menu

15.2 C
Czech
Neděle 28. dubna 2024

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev dříve informoval o zničení deseti dronů, které podle něj mířily na ropné rafinerie a různá zařízení infrastruktury.

Aerobní vs. anaerobní intervalový trénink. Jak na ně

Sledujte nás na sítích

Intervalový trénink může okořenit váš tréninkový plán a vést k lepší kondici a výkonu. Přidejte jich pár týdně a dopřejte si i čas na zotavení.

Jak vytvořit intervalový trénink

Navrhování správné rutiny intervalového tréninku může být sofistikované, ale i neformální. Elitní sportovci mohou zajít do laboratoře pro sportovní výkonnost, aby si nechali provést vyšetření laktátu v krvi a zátěžového metabolismu. Tak určí nejlepší rutinu intervalového tréninku. Na druhém konci spektra můžete využít příležitostný intervalový trénink „speed play“ (fartlek) bez načasování.

Svou práci a intervaly zotavení můžete měnit podle svých cílů. Čtyři proměnné, se kterými můžete při navrhování programu intervalového tréninku manipulovat, zahrnují:

  • trvání (vzdálenost nebo čas) pracovního intervalu
  • délku odpočinku nebo interval zotavení
  • intenzitu (rychlost) pracovního intervalu
  • počet opakování každého intervalu

Typy intervalů:

Delší intervaly zotavení: Delší interval zotavení spojený s kratším pracovním intervalem vám umožní cvičit v pracovním intervalu naplno. Například 30sekundový sprint spojený s 1minutovou regenerací.

Delší pracovní intervaly: Postupem času můžete zkrátit odpočinek a prodloužit pracovní interval. Tím spálíte více kalorií a zvýší se vytrvalost.

Smíšené pracovní intervaly: Délku a intenzitu pracovních intervalů ve svém tréninku můžete měnit, přičemž některé budete cvičit s nejvyšším a jiné se středně velkým úsilím. Nebo zvolte pracovní intervaly různě dlouhé v rámci stejného tréninku.

Nečasované intervaly: Jednoduše věnujete pozornost tomu, jak se cítíte a podle toho nastavíte intenzitu a trvání.

Postupem času sestavte počet opakování. Chcete-li se zlepšit, zvyšte intenzitu nebo trvání, ale ne obojí současně. Jakékoli změny provádějte pomalu po určitou dobu. Začátečníci by měli začít s krátkými intervaly (méně než 30 sekund), méně opakováními a více odpočívat. Elitní sportovci mohou zvýšit intenzitu, čas a frekvenci tréninku. Jen málo sportovců těží z intervalového tréninku častějšího než dvakrát týdně.

Aerobní intervalový trénink (AIT)

U aerobních intervalových tréninků střídáte pracovní intervaly střední až vysoké intenzity s intervalem regenerace. Váš pracovní interval je pod 85 % vaší maximální tepové frekvence. Zaměřte se na regenerační úsilí, které sníží vaši srdeční frekvenci na 100 až 110 tepů za minutu během intervalu odpočinku.

Můžete použít jakoukoli kardio aktivitu, jako je běh, chůze, cyklistika, eliptický trenažér atd. Cvičení může trvat jen 10 minut (po zahřátí minimálně 5 minut) nebo může trvat až 60 minut pro ty, kteří jsou pokročilí.

Začátečníci mohou používat kratší pracovní intervaly a delší intervaly zotavení. Jak se kondice zlepšuje, pracovní intervaly a intervaly zotavení lze upravit tak, aby byly pracovní intervaly delší (až 10 minut) a intervaly zotavení kratší (například 2 minuty).

Zde je typický AIT trénink:

  • Zahřívejte se 5 až 10 minut při pohodlné úrovni námahy.
  • Zvyšte rychlost nebo námahu na úroveň zotavení po dobu 2 až 3 minut.
  • Zvyšte rychlost nebo obtížnost na 1 až 2 minuty, abyste se dostali do zóny vyšší tepové frekvence, ale nepřekračující 85 % vaší maximální tepové frekvence.
  • Vraťte se ke svému zotavovacímu tempu nebo námaze na 2 až 5 minut.
  • Opakujte pracovní a regenerační intervaly podle potřeby pro zvolenou délku tréninku.

Aerobní intervalové cvičení můžete cvičit dvakrát nebo vícekrát týdně.

Anaerobní nebo vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT)

Při anaerobních intervalových cvičeních je váš pracovní interval maximální úsilí, čímž se vaše srdeční frekvence dostane na 85 % až 100 % vaší maximální srdeční frekvence. Můžete použít jakoukoli kardio aktivitu, jako je běh nebo jízda na kole, která může dostat vaši tepovou frekvenci až do anaerobní zóny. Tyto tréninky jsou obvykle kratší, často jen 20 minut po zahřátí.

Interval odpočinku je obvykle dvakrát delší než pracovní interval, například 30 sekund sprintu následovaných 1 minutou zotavení. Zahřívání by mělo být delší než u méně intenzivních intervalů, v rozmezí 10 až 15 minut. Vzhledem k intenzitě si dopřejte mezi HIIT tréninky 24 až 48 hodin regenerace.

Příklad anaerobního intervalového cvičení:

  • Zahřívejte se po dobu 5 minut při snadném až středním úsilí a poté si dejte na 5 minut interval zotavení.
  • Pracovní interval 30 sekund: Sprintujte naplno, tak rychle, jak jen můžete.
  • Interval zotavení 1 minuta.
  • Opakujte intervaly intenzity a zotavení třikrát až sedmkrát.
  • Zakončete vychladnutím po dobu 5 minut při snadném úsilí.

Vybrali jsme pro vás

Studie: E-cigarety jsou spojeny s možným rizikem rakoviny a poškozením DNA

Nedávná studie vyvolala obavy z možných zdravotních rizik spojených s elektronickými cigaretami a naznačuje, že vapování může vyvolat buněčné změny, které mohou vést k rakovině, podobně jako kouření tradičního tabáku. Studie, kterou provedli vědci z University College London a University of Innsbruck v Rakousku, zjistila srovnatelné změny DNA ve vzorcích buněk odebraných kuřákům a uživatelům e-cigaret. Informoval o tom Daily Mail.

Přerušovaný půst může vést k mnohem vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tvrdí studie

Nedávná studie odhalila, že přerušovaný půst může výrazně zvýšit riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum, který provedli vědci z Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v Číně, zjistil, že jedinci, kteří konzumovali veškerou potravu v době kratší než osm hodin denně, měli během osmiletého období o 91 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří jedli v rozmezí 12 až 16 hodin.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

DOPORUČUJEME

Studie: E-cigarety jsou spojeny s možným rizikem rakoviny a poškozením DNA

Nedávná studie vyvolala obavy z možných zdravotních rizik spojených s elektronickými cigaretami a naznačuje, že vapování může vyvolat buněčné změny, které mohou vést k rakovině, podobně jako kouření tradičního tabáku. Studie, kterou provedli vědci z University College London a University of Innsbruck v Rakousku, zjistila srovnatelné změny DNA ve vzorcích buněk odebraných kuřákům a uživatelům e-cigaret. Informoval o tom Daily Mail.

Přerušovaný půst může vést k mnohem vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tvrdí studie

Nedávná studie odhalila, že přerušovaný půst může výrazně zvýšit riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum, který provedli vědci z Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v Číně, zjistil, že jedinci, kteří konzumovali veškerou potravu v době kratší než osm hodin denně, měli během osmiletého období o 91 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří jedli v rozmezí 12 až 16 hodin.

Endometrióza: Za bolestivou menstruací se může schovávat tichý vetřelec

Když se ženě začnou zhoršovat menstruační bolesti a přidají se k tomu obtíže při pohlavním styku, zvracení nebo průjem, příčinou může být i endometrióza. Ta postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku. Skutečný počet ovšem může být ještě vyšší, protože odhalit tuto nemoc může trvat roky. Právě březen je měsícem, kdy se na endometriózu snaží upozornit i celosvětová kampaň s názvem #ENDOMARCH.

Cukr se v potravinách schovává za různými názvy. Jak ho objevit?

Cukr má nespočet názvů a mnohé z nich ani neznáte. Výrobci potravin toho využívají ve svůj prospěch a do produktů záměrně přidávají mnoho různých druhů cukru, aby skryli jeho skutečné množství.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.