Ať už jste v srdci Spojených států, nebo na druhé straně světa, když zatoužíte po americkém jídle, pravděpodobně zaboříte zuby do hamburgeru. Jak se toto jídlo stalo symbolem Ameriky?
Přestože většina Američanů si nepamatuje dobu bez hamburgerů, ve Spojených státech se začaly stávat populárními teprve zhruba před sto lety. Jen málo burgerových restaurací z té doby nadále podává hamburgery vyrobené z čerstvého mletého masa. Méně jich stále také servíruje hamburgery tak, jak byly vyráběny v minulosti.
George Motz, odborník na hamburgery, zasvětil více než 20 let svého života cestování po Spojených státech a zkoumání hamburgerů. Po produkci, natočení, střihu a režii svého dokumentárního filmu z roku 2004 „Hamburger America“ Motz v roce 2016 vydal průvodce burgery podle jednotlivých států a později svou první kuchařku „The Great American Burger Book“.
Motz odhaduje, že za svůj život pravděpodobně snědl asi 20 000 hamburgerů a nemá v plánu s tím v dohledné době přestat. Během svých cest našel Motz hamburgerové podniky, ve kterých se hamburgery vyrábějí stále jako před více než stoletím.
I když je takových zařízení na rozdíl od jejich nesčetných protějšků, řetězců rychlého občerstvení, málo, drží klíč k americké historii hamburgerů.
Jak se hamburger stal americkou klasikou
Hamburger má za sebou dlouhou historii. Podle Motze začíná příběh původu hamburgeru v Mongolsku ve 13. století, kdy spolu bojovali Mongolové a Tataři. „Tataři zřejmě měli rádi syrové skopové maso. Jezdili celý den se syrovým skopovým pod sedlem. Když konečně postavili tábor, vzali toto syrové, teplé skopové maso, nejspíše přidali koření a snědli ho.“
Toto jídlo se nakonec dostalo k lodním dělníkům a do přístavů lemujících Baltské moře, což mu umožnilo dostat se do západnějších částí Evropy včetně Skandinávie. Odtamtud budoucí hamburger putoval do Německa a přístavu Hamburk. Ze syrového skopového se postupem času stalo mleté a vařené hovězí maso, které je dnes známé jako frikadellen. V Čechách ho všichni známe pod názvem karbanátky.
Německé frikadellen, česky karbanátky. Předchůdce hamburgerů. Foto: INeverCry / CC-Zero (via Wikimedia Commons)
Motz vysvětluje, že když němečtí migranti čekali na své lodě, jedli frikadellen jako levné a chutné jídlo. Když v polovině 19. století odjeli z Hamburku do USA, migranti si s sebou přinesli znalost tohoto pokrmu.
Pro většinu ostatních obyvatel Spojených států však slovo „frikadellen“ nic neznamenalo, proto byl název jídla změněn na „steak ve stylu Hamburk“, nebo jednoduše „hamburský steak“.
Němečtí migranti si podle Motze zřídili vlastní stánky s hamburským steakem, který byl v té době považován za etnické jídlo. S nimi vyráželi na zemědělské veletrhy po celých státech.
Motz věří, že starší párek v rohlíku inspiroval několik lidí k tomu, aby nakonec začali dávat hamburské steaky na chléb, takže z nich byly hamburské sendviče a nakonec hamburger. Nikdo nemůže s jistotou říct, kdo to udělal první. Bohužel neexistuje způsob, jak definitivně prokázat, kdo jako první dal hamburský steak na housku.
Pokračujeme k americké klasice
Trend se uchytil a restaurace začaly podávat sendviče. Hamburgery jsou nyní chloubou americké kuchyně. „Hamburger je v podstatě jediný potravinový vynález v Americe za posledních zhruba 100 let. Začalo to jako etnické jídlo z Německa, ale my jsme ho přijali a změnili jsme ho tím, že jsme si ho dali na chleba,“ vysvětluje Motz.