menu

14.3 C
Czech
Neděle 5. května 2024

Kam se vypravit za přírodou v roce 2022

Sledujte nás na sítích

National Geographic každoročně vybírá ta nejlepší místa k prozkoumání pro nadcházející cestovatelskou sezónu. Podívejte se na jejich doporučení.

Jste připraveni znovu cestovat? Redaktoři National Geographic vybrali 25 nejzajímavějších destinací planety pro rok 2022. Rozdělili je do pěti kategorií: příroda, dobrodružství, udržitelnost, kultura a historie, rodinné. Letošní seznam oslavuje řadu památek světového dědictví na počest UNESCO, které pomáhá už 50 let chránit kulturní a přírodní poklady.

Nejlepší místa, kde si užijete přírodu

Jezero Bajkal, Rusko

Pomozte zachránit přírodní zázrak. Bajkal je tak rozlehlý a hluboký, že mu mnoho místních říká moře. Masivní jezero, které pokrývá asi 31 722 km čtverečních a má průměrnou hloubku 744 m, je přírodním zázrakem. Je také ve vážných potížích. Navzdory tomu, že bylo v roce 1996 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO, jezero Bajkal trpí trvalým znečištěním.

Návštěvníci mohou pomoci ochránit jezero a jeho rozmanitou krajinu včetně tundry, stepi, boreálních lesů a panenských pláží tím, že se dobrovolně přihlásí ke Great Baikal Trail Association, neziskové ekologické skupině vytvářející pěší stezku kolem jezera. „Dobrovolnictví pomáhá chránit přírodu jezera Bajkal rozvojem infrastruktury pro ekoturistiku,“ říká prezidentka sdružení Elena Chubakova.

Putování po stezce je skvělý způsob, jak spatřit některé z 1 200 rostlinných a živočišných druhů jezera Bajkal, které se nenacházejí nikde jinde na Zemi. Je mezi nimi například něrpa, jediný výhradně sladkovodní tuleň na světě.

Namibie

Objevte další skvělé safari. Namibie evokuje obrazy pouští, obrovských dun a vyprahlých hor. Ale Caprivi Strip, úzký prst země, který vyčnívá směrem na východ na extrémním severu, je zelené území bohaté na divokou zvěř. Přítomnost řek Okavango, Kwando, Chobe a Zambezi vytváří ideální prostředí pro četné živočišné druhy.

Během druhé poloviny 20. století byla oblast dějištěm intenzivní vojenské činnosti. Byl to odlehlý a těžko přístupný koridor pro různé ozbrojené skupiny. Poté, co Namibie v roce 1990 získala nezávislost, mír i divoká zvěř se postupně vrátily.

Ve východní části regionu je tajným klenotem národní park Nkasa Rupara. Strážná stanice a ubytování, které bylo otevřeno v posledních letech, ho učinily dostupnější pro cestovní ruch, ale stále je zřídka navštěvován. Nkasa Rupara, obklopený systémem řeky Kwando-Linyanti na jihu a bažinami a lagunami na severu, je největším chráněným mokřadem Namibie. Je popisován jako „mini Okavango“, protože jeho záplavové vody odrážejí slavnější deltu řeky, nacházející se na území Botswany. Park je domovem největší populace buvolů v Namibii. Mezi predátory patří lvi, leopardi a hyeny, zatímco v řece se to hemží krokodýly a hrochy.

Mahango Game Park na západě zahrnuje mokřady a mopanové lesy. Zde se potulují velká stáda slonů, hrochů, krokodýlů a téměř všech druhů antilop v Namibii, včetně nepolapitelné polovodní sitatungy.

Victoria, Austrálie

Vyrazte po Great Ocean Road. Zelené výhonky regenerace se objevují po celé Austrálii, kde lesní požáry v letech 2019–2020 spálily přibližně 186 tisíc čtverečních kilometrů země. Katastrofy si vyžádaly smrt téměř tří desítek lidí a více než miliardy zvířat.

Wildlife Wonders v regionu Victoria’s Otways hraje svou vlastní roli v těchto snahách o oživení. Je to nová přírodní rezervace zastrčená u Great Ocean Road, uprostřed bujných prastarých lesů a vodopádů. Je duchovním dítětem Briana Masseyho, krajinářského designéra filmu Hobit. Massey spolu s botaniky, vědci, zoology a specialisty na životní prostředí vytvořil klikatou dřevěnou cestu, která se vine útočištěm a plynule zapadá do krajiny.

Návštěvníci se mohou vydat na 75minutové komentované prohlídky, procházet se houštinami eukalyptů a obdivovat koaly, klokany a bandikuty, pro které je nyní toto místo domovem. Během zastávky ve výzkumné základně se hosté mohou dozvědět více o tom, jak lokalita poskytuje bezpečný prostor pro původní druhy jako je potoroo s dlouhým nosem, vačnatec, který se často stává obětí invazních predátorů.

Všechny zisky z Wildlife Wonders jdou do Conservation Ecology Center, které pomáhá financovat několik životně důležitých ochranářských projektů v Otways, včetně jednoho, jež studuje pohyb potoroos před plánovanými lesními požáry, během nich a po nich.

Belize

Seznamte se s divokou tropickou zvěří. Závod o zachování jednoho z největších zbývajících tropických deštných pralesů v Americe dostal nedávno velkou podporu. V dubnu 2021 zakoupila koalice ochranářských partnerů vedená organizací Nature Conservancy 236 000 akrů tropického pralesa na severozápadě Belize, aby vytvořila Belize Maya Forest Reserve.

Spolu se záchranou některých biologicky nejrozmanitějších lesů na světě uzavírá tato chráněná oblast obrovskou mezeru v životně důležitém koridoru pro divokou zvěř, který vede z jihovýchodu Mexika přes Guatemalu a do Belize.

Spolu se sousední oblastí ochrany přírody Rio Bravo (RBCMA) chrání téměř desetinu rozlohy Belize. Spojuje základní stanoviště pro úžasnou škálu endemických a ohrožených divokých zvířat. Patří mezi ně tapír, národní zvíře Belize, černí vřešťani, více než 400 druhů ptáků a některé z největších přežívajících populací jaguárů ve Střední Americe. Aktivity ekoturistiky jsou prozatím založeny v zavedenější RBCMA, která má dvě rustikální chaty a nabízí expedice s průvodcem.

Severní Minnesota

Zhasněte světla. Nad severní Minnesotou oslňují tisíce a tisíce hvězd. Tato odlehlá oblast sousedící s kanadskou provincií Ontario má malé nebo žádné světelné znečištění a obyvatelé jsou odhodláni to tak zachovat i nadále. Iniciativa Heart of the Continent Dark Sky je probíhající přeshraniční úsilí o vytvoření jedné z největších destinací pro temnou oblohu na planetě. Dvě z jeho největších oblastí jsou v Minnesotě.

Jedná se o Boundary Waters Canoe Area Wilderness, největší mezinárodní rezervaci tmavé oblohy na světě s rozlohou více než milion akrů a sousední národní park Voyageurs, první mezinárodní park tmavé oblohy ve státě.

Obě divoká místa získala certifikaci tmavé oblohy v roce 2020 a Quetico Provincial Park v Ontariu, který s nimi sousedí, získal počátkem roku 2021 status mezinárodního parku tmavé oblohy.

Vybrali jsme pro vás

„Moje bída, tvůj ráj.“ Obyvatelé Kanárských ostrovů tvrdí, že masový turismus dosáhl bodu zlomu

Obyvatelé Kanárských ostrovů plánují protesty a stávky proti nadměrnému turismu. Podle aktivistů neudržitelný příliv návštěvníků ničí život v této turistické destinaci. Místní jsou prý nuceni spát v autech, a dokonce i v jeskyních.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

DOPORUČUJEME

„Moje bída, tvůj ráj.“ Obyvatelé Kanárských ostrovů tvrdí, že masový turismus dosáhl bodu zlomu

Obyvatelé Kanárských ostrovů plánují protesty a stávky proti nadměrnému turismu. Podle aktivistů neudržitelný příliv návštěvníků ničí život v této turistické destinaci. Místní jsou prý nuceni spát v autech, a dokonce i v jeskyních.

Saké, ústřice i ryby podávané zdarma: Nejlepší festivaly jídla a pití v Japonsku

Vůně ramenu, několik dní marinovaného v mirinu a miso. Saké, s láskou nalévané do starobylých keramických karaf, pomalu ohřívané ve vodní lázni. Ústřice čerstvě vylovené ze zálivu, jejichž skořápky praskají, když se škvíří na obřích grilech.

Tipy: Jak si usnadnit i užít cestování po Japonsku

Japonsko je jednou z nejúchvatnějších destinací na světě, ale pro západní cestovatele také jednou z nejexotičtějších kulturních destinací. Je třeba si zvyknout na několik místních odlišností.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.