menu

15.8 C
Czech
Sobota 27. dubna 2024

Sněmovna USA přijala pomoc Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu, návrhy jdou do Senátu

Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila čtveřici návrhů zákonů, které zahrnují zahraniční vojenskou pomoc v celkové výši 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun), a to pro Ukrajinu, Izrael a partnery USA v jihovýchodní Asii, především Tchaj-wan. Jejich přijetí měsíce bránily vnitropolitické spory v Kongresu. Čtvrtý návrh zákona by podle amerických médií mohl vést k celostátnímu zákazu sítě TikTok, u níž se činitelé obávají čínské špionáže, rozsáhlým sankcím vůči Íránu či využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny bránící se ruské invazi. Všechny návrhy prošly velkou nadstranickou většinou a putují do Senátu. Horní komora Kongresu podle očekávání schválí a prezident Joe Biden podepíše.

Zelenskyj v den výročí černobylské havárie varoval před rizikem v Záporožské JE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Byl jedním z nejobávanějších zločinců Velké Británie. Dnes pomáhá a je vzorným tátou od rodiny

Sledujte nás na sítích

Chlad cely poprvé zažil už ve čtrnácti letech. „Seděl“ i se známým zabijákem přezdívaným Charles Bronson. Neznal nic jiného než zločin. Přesto dospěl k totální proměně. Začal rozdávat dobro a stal se milujícím otcem tří dětí. O příběhu Stephena Gillena napsal Mirror.

Narodil se v Anglii, ale vychovávala ho teta v Irsku. Poprvé se setkal s krutým násilím už v sedmi letech. Bylo to v době nepokojů v Belfastu na konci 70. let. Hrál si zrovna venku, když kousek od něho zastřelili mladého muže. „Krev bublala z jeho rtů. Z posledních sil volal svou matku. Natáhl jsem alespoň ruku pod plotem, abych ho utěšil,“ vzpomíná Gillen v Mirror. „Ten obraz jsem pak viděl dlouho před sebou. Bolest a hrůza,“ popisuje. Jeho teta Madge se ho prý snažila ochraňovat před zvěrstvy během povstání, nebylo to však zcela v jejích silách.

Vysoce nebezpečný vězeň

Když Madge zemřela, bylo Stephenovi devět let. Poslali ho zpět do Anglie. Tam putoval z jedné pěstounské rodiny do druhé. Gillen přiznává, že byl „problémové dítě“. „Byl jsem známá firma. Házel jsem kameny nebo jsem byl tam, kde bych být neměl. Jako teenager na začátku osmdesátých let jsem obrážel taneční kluby. S tím přišly drogy a snaha získat peníze a také nepřátelé a násilí,“ pokračuje.

Už ve čtrnácti letech Stephena Gillena poslali do – v té době vazební věznice – HM Prison Send za krádež, poškození a nepovolené řízení vozidla. V dospělosti si pak prošel dalšími třemi různými věznicemi. Rval se, zakládal gangy. „Už jsem byl klasifikován jako vysoce nebezpečný vězeň. Byl jsem problematický a stýkal jsem se s problematickými lidmi,“vzpomíná.

V roce 1989 byl Gillen propuštěn, ale svobody si dlouho neužil. Znovu spadnul do světa zločinu. Jak sám říká, během krvavých bitek mnohokrát jen o vlásek unikl smrti. Nakonec ho zavřeli na celý rok na samotku. Tam ho cosi osvítilo a prozřel.

Navštívil ho duch tety

„Byl jsem na dně. Už jsem vážně přemýšlel o sebevraždě,“ vzpomíná. Gillen má pocit, že ho tehdy ve vězení navštívil duch jeho zesnulé tety Madge. Nadpozemské setkání prý udělalo tečku za jeho dosavadním životem.

Když na Silvestra v roce 1999 venku vítali nové tisíciletí, Stephen poklekl a začal se modlit k Bohu. „Požádal jsem ho o odpuštění a slíbil, že svůj život změním.“ Po téměř dvanácti letech, v červnu 2003, byl jako přísně střežený vězeň propuštěn z věznice Belmarsh.

Svůj slib dodržel. Pustil se do tvrdé a poctivé práce, zpočátku jako dělník na stavbě. „Z dělníka jsem se dostal na vedoucího, vedl jsem 25 mužů na vlastní smlouvu a během osmnácti měsíců jsem měl vlastní společnost,“ vysvětluje Stephen, který je dnes spořádaným otcem tří dětí. Žije s nimi a svou partnerkou Daphne ve Windsoru. „Máme mezi sebou silné propojení. Ví všechno o mé minulosti. Byla mi velkou oporou,“ mluví o milované ženě.

Později Stephen vystudoval obchodní management a stal se „motivačním řečníkem“. Pravidelně se věnuje charitativní činnosti na podporu farmaceutického průmyslu v Africe a pomáhá ostatním budovat vlastní podniky.

Vybrali jsme pro vás

Skupina migrantů přemohla ozbrojenou francouzskou policii před naloděním na loď do Spojeného království

Při incidentu zachyceném na videu se velké skupině migrantů, především vietnamského a súdánského původu, podařilo přemoci ozbrojenou francouzskou policii a nalodit se na loď směřující do Spojeného království. Na záběrech je vidět, jak migranti spěchají k pláži v Gravelines, obci na severním pobřeží Francie, jihozápadně od Doveru, a vyhýbají se policejní salvě slzného plynu.

Chorobná podezíravost jako diagnóza. 11 signálů, že partner trpí hypervigilitou

Věčné podezírání, osočování a následné konflikty, urážení... Točíte se v kruhu a nevíte, jak z něho ven. Za partnerskou krizí tohoto charakteru může být i tzv. hypervigilita. Zjistěte, jaké jsou její příznaky i příčiny a jak ji řešit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ANALÝZA: Americká ani evropská pomoc neumožní Ukrajině převzít na bojišti iniciativu

Zástupci členských států Severoatlantické aliance (NATO), Evropy, ale především Ukrajiny oslavují americký balíček vojenské pomoci. Kyjev se navíc může těšit na munici v rámci iniciativ Česka a Estonska. Experti však neočekávají větší úspěchy obránců, než je stabilizace dramatické situace na bojišti.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Rusové v noci zaútočili na energetiku a na město Charkov, hlásí ukrajinské úřady

Rusové v noci na dnešek zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to dnes oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Ukrajinské síly sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu, odpálených ze země, ze vzduchu a z moře, tvrdí Kyjev.

V areálu pařížské univerzity se setkaly propalestinské a proizraelské skupiny

Jednu z budov univerzity Sciences Po v noci na dnešek zablokovala skupina propalestinských studentů, čímž na prestižní pařížské škole pokračovaly protesty připomínající současné manifestace proti Izraeli na řadě kampusů ve Spojených státech. Podle agentury AFP odpoledne napětí zesílilo, když na místo dorazily desítky proizraelských demonstrantů. Vedení školy zavedlo distanční výuku.

Kyjev oznámil evakuaci dvou nemocnic kvůli obavám z ruských útoků

Kyjevská správa informovala o urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských vzdušných úderů na tato zdravotnická zařízení. Upozornila na to dnes ukrajinská média. Jedno ze zařízení je dětská nemocnice, uvedl úřad. Podle agentury Reuters Kyjev evakuací reagoval na prohlášení šéfa běloruské tajné služby KGB, že jsou v těchto nemocnicích vojáci.

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

DOPORUČUJEME

Skupina migrantů přemohla ozbrojenou francouzskou policii před naloděním na loď do Spojeného království

Při incidentu zachyceném na videu se velké skupině migrantů, především vietnamského a súdánského původu, podařilo přemoci ozbrojenou francouzskou policii a nalodit se na loď směřující do Spojeného království. Na záběrech je vidět, jak migranti spěchají k pláži v Gravelines, obci na severním pobřeží Francie, jihozápadně od Doveru, a vyhýbají se policejní salvě slzného plynu.

Chorobná podezíravost jako diagnóza. 11 signálů, že partner trpí hypervigilitou

Věčné podezírání, osočování a následné konflikty, urážení... Točíte se v kruhu a nevíte, jak z něho ven. Za partnerskou krizí tohoto charakteru může být i tzv. hypervigilita. Zjistěte, jaké jsou její příznaky i příčiny a jak ji řešit.

Dva vážně zranění koně Household Cavalry, možná najdou útočiště v charitativní organizaci

Osud dvou vážně zraněných koní Household Cavalry, Vidy a Quakera, zůstává po jejich středečním útěku a řádění v Londýně nejistý. Organizace Horse Trust, nejstarší koňská charita ve Velké Británii, nabídla koním útočiště, pokud se nebudou moci vrátit do vojenské služby.

Pravidlo 80:20 je důvodem, proč se nevěrníci vrací ke svým polovičkám

Z docela spokojeného manželství si odskakují za milenkou či milencem. Rozvádět se v plánu nemají. Proč tomu tak je? Zcela výstižná je odpověď v procentech. Existuje však i způsob, jak se této situace vyvarovat.

Daily Star: Z nebe spadla světelná koule a pak přišli mimozemšťani

Policie v americkém Los Angeles loni reagovala na setkání s desetimetrovými mimozemšťany. Jedním ze svědků byl i Angel Kenmore (17), jenž nyní zážitek s nelidskou bytostí znovu musel prožít, když ho popisoval deníku Daily Star. Záběry z policejních kamer na vestách zveřejnila televize CNN.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ANALÝZA: Americká ani evropská pomoc neumožní Ukrajině převzít na bojišti iniciativu

Zástupci členských států Severoatlantické aliance (NATO), Evropy, ale především Ukrajiny oslavují americký balíček vojenské pomoci. Kyjev se navíc může těšit na munici v rámci iniciativ Česka a Estonska. Experti však neočekávají větší úspěchy obránců, než je stabilizace dramatické situace na bojišti.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Rusové v noci zaútočili na energetiku a na město Charkov, hlásí ukrajinské úřady

Rusové v noci na dnešek zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to dnes oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Ukrajinské síly sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu, odpálených ze země, ze vzduchu a z moře, tvrdí Kyjev.

V areálu pařížské univerzity se setkaly propalestinské a proizraelské skupiny

Jednu z budov univerzity Sciences Po v noci na dnešek zablokovala skupina propalestinských studentů, čímž na prestižní pařížské škole pokračovaly protesty připomínající současné manifestace proti Izraeli na řadě kampusů ve Spojených státech. Podle agentury AFP odpoledne napětí zesílilo, když na místo dorazily desítky proizraelských demonstrantů. Vedení školy zavedlo distanční výuku.

Kyjev oznámil evakuaci dvou nemocnic kvůli obavám z ruských útoků

Kyjevská správa informovala o urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských vzdušných úderů na tato zdravotnická zařízení. Upozornila na to dnes ukrajinská média. Jedno ze zařízení je dětská nemocnice, uvedl úřad. Podle agentury Reuters Kyjev evakuací reagoval na prohlášení šéfa běloruské tajné služby KGB, že jsou v těchto nemocnicích vojáci.

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

Žena, považovaná za inspiraci postavy Marthy v seriálu Baby Reindeer, čelí výhružkám smrtí

Žena, která údajně inspirovala postavu Marthy v populárním dramatu společnosti Netflix Baby Reindeer, tvrdí, že jí bylo kvůli jejímu ztvárnění v seriálu vyhrožováno smrtí. Pořad, který vytvořil a v němž hraje Richard Gadd, je založen na jeho skutečných zkušenostech, kdy byl pronásledován a sexuálně zneužíván. Gadd hraje postavu jménem Donny, který je obsedantně pronásledován ženou jménem Martha poté, co se s ní spřátelil v hospodě.

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině patrioty, Madrid pošle rakety

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Vztahy mezi USA a Čínou jsou ohroženy „sestupnou spirálou“, varuje čínský představitel

Vztahům mezi Spojenými státy a Čínou hrozí, že se dostanou do "sestupné spirály", varoval čínský představitel během jednání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Čínský ministr zahraničí Wang Yi si položil otázku ohledně budoucí trajektorie dvoustranných vztahů a zeptal se, zda by se obě země měly snažit o trvalou stabilitu, nebo zda by měly riskovat sestupnou spirálu eskalace napětí.