menu

17.4 C
Czech
Čtvrtek 16. května 2024

Glum v centru dění: Peter Jackson chystá na rok 2026 samostatný film ze světa Pána prstenů

Nová kapitola oblíbené série Pán prstenů je na obzoru. Společnost Warner Bros. totiž připravuje film zaměřený na ikonickou postavu Gluma v podání Andyho Serkise. Projekt slibuje, že se ponoří do dosud nevyprávěných dějových linií z rozsáhlého světa J. R. R. Tolkiena. Produkce se navíc ujal režisér původní trilogie Peter Jackson se svým týmem.

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil o probíhajících bojích a obranných operacích

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu 11. května hovořil o probíhajících obranných operacích v severních pohraničních osadách v Charkovské oblasti. Ruská armáda se údajně pokusila o průlom obranné linie Ukrajiny, což vedlo k pokračujícím bojům v regionu. Prezident vyzdvihl boje probíhající v několika osadách a zdůraznil snahu ukrajinských jednotek chránit území země.

Dvě ženy zahynuly při ukrajinském ostřelování, uvedl šéf Belgorodské oblasti

Sledujte nás na sítích

Několik obcí ruské Belgorodské oblasti se ocitlo pod palbou ukrajinských ozbrojených sil, uvedl dnes dopoledne na platformě telegram tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Kvůli ostřelování podle něj zahynuly dvě ženy, které autem projížděly obcí Maslova Pristaň v Šebekinském okrese. Další dva muži utrpěli zranění, dodal činitel. Ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku tvrdí, že ruské jednotky při boji s partyzány zasáhly u obce Novaja Tavolžanka auto Renault s civilisty, kde zemřeli dva lidé, píše stanice BBC.

Reklama

„Ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly úsek silnice ve vsi Maslova Pristaň v Šebekinském okrese. Úlomky střel zasáhly projíždějící auta. V jednom z nich cestovaly dvě ženy, které svým zraněním na místě podlehly,“ uvedl Gladkov. V dalším voze podle něj byli dva muži, kteří utrpěli vážná zranění. Ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo také obec Tišanka a Leonovka kde nejsou žádní zranění, úder poškodil domy a infrastrukturu, dodal Gladkov.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války ihned nezávisle ověřit.

„Šebekino. Belgorodská oblast. Počáteční ‚brána války‘, která přenáší vojenské akce na území samotného Ruska,“ napsal dnes dopoledne v ruštině na telegramu poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který zároveň uvedl, že ruská armáda „nebude šetřit vlastní civilisty“ a využije je pro své krytí. „Přemýšlejte, diskutujte, utíkejte sami… dokud můžete,“ napsal.

Belgorodská oblast, podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou, od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území. V oblasti, která mimo jiné sousedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblastí, se podle tamního gubernátora situace v poslední době zhoršila. Gladkov v posledních dnech takřka pravidelně informuje o ostřelování příhraničního regionu ze strany Ukrajiny, ve čtvrtek hlásil devět zraněných. V ten den region čelil podle úřadů masivnímu ostřelování a činitelé přistoupili k evakuaci obyvatel pohraničního města Šebekino a dalších příhraničních obcí, napsala stanice BBC na ruskojazyčném webu. Podle Gladkova je evakuovaných více než 2500 lidí.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany ve stejný den prohlásilo, že ruští vojáci zabránili ukrajinským silám proniknout do Belgorodské oblasti, odrazili prý přitom tři útoky. Mluvčí ruského resortu obrany přitom používal termín „ukrajinské teroristické formace“. Minulý týden v pondělí se Belgorodská oblast stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. Později se stáhli. Ruský dobrovolnický sbor a Legie Svoboda Rusku podle serveru Meduza tvrdili, že v regionu podnikali své akce i ve čtvrtek.

Dnes Legie Svoboda Rusku zveřejnila sérii příspěvků na telegramovém účtu, kde mimo jiné prohlásila, že její členové pokračují v bojích v Belgorodské oblasti, upozornila ruská služba BBC, která zároveň potvrdila pravost jednoho ze záběrů, kde je podle legie vidět „tank s vlajkou Svobodného Ruska v obci Novaja Tavolžanka“. Skutečně byla pořízena na jižním okraji této obce, píše BBC. Zároveň se však nezmiňuje o časové ose, není tak jisté, kdy snímek vznikl. Stanice zároveň poznamenala, že není možné rychle zjistit míru spolehlivosti prohlášení zástupců válčících stran.

V jiném příspěvku zástupci legie tvrdí, že ruské jednotky pálí z dělostřelectva všude, kde zjistí přítomnost partyzánů a neberou ohled na civilisty. „U Tavolžanky nepřítel zničil auto Renault s civilisty, když si ho spletl s autem naší sabotážní skupiny. Zahynuli nejméně dva civilisté,“ uvedla ozbrojená skupina. Zda by se mohlo jednat o stejný incident, není zřejmé. Novaja Tavolžanka se nachází několik kilometrů od vsi Maslova Pristaň.

Ostřelování nebo útoky pomocí dronů na své území v noci na dnešek a ráno oznámili také gubernátoři dalších ruských oblastí hraničících s Ukrajinou – Brjanské a Kurské. Přidal se k nim šéf Smolenské oblasti, která hraničí s Běloruskem, jenž informoval o útoku drony, píše BBC. Ta také upozorňuje na hlášení gubernátora Kalužské oblasti, podle něhož spadl v jednom z tamních lesů „neidentifikovaný objekt“, což způsobilo výbuch. O den dříve byl v tomto regionu podle médií nalezen havarovaný dron.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Vladimir Putin posiluje přátelství se Si Ťin-pchingem na státní návštěvě Číny

Dnes se v Pekingu setkali ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching, kteří zdůraznili, že vztahy jejich zemí jsou stabilizující silou ve stále chaotičtějším světě. Toto setkání je Putinovou první zahraniční cestou od jeho březnového znovuzvolení a jeho druhou návštěvou Číny během necelého půl roku.

Fico je po několikahodinové operaci. Už není v ohrožení života, řekl BBC ministr Taraba

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu odpoledne postřelen po jednání vlády ve městě Handlová. Pět výstřelů padlo před domem kultury, když premiér vyšel mezi lidi. Fico utrpěl zranění v oblasti břicha a končetin a v kritickém stavu byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici, kde podstoupil operaci, informují slovenská a česká média. Po operaci je slovenský předseda vlády podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby mimo ohrožení života.

Robert Fico je po atentátu stále na operačním sále, jeho stav je kritický, sdělil ministr Kaliňák

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je podle ministra obrany Roberta Kaliňáka po útoku v Handlové, kde probíhalo výjezdní zasedání vlády, mimořádně vážný. Premiér utrpěl mnohočetná poranění, přičemž je stále na operačním sále. Uvedl to ve středu večer na tiskové konferenci v nemocnici v Banské Bystrici. Policie pachatele na místě zadržela.

Útok na Roberta Fica: Výstřelů padlo několik, premiér utrpěl poranění břicha

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu postřelen, následně byl převezen do nemocnice. K útoku došlo před domem kultury ve městě Handlová, kde právě zasedala vláda. K incidentu došlo poté, co šel premiér pozdravit přihlížející. Podle Denníku N padlo několik výstřelů. Podezřelý byl okamžitě zadržen policií, která následně uzavřela okolí a evakuovala kulturní dům.

Hořící auta i domy. Nepokoje v Nové Kaledonii si vyžádaly tři oběti

Nejméně tři lidé byli zabiti při nepokojích v Nové Kaledonii, uvedly ve středu tamní úřady. Změna volebních pravidel na francouzském zámořském území v Tichém oceánu vyvolala násilnosti v ulicích, při nichž lidé zapalovali vozy a uchýlili se k rabování.

Slovenská sněmovna jedná o novém zákonu o televizi a rozhlasu, čelí kritice

Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivnosti. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.
Reklama

DOPORUČUJEME

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Ruské síly útočí na Vovčansk, obyvatelé jsou evakuováni

Ruské síly zintenzivňují své operace na severu Ukrajiny v Charkovské oblasti a hlásí taktické úspěchy ve stále probíhající bitvě o Vovčansk. Toto město, které bylo v roce 2022 jednou osvobozeno, se nyní stalo klíčovým cílem ruské ofenzivy. Jak ukrajinské, tak ruské zdroje potvrzují, že ruské jednotky postupují směrem k předměstím Vovčanska, což vede k intenzivním bojům v této oblasti.

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy, operační situace tam je složitá a dynamicky se mění. Dnes to k situaci na frontě v Charkovské oblasti, kde Rusové v pátek zahájili novou ofenzivu, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Vedení ukrajinské armády také podle médií vyměnilo velitele odpovědného za tento region.

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil o probíhajících bojích a obranných operacích

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu 11. května hovořil o probíhajících obranných operacích v severních pohraničních osadách v Charkovské oblasti. Ruská armáda se údajně pokusila o průlom obranné linie Ukrajiny, což vedlo k pokračujícím bojům v regionu. Prezident vyzdvihl boje probíhající v několika osadách a zdůraznil snahu ukrajinských jednotek chránit území země.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Vladimir Putin posiluje přátelství se Si Ťin-pchingem na státní návštěvě Číny

Dnes se v Pekingu setkali ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching, kteří zdůraznili, že vztahy jejich zemí jsou stabilizující silou ve stále chaotičtějším světě. Toto setkání je Putinovou první zahraniční cestou od jeho březnového znovuzvolení a jeho druhou návštěvou Číny během necelého půl roku.

Fico je po několikahodinové operaci. Už není v ohrožení života, řekl BBC ministr Taraba

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu odpoledne postřelen po jednání vlády ve městě Handlová. Pět výstřelů padlo před domem kultury, když premiér vyšel mezi lidi. Fico utrpěl zranění v oblasti břicha a končetin a v kritickém stavu byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici, kde podstoupil operaci, informují slovenská a česká média. Po operaci je slovenský předseda vlády podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby mimo ohrožení života.

Robert Fico je po atentátu stále na operačním sále, jeho stav je kritický, sdělil ministr Kaliňák

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je podle ministra obrany Roberta Kaliňáka po útoku v Handlové, kde probíhalo výjezdní zasedání vlády, mimořádně vážný. Premiér utrpěl mnohočetná poranění, přičemž je stále na operačním sále. Uvedl to ve středu večer na tiskové konferenci v nemocnici v Banské Bystrici. Policie pachatele na místě zadržela.

Útok na Roberta Fica: Výstřelů padlo několik, premiér utrpěl poranění břicha

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu postřelen, následně byl převezen do nemocnice. K útoku došlo před domem kultury ve městě Handlová, kde právě zasedala vláda. K incidentu došlo poté, co šel premiér pozdravit přihlížející. Podle Denníku N padlo několik výstřelů. Podezřelý byl okamžitě zadržen policií, která následně uzavřela okolí a evakuovala kulturní dům.

Hořící auta i domy. Nepokoje v Nové Kaledonii si vyžádaly tři oběti

Nejméně tři lidé byli zabiti při nepokojích v Nové Kaledonii, uvedly ve středu tamní úřady. Změna volebních pravidel na francouzském zámořském území v Tichém oceánu vyvolala násilnosti v ulicích, při nichž lidé zapalovali vozy a uchýlili se k rabování.

Slovenská sněmovna jedná o novém zákonu o televizi a rozhlasu, čelí kritice

Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivnosti. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.

Na čínské studenty v zahraničí dopadá ekonomická nejistota doma

Rodiče je poslali studovat na prestižní univerzity v zahraničí. Teď se však kvůli ekonomické nejistotě doma ocitli pod obrovským tlakem. Mnozí čínští studenti v zahraničí přišli o finanční podporu od svých rodičů a pokud se nedokázali sami zajistit, museli studia ukončit.

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Slovenská horolezkyně Lucia Janičová zdolala Everest se smysluplným poselstvím

Lucia Janičová, vědkyně, vášnivá horolezkyně a matka, nedávno jako první Slovenka zdolala Mount Everest. Inspirována svou dcerou podstoupila Janičová rok a půl náročného tréninku, aby dosáhla tohoto pozoruhodného výkonu. Její výstup se nejen zapsal do historie, ale nesl také symbolické poselství podpory osamělých rodičů.
Reklama
Reklama