Ke kultuře každé země na světě neodmyslitelně patří i jídlo. Stravovací návyky, tradiční receptury i suroviny, kultura stolování. To vše se podílí na obrazu země, kterou navštívíme.
Kultura jídla zahrnuje místní a sezónní suroviny a využívá je k vytváření osobitých receptů a chutí. Zahrnuje sdílení jídla s přáteli, rodinou a širší komunitou a má široký dopad na mnoho aspektů života.
Jídlo a identita
Na individuální úrovni hraje jídlo důležitou roli v identitě každého člověka. Příprava, sdílení a konzumace kulturních jídel je jak fyzický akt, tak i symbolický akt, který jednotlivce bytostně spojuje s jeho osobní rodinnou historií.
Konzumace jídla, které jsme milovali jako malé děti, nás přenese zpět v čase do našeho dětství. Může to být polévka, kterou uvařila vaše matka, když jste se cítili špatně, nebo speciální dezert, který jste sdíleli během slavnostní situace či oslavy. Jídlo může vyvolat hořkosladký pocit nostalgie spolu s hřejivými pocity pohodlí a sounáležitosti.
To je důvod, proč jsou tradice jídla tolik důležité například pro přistěhovalce. Jsou snadno přenosným kouskem vlasti, kterou za sebou zanechali.
Jídlo a komunita
Lidé také používají jídlo jako způsob, jak se spojit se svou komunitou a jejími kulturními zvyklostmi. V určitém okamžiku naši předkové založili své kulturní preference potravin na potravinách dostupných v jejich lokalitě. Cokoli neznámého mohlo být nebezpečné, a tak na to bylo pohlíženo s podezřením, zatímco místní jídlo bylo známé a bezpečné.
Toto je sice historie, ale kulturní potraviny jsou stále mocným způsobem vytváření sociálních vazeb s lidmi, na kterých nám záleží.
Když se posadíme k jídelnímu stolu s celou naší rodinou nebo skupinou blízkých přátel, povýší to jídlo, které jíme, jakkoli skromné, na něco speciálního. Společné stravování zvyšuje sociální vazby a pocity pohody a pomáhá nám cítit se součástí komunity.
Výzkum Oxfordské univerzity ve skutečnosti ukázal, že čím častěji sdílíme jídlo s ostatními, tím je pravděpodobnější, že se budeme cítit spokojeni se svým životem.
Jídlo jako způsob ochrany tradic
Když se podíváme mimo rodinu a naši blízkou komunitu, jídlo je také důležitou součástí etnické a národní kultury. Tradiční receptury, předávané z generace na generaci, pomáhají zachovat historii a zvyky lidí, kteří je vařili.
Imigranti si s sebou nosí zvyky a recepty na jídlo ze své domoviny, ať jdou kamkoli. Pomáhají jim vypořádat se se steskem po domově a předat svou kulturu generacím, které budou následovat. Recepty nemusí být vždy úplně stejné v závislosti na dostupnosti surovin, ale jídla přistěhovalců zůstávají důležitou připomínkou jejich společné historie, přesvědčení a hodnot.
To znamená, že jídlo pro nás může být také důležitým způsobem, jak porozumět kulturním zvyklostem a tradicím lidí z různých prostředí, ať už si ho vychutnáváme doma nebo když cestujeme do zahraničí.
UNESCO uznalo důležitost kultury jídla a zařadilo několik tradičních receptů na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví. Patří mezi ně například příprava a sdílení kimchi v Jižní Koreji a obřadní keşkek v Turecku. Nedávno UNESCO přidalo na seznam tradiční boršč z Ukrajiny, který rodiny připravují po staletí.