Lednice musí pojmout spoustu zásob, ať už jde o čerstvé suroviny nebo hotová jídla. Pokud v ní není pořádek, snadno se začnou hromadit zapomenuté potraviny, které zbytečně skončí v koši. Dobrou organizací prostoru dokážete ušetřit peníze, čas a hlavně uchovat jídlo déle čerstvé a minimalizovat plýtvání.
Pozor na teplotní zóny
Věděli jste, že teplota v lednici není všude stejná? Nejteplejším místem jsou dveře, ale rozdíl až 4 °C může být i mezi vrchní a spodní policí. Proto je důležité vytvořit systém a ne náhodně vyskládat potraviny dle toho, kde je zrovna místo.
Zdroj foto: zinkevych / Adobestock.com
Horní police je ideální pro hotová jídla. Ale pozor. Než dáte do lednice hotový pokrm, nechte ho vychladnout. Jinak riskujete zvýšení teploty v celé lednici, čímž ohrozíte ostatní potraviny. Problém to bývá u omáček nebo polévek, které chladnou dlouho. Jenže když je necháte několik hodin stát na sporáku, riskujete kontaminaci bakteriemi. Pokud si tedy chcete bez starostí vychutnat například kuře na paprice i další den, rozdělte porce do menších krabiček, které rychleji vychladnou, nebo hrnec ochlaďte ve studené vodě.
Střední police vyhraďte mléčným výrobkům, sýrům a dalším drobnostem. Nejchladnější spodní police patří masu a rybám, aby zůstaly déle čerstvé. Jídlo můžete samozřejmě skladovat i ve dveřích, ale pozor. I když tam mnohdy najdeme organizér na vajíčka, není to ideální místo pro jejich skladování. Právě vajíčka nebo mléko uložené ve dveřích lednice se mohou rychleji zkazit. Proto je lepší přemístit je do polic a ve dveřích skladovat například nápoje, dipy nebo džemy.
Rozdělení pro rychlou orientaci
Rozdělte potraviny do logických skupin. Například všechny mléčné výrobky skladujte u sebe. Nejde jen o teplotu. Díky takovému členění budete mít lepší přehled o tom, co v lednici máte. Dodržujte princip FIFO, tedy „první dovnitř, první ven“. Starší potraviny tak spotřebujete dřív, než se zkazí.
Vhod přijdou i průhledné nádoby, abyste obsah viděli na první pohled. Pokud máte rádi pořádek, do různých organizérů můžete rozdělit salámy a šunky, jogurty a další potraviny. U hotových jídel jsou průhledné krabičky obzvlášť praktické. Když máte více porcí, nemusíte složitě zkoumat, kde co je.
Zásuvky na ovoce a zeleninu
Místem, kde často panuje největší nepořádek, jsou zásuvky ve spodní části. Jsou ideální pro skladování ovoce a zeleniny, ale nesmíte je přeplnit, jinak se v nich bude srážet vlhkost a tvořit plíseň. Je dobré potraviny umýt, než je uložíte, abyste prodloužili jejich čerstvost. Tyto šuplíky můžete využít i pro skladování bylinek. Můžete je zabalit do vlhké papírové utěrky nebo dát do sklenice s vodou a tu překrýt sáčkem. I kopr na koprovou omáčku vám takto vydrží čerstvý klidně týden.
Udržujte systém, ne jen pořádek
Pořádek v lednici je sice klíčový, ale bez praktického systému ho udržíte jen stěží. Jednou týdně projděte obsah polic a šuplíků. Spotřebujte potraviny blížící se datu spotřeby, otřete police a zkontrolujte, jestli potraviny nejsou ve špatné zóně.Čistá a uspořádaná lednice nejen lépe vypadá, ale hlavně v ní nic neztratíte. Žádná nepříjemná překvapení v podobě zapomenutých potravin. Kontrolu stavu lednice se vyplatí udělat třeba po každém velkém nákupu, ještě než zásoby uložíte dovnitř. V tu chvíli je lednice téměř prázdná, takže údržba je snazší.