menu

27.4 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Meta letos více než zdvojnásobila zisk a navyšuje výdaje na umělou inteligenci

Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním letošním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů a její tržby vzrostly o 27 procent na 36,5 miliardy dolarů. Přispěly k tomu vyšší příjmy z reklamy. Letos společnost očekává vyšší výdaje na umělou inteligenci (AI).

USA pošlou Ukrajině nové zbraně a vojenskou pomoc „tento týden“

Americký prezident Joe Biden přislíbil, že po schválení balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů Kongresem Spojených států zahájí do týdne expedici nových zbraní na Ukrajinu. Toto rozhodnutí přichází po měsících intenzivního patu.

ARGO pod vodou živě: na veletrhu IDET vystavují prototyp studentské ponorky

Sledujte nás na sítích

První generaci podvodního dronu ARGO představují na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET studenti VUT v Brně. Tým strojLAB, který sdružuje studenty napříč fakultami i obory, pracuje na konstrukci malé ponorky, se kterou chce prozkoumat a snad i dosáhnout dna Hranické propasti. Po roce vývoje mají studenti hotový první model, na kterém testují zamýšlené konstrukční prvky, speciální pohon i ovládání. ARGO je k vidění ve dnech 24. – 26. května na stánku VUT v Brně, v pavilonu P, stánek č. 110.

První generaci podvodního dronu Argo představí studenti ve čtvrtek 25. května 2023 v 15:00 v rámci mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Přenos je možné sledovat živě na ceskenoviny.cz, FB Protext ČTK a na kanálu YouTube.

„Nápad na ponorku pro Hranickou propast jsem dostal loni na konci zkouškového období. V té době jsem četl článek o dalším pokusu dosáhnout dna propasti a napadlo mě, že bychom mohli zkusit navrhnout a zkonstruovat vlastní ponorku. Samozřejmě nevíme, zda uspějeme nebo zda skutečně dosáhneme dna propasti, ale o tom náš tým není. Cílem je, abychom se na projektu co nejvíc naučili a každý si našel oblast, která ho bude zajímat a bavit,“ říká šéf studentského týmu strojLAB Jan Kalina.

Podle Kaliny byla ponorka – nebo také podvodní dron, jak svoji ARGO studenti nazývají – dostatečně ambiciózním projektem, který navíc nabízel možnost zapojení studentům napříč VUT. Ačkoliv má tým základnu na Fakultě strojního inženýrství VUT, v týmu už pracuje také parta mladých chemiků, kteří plánují na ARGO nasadit modul pro analýzu vody, studenti informatiky pracují na softwaru a studenti z Fakulty podnikatelské VUT se starají o sponzory a marketing. Na návrhu a vývoji ponorky aktuálně pracuje kolem pětadvaceti studentů.

Zhruba metr dvacet dlouhý válec zatím mnoho neváží, na souši má mezi dvěma až pěti kilogramy. Pro první fázi testování je ARGO vyrobena z velké části z plastu 3D tiskem. Na jednom konci má ponorka kamery a sonar, na druhém kabel, kterým je napájena a ovládána. A – možná překvapivě – do ponorky zcela záměrně teče. „Je navržena tak, že její vnitřek je zatopený vodou a náš pohon i „mozek“ celého zařízení jsou v trubkách, které procházejí skrz. Je to konstrukčně jednodušší, než řešit vodotěsnost,“ vysvětluje student strojní fakulty Tomáš Jakuš, který má na starosti vývojový tým věnující se simulacím.

Zmíněný pohon je poměrně netypický. Studenti sáhli po takzvaném rim-thrusteru, inovativním typu elektromotoru, který laik na první pohled pozná tak, že jeho lopatky nejsou umístěny na středové hřídeli, ale naopak na vnějším prstenci. „Zatím se snažíme opravdovému rim-thrusteru přiblížit, ale motor jsme nevybrali náhodou. Řada předchozích ponorů skončila nezdarem, protože se ponorce zamotal kabel. Nám by to díky rim-thruster pohonu nemělo hrozit,“ dodává Jakuš s tím, že využití tohoto pohonu pro podvodní dron je poměrně neobvyklé, rim-thruster se zatím využívá spíše v lodní dopravě.

Pro řízení ponorky si tým upravuje běžně používané softwary určené pro řízení létajících dronů. „Náš podvodní dron je trochu podobný, ale i tak musíme software hodně upravovat. Přeci jen pohyb pod vodou je prostorově složitější a taky pomalejší, než ve vzduchu. Plánujeme i částečné prvky autonomního řízení a chystáme také vlastní uživatelské rozhraní a ovladač, který bude pilot používat,“ popsal koordinátor projektů strojLABu Tomáš Svoboda.

Ponorka je stavěna jako modulární. Cílem je, aby se dala snadno osadit potřebným vybavením různého typu a tím změnit její účel. Studenti zatím plánují pracovat na 3D mapování prostředí, odběru vzorků vody a sedimentů, případně hornin. Tým už se s ponorkou přihlásil do soutěže Cena podnikavosti studenta VUT, díky které se jim naskytla možnost předvést ARGO právě na letošním veletrhu IDET. „Porotci v soutěži nám poradili, že řada prvků z naší ponorky může být poměrně inovativní a zajímavá například pro využití armádou nebo policií,“ říká Vojtěch Parkan z business sekce týmu.

Takzvaná první fáze vývoje, kterou zakončují právě probíhající testy, má za cíl prověřit, zda studenti zvolili správný typ konstrukce a vybraný pohon není slepou uličkou. „Půjde-li vše dobře, na začátku příštího roku bychom měli rádi hotovou fázi dvě. Už to bude solidnější provedení, řada součástek nebude plastových, ale kovových, systémy promakanější. Ambicí fáze dvě je potopit ARGO do brněnské přehrady. Tam už díky hloubce vznikne větší tlak, voda bude kalná a pohyb složitější. Už nepůjde o laboratorní podmínky,“ uzavírá Parkan.

Hranická propast leží v Hranickém krasu v Olomouckém kraji. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Na dně se nachází Hranické jezírko, které kryje zatopenou část propasti, jejíž hloubka dosud nebyla plně změřena. V srpnu 2022 se podařilo dosáhnout rekordní hloubky 450 metrů pod hladinou, nicméně ani tehdy nebylo dosaženo dna. Hranická propast je nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyní na světě.
strojLAB je mezifakultní tým studentů VUT v Brně, který má za cíl práci na jedinečných projektech, na které by se studenti sami neodvážili. Nabízí studentům možnost podílet se na vývoji zařízení od úplného začátku. Tým má základnu ve studentské dílně strojLAB na Fakultě strojního inženýrství, využívá ale i další laboratoře napříč VUT.

Web týmu https://www.strojlab.cz/about-team

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

CNBC: Uplatnění na technologickém trhu jako práce snů? Doba se změnila

Na technologickém trhu se dál propouští. Podle expertů pozorujeme nový trend a o zaměstnání u technologických gigantů již nelze hovořit jako o práci snů. Americký trh práce ale celkově zůstává silný, míra nezaměstnanosti v USA za březen klesla.

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

DOPORUČUJEME

Koncepce zdravotnictví

Pardubice 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Jsem lékař, který léta provozoval „Lékařskou pohotovostní službu" na Dubině v Pardubicích. Zdravotnictví velmi dobře rozumím, pracoval jsem...

Osvěžte svůj šatník se službou Clean Out od Remixu!

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Remixshop je platforma s cirkulární módou, kde najdete miliony unikátních secondhandového a outletového oblečení. Nyní Remix spouští službu Clean...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

CNBC: Uplatnění na technologickém trhu jako práce snů? Doba se změnila

Na technologickém trhu se dál propouští. Podle expertů pozorujeme nový trend a o zaměstnání u technologických gigantů již nelze hovořit jako o práci snů. Americký trh práce ale celkově zůstává silný, míra nezaměstnanosti v USA za březen klesla.

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.