Hrušky jsou typickou podzimní potravinou v našich končinách. Jezte je samotné, přidejte do salátů či teplých pokrmů. A doplňte svou zásobu bobulí brusinkami.
Brusinky jsou známé hlavně svými účinky na močové cesty. Věděli jste ale, že pomáhají snížit oxidační stres? Díky tomu jsou skvělou potravinou obzvláště v podzimním období.
Hrušky jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny pro vaše srdce
Hrušky jsou výborné nakrájené do salátů nebo na vaření. Spolu s jablky další podzimní ovoce, které vám po zdravotní stránce prospěje. Středně velká hruška obsahuje působivých 5,5 g vlákniny (což je asi 20 % doporučené denní dávky) a pouhých 101 kalorií. Zároveň z ní získáte také téměř 8 mg vitamínu C (asi 9 % doporučené denní dávky) a 206 mg draslíku (4 % doporučené denní dávky). Draslík je zásadní pro to, aby vaše buňky fungovaly co nejlépe. Reguluje srdce a udržuje vaše svaly a nervy v chodu.
Malá studie publikovaná v únoru 2019 ve Food & Function dokonce ukazuje, že když účastníci studie s metabolickým syndromem (kombinací onemocnění cukrovky, vysokého krevního tlaku a obezity) jedli denně dvě hrušky, zlepšilo se zdraví jejich srdce a další důležité zdravotní ukazatele.
Hrušky můžete kupovat, když jsou pěkně tvrdé, protože během několika následujících dní změknou. Přidejte do salátů špetku sladkosti tím, že do nich vhodíte pár plátků hrušky, nebo vneste na snídaňový stůl dotek podzimní chuti přidáním hrušek do receptů na muffiny či koláčky.
Brusinky mohou pomoci vašemu tělu bojovat s oxidačním stresem pomocí anthokyanů
Se svým sytým červeným odstínem jsou brusinky typickým svátečním ovocem, které můžete zařadit do různých jídel. Existuje mnoho způsobů, jak použít brusinky. Navíc jsou výživnou volbou. Půl šálku nasekaných brusinek obsahuje cca 2 g vlákniny. Získáte také vitamín C – asi 7,5 mg na půl šálku, což je 8,5 % doporučené denní dávky. Tato čísla dělají z brusinek zdravou potravinu, která může potenciálně zlepšit krevní tlak a cholesterol.
Podle University of Massachusetts v Dartmouthu mohou antokyany, které dávají těmto malým červeným plodům jejich charakteristickou barvu, pomoci snížit oxidační stres. Když je vaše tělo vystaveno škodlivým chemickým látkám (například kouři), produkuje volné radikály. Příliš mnoho volných radikálů ve vašem těle může způsobit oxidační stres, který je spojen s řadou nemocí, jako je Alzheimerova choroba a cukrovka.
Jste připraveni vařit s brusinkami? Jsou skvělou ingrediencí pro dochucení dezertů, palačinek a ovesných vloček. Ovšem nepřehánějte to s přidaným cukrem. Zároveň brusinkami jednoduše oživíte pokrmy jako je quinoa či hnědá rýže, dodáte jim podzimní nádech.
Pokud máte na výběr, zvolte čerstvé brusinky před sušenými. Sušené brusinky mají více kalorií a méně vitamínu C. Navíc obsahují více cukru.