menu

14.1 C
Czech
Pondělí 6. května 2024

Čtyři policisté zemřeli při přestřelce s hledaným mužem v Severní Karolíně

Čtyři policisté zahynuli při přestřelce, která v pondělí vypukla v americkém státě Severní Karolína, když policie přijela se zatykačem k domu na předměstí Charlotte. Další čtyři policisté utrpěli zranění a zemřel také muž, kterého policisté přijeli zatknout, informovaly podle agentury AP úřady. Další dva lidi, z nichž jeden po policistech také střílel, policie odvezla na výslech.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Bílý dům dává dohromady strategii pro případ jaderného útoku ze strany Ruska

Sledujte nás na sítích

Spojené státy se připravují na situaci, kdy by ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině sáhl k použití zbraní hromadného ničení. Informuje o tom Yahoo News ve spolupráci s New York Times.

Bílý dům v tichosti sestavil tým národních bezpečnostních činitelů, aby načrtl scénáře, jak by Spojené státy a jejich spojenci měli reagovat, pokud by ruský prezident Vladimir Putin – frustrovaný nedostatečným pokrokem na Ukrajině nebo odhodlaný varovat západní země před zasahováním do války – uvolnil své zásoby chemických, biologických nebo jaderných zbraní.

Tygří tým, jak se skupina nazývá, podle několika představitelů zapojených do procesu rovněž zkoumá reakce, pokud Putin sáhne na území NATO a zaútočí na konvoje přivážející zbraně a pomoc na Ukrajinu. Týmse schází třikrát týdně na utajovaných zasedáních. Zabývá také reakcemi, pokud by se Rusko snažilo rozšířit válku na sousední země. A to včetně Moldavska a Gruzie, a tím, jak připravit evropské země na příliv uprchlíků v rozsahu, který nebyl za poslední desetiletí zaznamenán.

Očekává se, že tyto nepředvídatelné události budou ústředním bodem čtvrtečního mimořádného zasedání v Bruselu. Prezident USA Joe Biden se tu setká s vedoucími představiteli 29 dalších zemí NATO. Sejdou se za zavřenými dveřmi, se zakázanými mobilními telefony a asistenty poprvé od Putinova vpádu na Ukrajinu. NATO ústy svého šéfa Jense Stoltenberga stále odmítá se do konfliktu otevřeně zapojit.

Ještě před měsícem se takové scénáře zdály být spíše teoretické. Dnes však od Bílého domu až po bruselské sídlo NATO zaznívá poznání, že Rusko se může obrátit k nejsilnějším zbraním ve svém arzenálu. Chce se tak zachránit z vojenské patové situace.

Když Biden ve středu odlétal do Evropy, on i Stoltenberg varovali před rostoucím počtem důkazů, že Rusko se skutečně připravuje na Ukrajině použít chemické zbraně.

Biden do války nechce

To jsou otázky, kterým Evropa nečelila od dob hluboké studené války, kdy NATO mělo mnohem méně členů a západní Evropa se obávala sovětského útoku směřujícího do Německa. Jen málokterý z vedoucích představitelů, kteří se ve čtvrtek sejdou v Bruselu, se však těmito scénáři musel někdy zabývat – a mnozí z nich nikdy nemuseli přemýšlet o jaderném odstrašení nebo o účincích odpálení bojových jaderných zbraní, které jsou navrženy tak, aby byly méně silné než ty, které zničily Hirošimu. Obávají se, že Rusko tyto zbraně s větší pravděpodobností použije právě proto, že stírají rozdíl mezi konvenčními a jadernými zbraněmi.

Jednou z hlavních otázek, kterou se Tygří tým zabývá, je hranice, která by mohla přimět alianci k použití vojenské síly na Ukrajině. Biden dal jasně najevo, že se k tomu staví nesmírně odmítavě, protože se obává, že přímá konfrontace s Ruskem by mohla konflikt vystupňovat mimo kontrolu. „To je třetí světová válka,“ poznamenal nedávno.

S těmito otázkami se Evropa nepotýkala od dob studené války, kdy NATO mělo mnohem méně členů a západní Evropa se obávala sovětského útoku směřujícího do Německa. Jen málokterý z vedoucích představitelů, kteří se ve čtvrtek sejdou v Bruselu, se však těmito scénáři musel někdy zabývat. Mnozí z nich nikdy nemuseli přemýšlet o jaderném odstrašení nebo o účincích odpálení bojových jaderných zbraní. Ty jsou navrženy tak, aby byly méně silné než ty, které zničily Hirošimu. Obávají se, že Rusko tyto zbraně s větší pravděpodobností použije právě proto, že stírají rozdíl mezi konvenčními a jadernými zbraněmi.

Washington v pohotovosti

Úředníci se domnívají, že šance, že se Putin uchýlí k odpálení jaderné zbraně, je malá. Ale neustálé ruské připomínky, že Rusko má svůj arzenál připravený a mohlo by ho použít v reakci na cokoli, co vnímá jako „existenční hrozbu“, uvedly Washington do stavu vysoké pohotovosti.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že Biden je i nadále neústupný v otázce udržení amerických sil mimo Ukrajinu. Podle některých úředníků může však názor změnit. A to tváří v tvář hrozbě jaderného útoku ze strany Ruska.

Vysoce postavený představitel administrativy uvedl, že jakékoli použití „malé“ taktické jaderné bomby Ruskem – dokonce i uvnitř Ukrajiny a nezaměřené na člena NATO – by znamenalo, že se USA a NATO do války vloží. Na nátlak však tento úředník odmítl uvést, o jakých reakcích se diskutuje.

Útok na členskou zemi by znamenal článek 5

Úředník uvedl, že americké zpravodajské služby a zpravodajské služby NATO nezaznamenaly žádnou aktivitu ruských vojenských představitelů, která by naznačovala přípravy na použití jaderné zbraně. Uvedl však, že během interních diskusí představitelé administrativy nabádali k opatrnosti, protože v sázce bylo více než jen Ukrajina.

Pokud by Putin úmyslně udeřil na některou ze zemí NATO, nejenže by proti Rusku použil sílu vojenské aliance. Pravděpodobně by se také ocitl tváří v tvář jednotkám NATO uvnitř Ukrajiny, řekl Artis Pabriks, lotyšský ministr obrany, novinářům.

Dostane článek 5,“ řekl Pabriks v narážce na závazek NATO, že útok na jednoho člena aliance je útokem na všechny.

Vybrali jsme pro vás

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

DOPORUČUJEME

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Austrálie: Teenager útočil nožem, policie ho během zásahu zastřelila

Australská policie v Perthu smrtelně postřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže při útoku, který podle úřadů souvisel s terorismem. Teenager ozbrojený kuchyňským nožem vykazoval známky radikalizace na internetu. Před incidentem upozornili úřady znepokojení členové muslimské komunity. Přestože útok vykazoval „znaky“ terorismu, nebyl tak dosud oficiálně označen.