menu

15 C
Czech
Sobota 4. května 2024

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Patnáctiletý student zahájil palbu na půdě školy. Zastřelil tři spolužáky, osm zranil

Sledujte nás na sítích

Tři studenti ve věku 14 až 17 let zemřeli při střelbě na střední škole v Michiganu. Dalších sedm a jeden učitel jsou zranění. Patnáctiletý střelec je ve vazbě. Informuje o tom CNN a další servery.

Stalo se to znovu. Další americký středoškolák propašoval do školní budovy zbraň a začal střílet po studentech. Tentokrát jde o zatím nejmenovaného patnáctiletého studenta druhého ročníku střední školy Oxford ve státě Michigan. Ten otcovou pistolí zastřelil tři své spolužáky a dalších osm lidí, včetně učitele, postřelil. Další studenti se v hrůzných chvílích zabarikádovali ve třídách a sháněli jakékoliv zbraně, kterými by mohli útočníka zneškodnit. Ten se nakonec vzdal policii s rukama nad hlavou.

Jména jeho obětí známe. Podle šerifa okresu Oakland Michaela Boucharda byli zabiti šestnáctiletý Tate Myre, čtrnáctiletá Hana St. Juliana a sedmnáctiletá Madisyn Baldwin.

Osm dalších osob – sedm studentů a učitel – bylo postřeleno, uvedl Bouchard. Tři z nich jsou se střelnými zraněními v kritickém stavu, včetně čtrnáctileté dívky, která je po operaci napojena na umělou plicní ventilaci. Čtrnáctiletý chlapec je ve vážném stavu se střelným zraněním čelisti a hlavy, uvedl Bouchard. Tři studenti jsou ve stabilizovaném stavu a postřelený učitel byl propuštěn.

Nejhorší noční můra

Myslím, že je to nejhorší noční můra každého rodiče,“ řekla guvernérka Gretchen Whitmer, která dodala, že střelba ve školách je „výlučně americký problém, který musíme řešit“.

Soucítím s rodinami. Je to nepředstavitelná tragédie. Doufám, že se všichni dokážeme vzchopit a obejmout rodiny, postižené děti a školní personál i tuto komunitu,“ řekla Whitmerová.

Myslím na rodiny všech zasažených v Michiganu, kteří právě zažívají nepředstavitelný smutek nad ztrátou milovaných. Jsem v nepřetržitém kontaktu se svým týmem, zatímco přicházejí nové informace o tragické školní střelbě,“ vyjádřil se americký prezident Joe Biden. „Je jisté, že celá komunita je nyní ve velkém šoku,“ dodal.

Podle Boucharda došlo k několika dalším lehkým zraněním, když studenti utíkali ze školní budovy. Většina z nich byla ošetřena a propuštěna na záchytném parkovišti, dodal.

Podezřelý, student druhého ročníku školy, byl zadržen bez incidentu dvě až tři minuty poté, co úřady zareagovaly na střelbu, řekl Bouchard. Jeho rodiče si najali advokáta a nedovolili mu mluvit s policií, uvedl zástupce šerifa Michael G. McCabe. Podezřelý je držen v Oakland County Children’s Village – nápravném zařízení pro mladistvé – a je pod dozorem pro sebevrahy. Každých patnáct minut jej kontrolují, řekl David Coulter, výkonný ředitel Oakland County.

Na úterní tiskové konferenci Bouchard uvedl další podrobnosti o střelbě. Poloautomatickou pistoli, kterou orgány činné v trestním řízení našly, koupil teprve v pátek otec podezřelého. Zbraň, pistole Sig Sauer SP2022 ráže 9 mm, která byla v době zabavení nabitá, obsahovala ještě sedm nábojů, řekl Bouchard.

S pistolí vyšel ze záchodu

Videokamera ve škole ukázala, že střelec „vyšel ze záchodů se zbraní“, ale nebylo jasné, kam šel dál, uvedl šerif. Strážci zákona dorazili do školy během několika minut po tísňovém volání o střelbě. „Když přicházeli po chodbě, uviděli ho. Zvedl ruce, oni vzali zbraň a zadrželi ho,“ řekl Bouchard.

Jeden z policistů naložil postřeleného Myreho do jejich auta, ale šestnáctiletý mladík zemřel cestou do nemocnice, uvedl šerif. Při střelbě zemřel také příbuzný jednoho z dispečerů, řekl. „Tohle se nás všech osobně a hluboce dotýká a ještě dlouho bude. Tato rána nikdy nezmizí,“ řekl Bouchard.

Úřady ve škole nalezly několik nábojnic a domnívají se, že bylo vypáleno asi 15 až 20 výstřelů. Nic nenasvědčuje tomu, že by podezřelý měl na sobě neprůstřelnou vestu, uvedl McCabe již dříve v úterý. „V tuto chvíli se domníváme, že jednal sám,“ řekl McCabe. Dodal, že úřady vědí, jak se podezřelý údajně dostal se zbraní do školy, ale odmítl tyto podrobnosti sdělit. Na střední škole – stejně jako na většině amerických škol – nebyly detektory kovů.

Motiv střelby zatím policie nezná. V domě podezřelého byl proveden příkaz k domovní prohlídce, uvedl McCabe. Bouchard sdělil, že úřady zabavily telefon a zkoumají další zabavené věci. Bouchard řekl, že úřady si sice nejsou vědomy předchozích obav, ale že detektivové zkoumají také fotografie, které podezřelý zveřejnil na sociálních sítích. Mimo jiné se mělo jednat o snímky „zbraně a terče“.

Prokuratura sbírá informace

McCabe uvedl, že podezřelý by mohl být obviněn jako dospělý, ale to záleží na prokuratuře okresu Oakland. Prokurátorka Karen D. McDonald v úterním prohlášení uvedla, že její úřad „zahájil proces sbírání informací týkajících se vyšetřování“ střelby.

Byla jsem zděšena a zarmoucena, když jsem se dnes odpoledne dozvěděla o střelbě na oxfordské střední škole. Můj úřad a já jsme neustále komunikovali s úřadem šerifa, soudem pro mladistvé okresu Oakland a dalšími vládními orgány a orgány činnými v trestním řízení,“ uvedla McDonald. „Naším záměrem je vše důkladně prověřit a rychle vydat příslušná obvinění.“

Aiden Page, jeden ze studentů, CNN řekl, že se zabarikádoval s ostatními studenty ve třídě. Střelec údajně trefil jednu z lavic, které jim sloužily jako barikáda.Vzali jsme si kalkulačky, vzali jsme si nůžky pro případ, že by se střelec dostal dovnitř a my na něj museli zaútočit,“ řekl. „Někteří plakali, někteří se snažili podpořit ostatní. Jiní se snažili přijít s nějakým nápadem pro všechny případy.“

Page řekl, že celý zážitek byl „šílený“, a přemýšlel, zda to utrpení přežije. „Úplně první věc, která se mi honila hlavou, byla: ‚Opravdu se to děje? Napíšu své rodině, že je mám rád, jen tak pro jistotu, kdybych náhodou zemřel.“ A pak se rozhodl, že se bude snažit o to, aby přežil. „Pak, když se všechno na chvíli uklidnilo, jsem byl schopen popadnout dech a racionálně uvažovat,“ řekl. „Určitě bude divné se vrátit, zvlášť když vím, že lidé byli zraněni a pár studentů také zemřelo,“ dodal.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kateřina Siniaková porazila Američanku Kruegerovou a postoupila ve španělském turnaji

Česká tenistka Kateřina Siniaková (27) se vrátila na antukové kurty s triumfem nad Američankou Ashlyn Krueger (19) na turnaji WTA 125k v Lleidě. Po dvousetovém obratu vyhrála 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila mezi čtveřici nejlepších.

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

DOPORUČUJEME

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kateřina Siniaková porazila Američanku Kruegerovou a postoupila ve španělském turnaji

Česká tenistka Kateřina Siniaková (27) se vrátila na antukové kurty s triumfem nad Američankou Ashlyn Krueger (19) na turnaji WTA 125k v Lleidě. Po dvousetovém obratu vyhrála 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila mezi čtveřici nejlepších.

Austin potvrdil nasazení Rusů na letecké základně v Nigeru, kde sídlí americká armáda

Bylo potvrzeno, že na letecké základně 101 v nigerském Niamey byly vedle amerických jednotek rozmístěny i ruské bezpečnostní síly. Nasazení, které trvá již několik týdnů, vyvolalo obavy z geopolitických důsledků v regionu.

Jak se z Ryana Goslinga stal opatrný otec: Přístup k výběru rolí výrazně ovlivňují jeho dvě dcery

Přístup Ryana Goslinga k jeho umělecké kariéře se změnil poté, co se stal otcem. Nyní proto podle svých slov upřednostňuje role, které jsou v souladu s rodinným životem. Ztvárnění temných postav se tak Gosling vyhýbá, prozradil v nedávném rozhovoru.

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.