menu

16.4 C
Czech
Neděle 19. května 2024

Slovenská horolezkyně Lucia Janičová zdolala Everest se smysluplným poselstvím

Lucia Janičová, vědkyně, vášnivá horolezkyně a matka, nedávno jako první Slovenka zdolala Mount Everest. Inspirována svou dcerou podstoupila Janičová rok a půl náročného tréninku, aby dosáhla tohoto pozoruhodného výkonu. Její výstup se nejen zapsal do historie, ale nesl také symbolické poselství podpory osamělých rodičů.

Africké fairtradové růže mají nižší dopady na životní prostředí než ty z evropských skleníků

Sledujte nás na sítích

Praha 13. února 2024 (PROTEXT) – Svatý Valentýn tradičně zvyšuje prodeje květin a přirozeně také oživuje debatu o tom, za jakých podmínek jsou řezané květiny prodávané na našem trhu pěstovány a jak se k nám dostávají. „Fairtradové růže z Keni mají podle nedávno zveřejněné studie v porovnání s růžemi vypěstovanými v Holandsku menší dopad na životní prostředí, a to i v případě, že bereme v potaz i přepravu do Evropy,“ říká ředitel neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko Lubomír Kadaně. Celosvětové se ročně prodá zhruba miliarda fairtradových květin. V Česku to v roce 2022 bylo více než 4 miliony kusů, převážně růží, a to v obchodech Lidl a Kaufland.

Reklama

Podle čerstvé studie mají řezané růže z Keni, ať už jsou do Evropy přepraveny letecky nebo po moři, menší dopad na životní prostředí, a to ve všech environmentálních oblastech včetně nároků na energii, emisí skleníkových plynů a znečištění vody. Tato nová studie navazujena obdobné zkoumání z roku 2018.

U nizozemských růží jsou nejvýznamnějšími faktory kumulovaná spotřeba energie (elektřina a spalování zemního plynu) a emise skleníkových plynů. K obojímu dochází v souvislosti s osvětlením a vytápěním skleníků v Holandsku, což v Keni není potřeba. U keňských růží přepravovaných lodí je kumulativní spotřeba energie 22krát nižší než u konvenčních nizozemských růží a energetická stopa keňských růží přepravovaných letecky je 6,4krát nižší než je tomu u nizozemských růží.

U keňských fairtradových růží má největší dopad v oblasti emisí skleníkových plynů letecká přeprava. I přesto jsou emise skleníkových plynů vyprodukované přepravou fairtradových růží letecky z Keni do Švýcarska 2,9krát nižší než emise nizozemských růží. V případě lodní přepravy jsou emise u keňských fairtradových růží dokonce 21krát nižší.

K dalším klíčovým zjištěním patří například to, že keňské fairtradové růže přepravované po moři si vedou v porovnání s nizozemskými růžemi lépe v oblasti spotřeby vody (o 65 % nižší), půdního okyselování (4,3krát menší dopad) a znečištění sladké vody (18krát menší dopad). Při porovnání dopadů na ztrátu biodiverzity mají fairtradové růže bez ohledu na způsob dopravy menší dopad než nizozemské růže, přičemž růže přepravované letecky mají menší stopu než růže přepravované lodí, a to kvůli delší pozemní přepravě nákladními vozy z přístavů, které jsou od místa prodejů vzdálenější než letiště. Používání pesticidů je jediný faktor, u nějž byl environmentální dopad keňských růží vyšší než u těch nizozemských.

Reklama

„Samozřejmě ekologicky nejšetrnějším řešením je stále nákup květin z lokálních zdrojů. Květinářství a zahradnictví, která se na šetrnou produkci lokálních květin specializují, je čím dál více. Pokud ale chcete pořídit řezanou květinu v době, kdy je u nás vegetační klid, pak je fairtradová květina určitě dobrou volbou i navzdory tomu, že musela být do Evropy dopravena letecky,“ poznamenává L. Kadaně a dodává: „Za pozornost stojí i skutečnost, že fairtradoví pěstitelé ročně vypěstují zhruba pět miliard fairtradových květin. Za podmínek Fairtrade se jich ale prodá jen zhruba pětina. To je výzva hlavně pro nás, spotřebitele. Odpovědným nákupem můžeme přispět ke zvýšení spotřeby eticky a udržitelněji pěstovaného nebo vyráběného zboží.

Fairtradové květiny řečí fakt a čísel

První fairtradová květina byla prodána v roce 2001 ve Švýcarsku.

97 % všech fairtradových květin pochází z východní Afriky. Dalšími pěstitelskými zeměmi jsou Ekvádor, El Salvador, Kostarika a Srí Lanka.

Na světě existuje aktuálně 76 certifikovaných fairtradových farem, na kterých pracuje přes 71 tisíc lidí.

V Keni má fairtradovou certifikaci 48 producentských organizací pěstujících květiny a tyto organizace dohromady zaměstnávají více než 38 000 pracovníků. Dohromady ročně vyprodukují asi 2,6 miliardy kusů květin.

Květiny jsou jedním z klíčových fairtradových produktů a jsou mezi spotřebiteli oblíbené obzvláště v období každoročních svátků, jako je den svatého Valentýna.

Podle nejnovějších údajů se každoročně prodá okolo jedné miliardy fairtradových květin (hlavně v Německu, Velké Británii a ve Švýcarsku). K dispozici jsou především řezané růže, ale v evropské nabídce jsou také lilie, karafiáty nebo další květiny.

Pěstitelé květin si v roce 2022 vydělali více než 7,5 milionů eur na fairtradovém příplatku, který investují do zlepšování svých životů a komunit. Peníze byly využity na vzdělávání, bydlení, mikropůjčky, opravy škol, budování zdravotnických zařízení, dopravní infrastruktury apod.

Fairtradový příplatek, který dovozce zaplatí navíc, činí deset procent z vývozní ceny a je určen přímo zaměstnancům. O využití těchto peněz rozhoduje jimi volený výbor.

V Česku se v roce 2022 prodalo celkem 4 271 170 kusů řezaných fairtradových květin. Fairtradový příplatek, který díky těmto prodejům získali pěstitelé květin, činil 882 000 Kč.

Fairtrade Česko a Slovensko, z.s., je platformou organizací občanské společnosti, které se zabývají etikou obchodu, globálním rozvojem, udržitelnou spotřebou, ochranou životního prostředí a lidských práv. Již od roku 2004 pracujeme na zvyšování informovanosti o principech a smyslu systému Fairtrade. V České republice a na Slovensku zastupujeme globální organizaci Fairtrade International, jsme garantem vysoké kvality a důvěryhodnosti ochranné známky FAIRTRADE. Monitorujeme český a slovenský trh s fairtradovými výrobky a podporou uvědomělé spotřeby napomáháme k tomu, aby se fairtradové výrobky v co nejvyšší míře dostávaly do obchodní sítě v ČR a na Slovensku. Vedle spolupráce s obchodníky působíme také na širokou veřejnost, a to prostřednictvím aktivit, na kterých se podílíme, jako jsou kampaně Fairtradová města, Fairtradové školy nebo happening Férová snídaně. Více na www.fairtrade.cz.

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.
Reklama

DOPORUČUJEME

Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".
Reklama
Reklama