardy Kč), oznámila dnes v Bejrútu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Peníze mají směřovat do několika oblastí, podpořit místní zdravotnictví, vzdělávací systém, ekonomiku, ale i bezpečnostní složky, zejména jejich boj s nelegální migrací.

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.