Čaj se již dlouho používá k nejrůznějším účelům, od léčivých po ceremoniální, pro zdraví těla i mysli. Velmi oblíbený je ve východních kulturách. Ájurvéda používá čaj k vyvážení tří dóš: Pitty, Vaty a Kaphy. Přinášíme recepty na čtyři čaje, jež vám pomohou uvést do rovnováhy dóšu Kapha, která je na jaře dominantní.
Ájurvéda doporučuje používat různé čaje podle toho, jak se tělo cítí každý den, zda potřebujeme stimulaci, relaxaci nebo omlazení.
Přečtěte si také článek Jak nalézt životní rovnováhu: Ájurvédské jarní rutiny.
Vlastnosti koření
Zázvor, černý pepř a kardamom jsou skvělé pro stimulaci trávení, zatímco skořice je vyrovnává hladinu cukru v krvi. Hřebíček se používá již stovky let jako přírodní lék proti bolesti a kurkuma si v posledních letech znovu získala popularitu jako superpotravina pro mírnění zánětů a podporu regenerace zdravých buněk.
Důležité je, že kurkuma je tělem absorbována mnohem efektivněji, když je do ní přidán černý pepř. Kurkumin v ní obsažený se kombinuje s piperinem v černém pepři a vytváří sloučeninu, která je ještě výhodnější než samotná kurkuma.
Neutralizace Kapha dóši na jaře
Všechny následující recepty obsahují přísady, které mohou pomoci snížit nebo neutralizovat vlastnosti kapha dóši, jež bude na jaře pravděpodobně zvýšená.
Pro další živiny lze vždy do čaje přidat mléko. To je v ájurvédské medicíně známé nikoli jako čistící prostředek, ale jako tzv. „builder“. Používá se primárně před očistnými procesy, aby se budovala síla. Proto se více užívá na podzim a v zimě. Máslové čaje pocházejí z Tibetu, kde se jačí máslo často používá v čaji jako způsob, jak poskytnout tělu potřebné živiny, jež pomohou přežít útrapy drsného života na horách.
1. Čaj ze skořice, zázvoru a černého pepře
Tento čaj snižuje dóši kapha a vata, neutralizuje dóšu pitta
Složení:
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru nebo ¼ lžičky mletého zázvoru
- lžička skořice
- lžička černého pepře
- lžička medu k oslazení
Postup:
Vložte zázvor, skořici a černý pepř do pánve a podlijte 1 šálkem vody. Vše přiveďte k varu a nechte přísady louhovat asi 10 minut. Naplňte tekutinu do šálku a oslaďte medem.
2. Čaj se zázvorem, citronem a medem
Tento čaj snižuje dóši kapha a vata, zvyšuje dóšu pitta
Složení:
- 1–2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru nebo lžička mletého zázvoru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžička strouhané citronové kůry (neošetřené)
- 1 lžička medu k oslazení
Postup:
Dejte zázvor a citronovou kůru do pánve a podlijte 1 šálkem vody. Přiveďte k varu a nechte přísady vylouhovat během vaření. Po 10 minutách přidejte citronovou šťávu. Nalijte do šálku a oslaďte medem.
Čaj z hřebíčku a kardamomu
Tento čaj snižuje dóšu kapha a vata, neutralizuje dóšu pita
Složení:
- 2 kardamomové lusky
- lžička černého pepře
- 2 ks hřebíčku
- lžička skořice
- 1 lžička medu k oslazení
- mandlové mléko nebo bio mléko (volitelné)
Postup:
Přidejte kardamom, černý pepř, hřebíček a skořici na pánev a podlijte 1 šálkem vody. Všechno přiveďte k varu a nechejte ingredience vylouhovat po dobu 10 minut během vaření. Po 10 minutách nalijte do šálku a podle potřeby přidejte med a mléko.
Kurkumový čaj
Tento čaj neutralizuje dóšu kpaha a snižuje dóši vata a pitta
Složení:
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička čerstvého, strouhaného zázvoru nebo ¼ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička skořice
- špetka černého pepře
- 1 lžička medu k oslazení
- mléko nebo 1 polévková lžíce ghí, pokud je to nutné pro další výživu
Postup:
Vložte kurkumu, skořici, zázvor a černý pepř do pánve a podlijte 1 šálkem vroucí vody. Přiveďte k varu a nechejte ingredience vylouhovat 10 minut, zatímco se vaří. Poté nalijte tekutinu do šálku a přidejte med, případně mléko nebo ghí.