menu

15.2 C
Czech
Neděle 28. dubna 2024

Bělorusko obviňuje Litvu z dronových útoků, pobaltský stát hovoří o informační válce

Litva zaútočila na Minsk a jeho okolí drony. Alespoň to tvrdí šéf běloruského Výboru státní bezpečnosti (KGB), aniž by předložil jakékoli důkazy. Litva tohle tvrzení označila za dezinformace určené pro běloruské publikum, informační útok a cílenou provokaci.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

Nejlepší místa pro canyoning v Evropě

Sledujte nás na sítích

Canyoning je kombinací mnoha sportovních aktivit. Obecně zahrnuje následující: chůze, šplhání, lezení, skákání, slaňování a plavání. To je dlouhý seznam dobrodružství pro adrenalinové nadšence. Kam za nimi v Evropě vyrazit?

Canyoning je relativně nový sport a vyžaduje správné podmínky, takže někdy může být těžké najít ta nejlepší místa. Od alpských kopců po vodopády a zvlněné řeky, tyto tipy vás zasvětí do nejlepších evropských lokací.

Fort William, Skotsko

Fort William, který se nachází na západní straně Skotska, je město zahalené mraky, kde žije asi 10 000 obyvatel. Je to také ideální výchozí bod pro přístup k některým z nejlepších skotských roklí a kaňonů. Odtud se snadno dostanete k nejméně 14 kaňonům, většina z nich se nachází do 35 minut jízdy autem. Takže pokud jste ve sportu nováčkem a při pomyšlení na skok do řeky nebo na sjíždění vodopádů se vám trochu dělá nevolno, můžete jít do Allt Van Halen. Je ideální pro celou rodinu.

Canyoning je o dobrodružství a adrenalinu, který získáte při skákání z říms a sjíždění několikametrového vodopádu. Ben Nevis nabízí právě to, i když pokud chcete, můžete se skokům a skluzavkám lehce vyhnout.

Pro velmi odvážné nebo zkušené je tu stezka Grey Mare’s Trail. Je to štěrbinový kaňon, což znamená, že může být poměrně úzký, nic moc vhodného pro klaustrofobiky. Budete klouzat nebo skákat dolů z několika mohutných vodopádů, slaňovat a trochu lézt.

Národní park Peneda-Geres, Portugalsko

Pokud se vydáte do Portugalska, musíte do jeho jediného národního parku Peneda-Gerês. Může se pochlubit téměř 700 kilometry čtverečními pozoruhodné přírodní krásy. Nachází se na severovýchodní hranici se Španělskem a objevovat tu můžete řadu kopců, jezer, údolí, zámků a samozřejmě kaňonů.

Canyoning si tu můžete vyzkoušet po celý rok. Místní kaňony se vyznačují škrábáním přes kluzké balvany, skákáním z útesů a zeleně zbarvenými vodami. Na řece Arado Gerês slaňujete ze širokého hučícího vodopádu, abyste si poté dali řadu malých skoků a nechali se unášet úzkým tunelem do dalšího bazénu.

Dalším oblíbeným místem je řeka Cabril, Poço do Mouro. Zde projdete prašnou stezkou, abyste se dostali na začátek kaňonu, kde se můžete sklouznout nebo seskočit po stranách do vody. Poté, co se seznámíte s čistou zelenou vodou, budete pokračovat úzkými pasážemi a slaňovat dále přes taverny, zatímco se kolem vás řítí vodopády. Tento kaňon je pro zkušenější a může být místy dost úzký.

Málaga, Andalusie, Španělsko

Andalusie je pravděpodobně nejvíce známá tím, že každou velikonoční neděli se místními ulicemi řítí rozdivočelí býci. Pokud chcete zažít podobné vzrušení, ale vynechat riziko ušlapání, je lepší zamířit do jednoho z kaňonů, které se nacházejí asi hodinu nebo dvě od Málagy. Začátečníci si mohou namočit nohy v řece Guadalmina, kde se naučí technické dovednosti nezbytné pro těžší kaňony.

Myslíte si, že zvládnete víc než jen krátké skluzy a skoky? Kaňon Almanchares vás posouvá o stupeň výš. Nachází se v přírodním parku Sierra Tejeda a Almijara, hodinu východně od Málagy. Jedná se o úzký kaňon s několika vodopády. Přestože má až 14 slanění, není technicky náročný.

V tomto parku najdete také náročnější kaňon Barranco Moreno. Nejnáročnějším v této oblasti je Las Buitreras. Nachází se v jiném přírodním parku, tentokrát dvě hodiny na západ. Najdete tu vysoké šedé skály, které tvoří někdy úzkou a klikatou cestu. Začnete tím, že budete přeskakovat z balvanů na římsy a skákat do úzkých tunelů.

Nice, Francie

Jižní Francie nabízí řadu vzrušujících kaňonů, z nichž většina se nachází hodinu až hodinu a půl jízdy od Nice. Les Gorges de Loup nabízí relativně snadný canyoning s lehkým slaňováním, několika skoky a skluzavkami po malých vodopádech.

Kaňon střední úrovně Bollèn vás zavede do francouzských Alp. Nabízí mnoho skoků, i když obvykle ne vyšších než 3 m a několik velmi strmých vodopádových skluzavek. Určitě vám rozproudí krev v žilách.

Jeden z nejpokročilejších kaňonů, Maglia, je také v Alpách. Připravte se na mnohá slaňování, 15 skoků a 8 rychle tekoucích vodopádů. Některé průchody jsou úzké, ve skutečnosti projdete jeskyní. K tomu, abyste to zvládli, budete potřebovat určité technické dovednosti a odvahu.

Interlaken, Švýcarsko

Interlaken je malá oblast, ale má rozhodně co nabídnout. Nachází se mezi dvěma jezery, která jsou spojena řekou Aare. Jsou zde tři hlavní kaňony: Saexten, Chli Schliere a Grimsel. Saexten je nejjednodušší a nejkratší, trvá jen asi tři a půl hodiny.

Trochu složitější canyoning najdete u Grimselu. Začnete zde slaněním do kaňonu, slezem po kluzkém schodišti a několika skoky.

Nejoblíbenějším kaňonem je Chli Schliere, ale raději se připravte na to, že strávíte ve vodě celý den. Výlet zabere kolem 7 hodin. Ale stojí za to. Budete sjíždět téměř vertikální vodopády, slaňovat hlouběji a hlouběji do kaňonu a vrhat se do pořádně vysokých skoků.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

DOPORUČUJEME

Saké, ústřice i ryby podávané zdarma: Nejlepší festivaly jídla a pití v Japonsku

Vůně ramenu, několik dní marinovaného v mirinu a miso. Saké, s láskou nalévané do starobylých keramických karaf, pomalu ohřívané ve vodní lázni. Ústřice čerstvě vylovené ze zálivu, jejichž skořápky praskají, když se škvíří na obřích grilech.

Tipy: Jak si usnadnit i užít cestování po Japonsku

Japonsko je jednou z nejúchvatnějších destinací na světě, ale pro západní cestovatele také jednou z nejexotičtějších kulturních destinací. Je třeba si zvyknout na několik místních odlišností.

Objevte 10 evropských měst, která si nejvíce užijete, pokud je prozkoumáte pěšky

Webová stránka GuruWalk na základě svých dat z vyhledání a rezervací zveřejnila žebříček nejlepších měst, která lze prozkoumat pěšky. Pomyslnou korunu si odnáší Řím se svými okouzlujícími náměstími a dlážděnými uličkami. Na druhém místě se umístila Budapešť, kde si turisté mohou pěšky prohlédnout "každý kout".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

Izrael a USA se snaží zabránit vydání zatykače na Netanjahua

Izrael a Spojené státy se podle několika izraelských médií snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Napsal o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu je první stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Fiala obhajuje nižší výběr mimořádné daně od bank vyššími úroky vyplacenými střadatelům

Premiér Petr Fiala vysvětlil důvody nižšího výběru mimořádné daně od bank, který se dramaticky lišil od původních odhadů. Vyšší úroky vyplacené střadatelům byly hlavním faktorem, který ovlivnil výsledný číselný údaj.

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.