menu

15.2 C
Czech
Středa 8. května 2024

Skotský parlament dle očekávání zvolil premiérem Swinneyho, zbývá souhlas krále

Skotský parlament dnes v souladu s očekáváními zvolil premiérem této části Spojeného království poslance Johna Swinneyho, uvedla zpravodajská stanice BBC. Politický veterán Swinney se v pondělí stal novým předsedou Skotské národní strany (SNP). Na obou pozicích nahradil Humzu Yousafa, který rezignoval po vypovězení koalice straně Zelených.

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Zapomeňte na Japonsko, milovníci třešňových květů si letos na jaře přijdou na své v Paříži, Berlíně či Kodani

Sledujte nás na sítích

Pokud patříte mezi milovníky sakur neboli třešňových květů, pravděpodobně máte Japonsko a Washington, D.C. na svých cestovních seznamech. Věděli jste ale, že v Evropě existuje nespočet míst se stejně působivými růžovými květy, které můžete na jaře obdivovat?

Pokud se vám nechce letět na dlouhé vzdálenosti, ale přesto toužíte vidět třešňové květy, jakmile se oteplí, navštivte jednu z těchto destinací.

Kersenbloesempark neboli park třešňových květů v Amsterdamu

Nizozemsko je sice na jaře proslulé miliony tulipánů, ale zejména Amsterdam stále více láká turisty, kteří chtějí vidět nádherné třešňové květy. V Keukenhofu, holandském domově tulipánů na okraji hlavního města, je sakur velmi mnoho. Existuje však i jiné místo, kam se můžete vydat.

Od poloviny března do začátku dubna rozkvétá předměstí Amstelveen jižně od Amsterdamu. Místní název je Kersenbloesempark, tedy Park třešňových květů. A 400 kvetoucích stromů poskytuje senzační scenérii.

Eiffelova věž skrz větve třešní

Paříž má v každém ročním období jinou identitu, ale jaro je obzvlášť vhodným obdobím k návštěvě. Vydejte se do francouzské metropole koncem března nebo začátkem dubna a pravděpodobně vás potěší růžové stromy.

Není překvapením, že jedním z nejlepších míst, kde si můžete květy prohlédnout, je Jardin des Plantes v 5. pařížském obvodu. Tato botanická zahrada o rozloze 60 akrů, jejíž počátky sahají až do 17. století, se pyšní jedněmi z nejstarších třešňových stromů ve městě. Je oblíbená mezi místními obyvateli i turisty.

I pokud jste pravidelnými návštěvníky města, pravděpodobně navštívíte Tuilerijskou zahradu, ikonický park mezi muzeem Louvre a náměstím Svornosti. Je známý svou upraveností a typicky francouzským stylem. Jeho výhledy jsou ještě úžasnější díky kvetoucím třešním, které na jaře rámují mnoho soch.

Chcete-li získat dokonalé místo pro fotografování Paříže v nejkrásnějším ročním období, vydejte se do zahrad Trocadero v 16. obvodu. Za sakurami se majestátně tyčí Eiffelova věž, kterou by měl jednou vidět každý. Proč si neudělat piknik pod stromy, abyste si užili dokonalý jarní den v Paříži?

Festival sakur v Kodani

Dánsko bere sezonu třešňových květů ze všech evropských zemí pravděpodobně nejvážněji. Každý rok pořádají v Kodani dvoudenní festival sakur a v roce 2024 tomu nebude jinak. Ve dnech 20. a 21. dubna se návštěvníci mohou vydat do parku Langelinie, kde se nachází slavná socha Malé mořské víly, aby viděli asi 200 rozkvetlých třešní v barvě pudrové růže.

Stromy věnoval japonský honorární konzul v Dánsku a lemují cestu k fontáně Gefion. Na jaře jsou tak velkou součástí Kodaně, že růžové květy jsou k vidění i na lodi v rámci prohlídky městského kanálu. Na festival sakur je vstup zdarma a návštěvníci se mohou těšit na čajové obřady, workshopy haiku a origami a pochutnat si na různých pochoutkách.

Oslavte Den rozkvetlých třešní ve Stockholmu

Pokud se nacházíte ve Skandinávii, můžete navštívit Stockholm, kde rostou jedny z nejkrásnějších sakur v Evropě. Letošní každoroční Den rozkvetlých třešní se koná 28. dubna a jeho hlavním tématem jsou nádherné květy, které pokrývají Kungsträdgården, neboli Královskou zahradu z 15. století.

Švédsko a Japonsko mají zvláštní vztah, neboť stromy darovalo Japonsko králi Karlu XVI Gustafovi v roce 1998. Švédský národ přijal kulturu asijské země a letošní Den rozkvetlých třešní nabídne ukázky bojových umění, workshopy zaměřené na japonskou kulturu a spoustu jídla k ochutnání.

Poznejte historii Berlína a zároveň se kochejte květy

Pokud máte rádi sakury s příměsí historie, je Berlín ideálním místem, kam se letos na jaře vydat. Je to 35 let, co padla Berlínská zeď, a 35 let, co Japonsko darovalo městu své dnes již ikonické třešňové květy.

Sakury jsou často považovány za symbol znovuzrození a nových začátků. Skutečnost, že mnoho z nich bylo vysazeno v blízkosti místa, kde kdysi stála rozdělující zeď, je toho dokonalým odrazem. V Berlíně roste několik druhů těchto stromů, což znamená, že je často můžete vidět od konce března do začátku května, v závislosti na tom, kterou oblast navštívíte.

Mauerpark ve čtvrti Prenzlauer Berg, známý především díky karaoke show Bearpit a nedělním bleším trhům, je na jaře ještě zajímavějším cílem. Pod třešňovými květy se můžete projít nebo projet na kole. V parku Zahrady světa v Marzahnu se nachází celá japonská zahrada s přibližně 80 třešněmi. Každoročně se zde koná Festival rozkvetlých třešní, i když termín letošní extravagance zatím nebyl zveřejněn.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

V Tel Avivu skupina lidí zablokovala dálnici, žádá dohodu o příměří v Gaze

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici a opět požadovala dohodu izraelské vlády s palestinským hnutím Hamás o propuštění rukojmích, které palestinští ozbrojenci drží už sedm měsíců. V Izraeli by měl dnes o dohodě o příměří jednat šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, informoval server The Times of Israel (ToI). V úterý odjela izraelská delegace k rozhovorům o dočasném klidu zbraní v Pásmu Gazy do Káhiry.

Izrael oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom do Gazy, uzavřený od neděle

Izraelská armáda dnes oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy. Uzavřen byl od neděle po útoku hnutí Hamás, které u něj zabilo čtyři izraelské vojáky. Nedaleký přechod Rafáh, který je od loňského října hlavním místem vstupu humanitární pomoci pro civilisty ve válkou zničeném Pásmu Gazy a který v úterý obsadila izraelská armáda, zůstává zavřený, informuje agentura AP.

Český výrobce dronů Primoco rozšiřuje výrobu do Asie, kde postaví novou továrnu

Primoco, český producent dronů, se chystá expandovat do Asie prostřednictvím nové továrny v Uzbekistánu. Společnost plánuje vytvořit společný podnik s uzbeckým ministerstvem dopravy, což umožní zvýšit výrobní kapacitu až na 250 strojů ročně. Zaměří se také na export do dalších asijských zemí, jako je Kazachstán, Turkmenistán nebo Ázerbájdžán. Napsal o tom deník e15.

V Severní Makedonii se konají parlamentní volby a druhé kolo voleb prezidenta

Voliči v Severní Makedonii dnes rozhodují o složení nového parlamentu a také o tom, kdo se stane příštím prezidentem jejich země. Předvolební průzkumy veřejného mínění i výsledky prvního kola prezidentských voleb naznačují, že sociální demokracie (SDSM), která v této balkánské zemi vládne od roku 2017, ztratí jak prezidentský post, tak šanci sestavovat příští vládu. Naopak národně konzervativní straně VMRO-DPMNE slibují průzkumy návrat k moci.

Rapper Macklemore vydal novou píseň kritizující americkou pomoc Izraeli

Rapper Macklemore ve své nejnovější skladbě Hind's Hall vyjadřuje podporu vysokoškolským studentům, kteří protestují proti izraelské válce v Gaze, a kritizuje podporu americké vlády Izraeli. Je jedním z prvních významných hudebních umělců, kteří otevřeně kritizují tento probíhající konflikt a vyzdvihují studentské protesty na univerzitních kampusech po celé zemi.

Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel

Ruský vzdušný útok v noci na dnešek vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Dnešní noc podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím oznámil, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti. Rusko za noc celkem vyslalo na ukrajinské území více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinského letectva se jich větší část podařilo sestřelit.

DOPORUČUJEME

Průvodce po asijské části Istanbulu

Vydejte se trajektem přes Bospor do asijské části Istanbulu. Zde můžete uniknout davům turistů a prozkoumat trh Kadıköy, objevit starožitnosti na ulici Tellalzade a dát si horký borek.

„Moje bída, tvůj ráj.“ Obyvatelé Kanárských ostrovů tvrdí, že masový turismus dosáhl bodu zlomu

Obyvatelé Kanárských ostrovů plánují protesty a stávky proti nadměrnému turismu. Podle aktivistů neudržitelný příliv návštěvníků ničí život v této turistické destinaci. Místní jsou prý nuceni spát v autech, a dokonce i v jeskyních.

Saké, ústřice i ryby podávané zdarma: Nejlepší festivaly jídla a pití v Japonsku

Vůně ramenu, několik dní marinovaného v mirinu a miso. Saké, s láskou nalévané do starobylých keramických karaf, pomalu ohřívané ve vodní lázni. Ústřice čerstvě vylovené ze zálivu, jejichž skořápky praskají, když se škvíří na obřích grilech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

V Tel Avivu skupina lidí zablokovala dálnici, žádá dohodu o příměří v Gaze

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici a opět požadovala dohodu izraelské vlády s palestinským hnutím Hamás o propuštění rukojmích, které palestinští ozbrojenci drží už sedm měsíců. V Izraeli by měl dnes o dohodě o příměří jednat šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, informoval server The Times of Israel (ToI). V úterý odjela izraelská delegace k rozhovorům o dočasném klidu zbraní v Pásmu Gazy do Káhiry.

Izrael oznámil, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom do Gazy, uzavřený od neděle

Izraelská armáda dnes oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy. Uzavřen byl od neděle po útoku hnutí Hamás, které u něj zabilo čtyři izraelské vojáky. Nedaleký přechod Rafáh, který je od loňského října hlavním místem vstupu humanitární pomoci pro civilisty ve válkou zničeném Pásmu Gazy a který v úterý obsadila izraelská armáda, zůstává zavřený, informuje agentura AP.

Český výrobce dronů Primoco rozšiřuje výrobu do Asie, kde postaví novou továrnu

Primoco, český producent dronů, se chystá expandovat do Asie prostřednictvím nové továrny v Uzbekistánu. Společnost plánuje vytvořit společný podnik s uzbeckým ministerstvem dopravy, což umožní zvýšit výrobní kapacitu až na 250 strojů ročně. Zaměří se také na export do dalších asijských zemí, jako je Kazachstán, Turkmenistán nebo Ázerbájdžán. Napsal o tom deník e15.

V Severní Makedonii se konají parlamentní volby a druhé kolo voleb prezidenta

Voliči v Severní Makedonii dnes rozhodují o složení nového parlamentu a také o tom, kdo se stane příštím prezidentem jejich země. Předvolební průzkumy veřejného mínění i výsledky prvního kola prezidentských voleb naznačují, že sociální demokracie (SDSM), která v této balkánské zemi vládne od roku 2017, ztratí jak prezidentský post, tak šanci sestavovat příští vládu. Naopak národně konzervativní straně VMRO-DPMNE slibují průzkumy návrat k moci.

Rapper Macklemore vydal novou píseň kritizující americkou pomoc Izraeli

Rapper Macklemore ve své nejnovější skladbě Hind's Hall vyjadřuje podporu vysokoškolským studentům, kteří protestují proti izraelské válce v Gaze, a kritizuje podporu americké vlády Izraeli. Je jedním z prvních významných hudebních umělců, kteří otevřeně kritizují tento probíhající konflikt a vyzdvihují studentské protesty na univerzitních kampusech po celé zemi.

Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel

Ruský vzdušný útok v noci na dnešek vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Dnešní noc podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím oznámil, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti. Rusko za noc celkem vyslalo na ukrajinské území více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinského letectva se jich větší část podařilo sestřelit.

Strážný rapera Drakea postřelen během eskalujícího konfliktu s Lamarem

V úterý brzy ráno byl člen ochranky Drakeova honosného sídla v Torontu zraněn během střelby z auta. Incident se stal krátce poté, co Kendrick Lamar poukázal na rapperův majetek. Útočník, jehož identita zůstává neznámá, postřelil strážného, stojícího před budovou, do hrudi. Když policie dorazila na místo, byl strážný v bezvědomí a s vážnými zraněními byl rychle převezen do nemocnice.

Skotský parlament dle očekávání zvolil premiérem Swinneyho, zbývá souhlas krále

Skotský parlament dnes v souladu s očekáváními zvolil premiérem této části Spojeného království poslance Johna Swinneyho, uvedla zpravodajská stanice BBC. Politický veterán Swinney se v pondělí stal novým předsedou Skotské národní strany (SNP). Na obou pozicích nahradil Humzu Yousafa, který rezignoval po vypovězení koalice straně Zelených.