menu

17.4 C
Czech
Čtvrtek 16. května 2024

V centru Varšavy protestují desítky tisíc zemědělců proti klimatické politice EU

V centru Varšavy dnes protestují zemědělci proti klimatické politice Evropské unie. Přišli je podpořit politici opozičního národněkonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) nebo někteří zástupci krajní pravice. Podle odhadu portálu onet.pl se akce účastní 25.000 až 30.000 lidí.

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

KOMENTÁŘ: Smrt v Gaze si říká JDAM

Sledujte nás na sítích

Izrael ušel od svého vzniku dlouhou cestu. Od národa po všech stránkách pronásledovaného přes národ, který si v několika krvavých válkách vybojoval svobodu a samostatnost, až po národ, který je obviňován z apartheidu. Smrt v Gaze má jméno JDAM.

Reklama

Izraelské státní zřízení je ze všech blízkovýchodních zemí nejpodobnější tomu českému. Židovský stát je standardní republikánskou demokracií evropského typu, založenou na stejných principech, na kterých stojí většina demokracií svobodného světa. Je to moderní země a dobré místo pro život. Přesto i Izrael má své třinácté komnaty.

Základní problém Izraele na rozdíl od muslimských zemí regionu není náboženský, ale politický. Vnitroizraelské sociální a ekonomické potíže, které se před časem zhmotnily v masových protestech proti bytové politice, se izraelské vlády zpravidla snaží překrýt exemplární tvrdostí na mezinárodní scéně. Levicové i pravicové kabinety sveřepě pokračují ve výstavbě nových městských částí na územích, která patří Palestincům a která izraelská armáda od roku 1967 okupuje. To vyvolává tlak nejen ze strany Organizace spojených národů, jež k zastavení osidlování okupovaných měst vyzvala už v několika rezolucích, ale také z Evropské unie a USA.

Návrat domů

Když se v březnu 2018 uskutečnila velká palestinská demonstrace nazvaná „Návrat domů“, která si kladla za cíl upozornit na to, že statisíce Palestinců živoří v uprchlických táborech, zatímco Izrael zastavuje další a další palestinskou půdu, rozpoutaly se na hranicích násilné střety. Intenzitu síly, kterou při ní obě strany používají, dokládají statistiky mrtvých a zraněných. Zatímco Izrael zaznamenal jednoho padlého a šest zraněných vojáků, na palestinské straně jde podle různých zdrojů až o 168 mrtvých a přes 17 tisíc zraněných.

V reakci na to sepsala v červnu 2018 řada významných židovských osobností v České republice, shromážděných v iniciativě Židé za spravedlivý mír, otevřený dopis izraelské vládě. V něm vyzývají k zabránění dalším masakrům na izraelsko-palestinských hranicích a návratu Izraele k dřívější mírové politice, která povede k uklidnění situace v regionu.

Reklama

Izrael nám na Blízkém východě skutečně je politicky, ekonomicky, historicky i společensky nejbližší. Izraelci jsou národ, se kterým se nejlépe sejdeme na základu pro společnou debatu. Jak však říká klasik, jsme-li skutečně dobrými přáteli, musíme si říkat i nepříjemné věci. A pravdou zůstává, že jakkoli je Izrael i sedmdesát let po svém vzniku v nezáviděníhodné geopolitické situaci, některé jeho vlády cíleně přilévají olej do ohně s vidinou zisku krátkodobé vnitropolitické popularity. Tím však bohužel izraelskou zahraniční politiku zbytečně vystavují hořkosti ze strany svých sousedů, mezinárodních organizací, Evropy i Spojených států.

Nemocnice

Na Izrael spáchali naprosto šílený teroristický útok. Co si myslet o těch, kteří jako součást politiky svého lidu běhají se samopaly mezi civilisty a bez rozmyslu do nich střílí. To není politika, je to zločin. A je to nelidské.

Izrael v odpovědi, jako již mnohokrát, tvrdě bombarduje cíle v Gaze. Palestinci tvrdí, že civilní, Izraelci, že teroristické. Je to kolorit, podobná věc se za poslední dvě dekády stala už mnohokrát, prakticky na každou vypálenou raketu z Pásma Gazy nebo Západního břehu Jordánu odpoví izraelské letectvo bombovým útokem. Že s sebou bomby kromě ospravedlnitelných cílů vezmou i civilisty, víme nejpozději od ničivého spojeneckého bombardování Hamburku a Drážďan během druhé světové války.

Velkou debatu však rozpoutal zásah nemocnice v Gaze, při kterém podle palestinských zdrojů v jednom okamžiku zahynulo pět set lidí, včetně desítek dětí. Zřejmě právě tohle je ta hranice, kde už končí ospravedlnitelná odplata a začíná zbytečné zabíjení nevinných.

Z tragédie se obviňují obě strany navzájem, izraelská argumentace je však doposud dosti děravá a osobně ji spíše považuji za tzv. kontrolu škod než za reálný popis situace. Není pravděpodobné, že by relativně omezený výbuch na parkovišti před nemocnicí zabil pět set lidí uvnitř budovy. To způsobí jen puma, která propadne střechou až k základům. Argumenty obou stran každopádně kulhají a my jen víme, že smrt má jméno JDAM.

JDAM

Izraelské letectvo používá k náletům primárně letouny F-16 a F-15, které pod křídly nesou pumy ráží 500, 1000 nebo 2000 liber (cca 1 tuna), často s naváděcími soupravami JDAM. Právě taková měla srovnat se zemí palestinskou nemocnici. Co je „bomba JDAM“ vlastně zač?

Joint Direct Attack Munition (JDAM) je naváděcí souprava, která mění neřízené bomby na přesně naváděnou munici pro každé počasí. Bomby vybavené systémem JDAM navádí integrovaný inerciální naváděcí systém spojený s přijímačem GPS, což jim dává slušnou přesnost a výklopnými stabilizačními plochami, které pumě dají dosah až 28 kilometrů. Naváděcí systém JDAM vyvinuly společně letectvo a námořnictvo Spojených států, odtud „joint“ ve slově JDAM. Klíčovými součástmi systému jsou ocasní část s aerodynamickými řídicími plochami a kombinovaný inerciální naváděcí systém a řídicí jednotka GPS.

Cvičení finského letectva v bombardování pomocí pum JDAM

JDAM měl vylepšit technologii bomb naváděných laserem nebo infračervenými zobrazovači, jejichž použití mohou bránit špatné pozemní a povětrnostní podmínky. Laserové vyhledávače se nyní přesto nadále montují do některých JDAM. Od roku 1998 do listopadu 2016 dokončila společnost Boeing více než 300 000 naváděcích souprav JDAM, k únoru 2020 celkem vyrobila 430 000 kompletů.

Náklady

Výhodou JDAM je, že jsou ve srovnání s alternativami, jako jsou řízené střely, levné. Původní odhad nákladů byl 40 000 dolarů za kus pro ocasní komplety. Po výběrovém řízení však vláda podepsala smlouvy se společností McDonnell Douglas (později Boeing) na dodávku za 18 000 dolarů za kus. Jednotkové náklady v dolarech běžného roku se od té doby zvýšily na 27 000 dolarů v roce 2011. K nákladům na ocasní soupravu je třeba připočítat náklady na železnou pumu řady Mk80, zapalovač a senzor přiblížení. To celkovou cenu zbraně zvyšuje na přibližně 30 000 dolarů. Pro srovnání, nejnovější střela s plochou dráhou letu Tomahawk, označovaná jako Tactical Tomahawk, stojí přes milion dolarů.

Navigační systém je inicializován přenosem dat z letadla, po uvolnění pumy se JDAM autonomně naviguje k určeným souřadnicím cíle. Souřadnice cíle mohou být do letounu vloženy před vzletem. Stejně tak ručně změněny posádkou za letu před vypuštěním zbraně nebo zadány datovým spojením z palubního zaměřovacího zařízení LITENING. V nejpřesnějším režimu poskytuje systém JDAM minimální přesnost zbraně 5 metrů, je-li k dispozici signál GPS. Pokud je signál GPS rušen nebo ztracen, může JDAM stále dosáhnout kruhové odchylky 30 metrů nebo méně.

GPS zvyšuje přesnost

Zavedení navádění GPS do zbraní přineslo několik zlepšení v boji vzduch-země. Prvním z nich je skutečná možnost použití za každého počasí. GPS není ovlivněno deštěm, mraky, mlhou, kouřem ani umělými zatemňovacími prostředky. Předchozí přesně naváděné zbraně spoléhaly na vyhledávače využívající infračervené záření, vizuální světlo nebo odražený laserový bod, které „viděly“ pozemní cíl. Tyto vyhledávače nebyly účinné, pokud cíl zakrývala mlha, mraky a déšť v nízkých výškách nebo prach a kouř.

I přes svou přesnost má použití JDAM svá rizika. Dne 5. prosince 2001 JDAM shozená letounem B-52 v Afghánistánu málem zabila Hamída Karzáího. Stalo se to ve chvíli, kdy Karzáí vedl protitálibánské síly spolu s týmem speciálních sil americké armády. Početná skupina vojáků Tálibánu se utkala s Karzáího muži a jejich americkými kolegy a téměř je přemohla. Velitel amerických speciálů požádal o blízkou leteckou podporu, aby zasáhl pozice Tálibánu ve snaze zastavit jejich postup. Následně letoun svrhl JDAM, která však místo na pozice Tálibánu zasáhla afghánsko-americké pozice. Zabila tři osoby a 20 dalších zranila.

Vyšetřováním incidentu se zjistilo, že tým speciálních sil v určitém okamžiku během bitvy vyměnil baterii v přijímači GPS. Tím způsobil, že se zařízení vrátilo do výchozího stavu a zobrazovalo své vlastní souřadnice. Vojáci si to neuvědomili a předali tak své vlastní souřadnice bombardéru.

JDAM v Česku

Naše letectvo až doposud pumy JDAM nevyužívalo, s objednávkou letounů však učinilo objednávku také na pumy JDAM. Naše armádní složky mají zájem o dvanáct dvoutisíciliberních (cca 950kg) pum ve verzích Mk-84. Jde o standardní verzi tříštivo-trhavé bomby. Případně BLU-109, což je prakticky stejná puma pouze uzpůsobená k prorážení tvrdší ochrany cíle (tzv. „bunker buster“). K tomu přiobjednává stejný počet přídavných setů JDAM.

Vojenská technologie sama samozřejmě nemůže za to, co napáchá. Vyvinuli ji lidé a lidé stojí za jejím použitím. Ať už jde o teroristické bojůvky Hamásu, nebo letouny izraelského letectva vysoko v mracích, obě strany by měly v první řadě ušetřit svých politických rozporů civilisty. Ti totiž, jako v každé válce, doplácí na ozbrojené nepřátelství nejvíce.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Druhé elektrické vozidlo společnosti Xiaomi Automobile míří na Teslu Model Y

Xiaomi Automobile, dceřiná společnost čínského elektronického gigantu Xiaomi, se prosadila na trhu elektromobilů se svým prvním modelem, sedanem SU7. Nyní je společnost údajně daleko ve vývoji svého druhého elektromobilu, kompaktního SUV, jehož cílem je konkurovat vozu Tesla Model Y.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.

Netanjahu odmítá řešit budoucnost Gazy, dokud Hamás nepadne

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve středu zpražil premiéra Benjamina Netanjahua za jeho nedostatečnou předvídavost, pokud jde o budoucnost Pásma Gazy. Vyzval ho, aby se zavázal, že v enklávě nebude vládnout izraelská vojenská ani civilní správa.

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Vladimir Putin posiluje přátelství se Si Ťin-pchingem na státní návštěvě Číny

Dnes se v Pekingu setkali ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching, kteří zdůraznili, že vztahy jejich zemí jsou stabilizující silou ve stále chaotičtějším světě. Toto setkání je Putinovou první zahraniční cestou od jeho březnového znovuzvolení a jeho druhou návštěvou Číny během necelého půl roku.

Fico je po několikahodinové operaci. Už není v ohrožení života, řekl BBC ministr Taraba

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu odpoledne postřelen po jednání vlády ve městě Handlová. Pět výstřelů padlo před domem kultury, když premiér vyšel mezi lidi. Fico utrpěl zranění v oblasti břicha a končetin a v kritickém stavu byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici, kde podstoupil operaci, informují slovenská a česká média. Po operaci je slovenský předseda vlády podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby mimo ohrožení života.

Robert Fico je po atentátu stále na operačním sále, jeho stav je kritický, sdělil ministr Kaliňák

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je podle ministra obrany Roberta Kaliňáka po útoku v Handlové, kde probíhalo výjezdní zasedání vlády, mimořádně vážný. Premiér utrpěl mnohočetná poranění, přičemž je stále na operačním sále. Uvedl to ve středu večer na tiskové konferenci v nemocnici v Banské Bystrici. Policie pachatele na místě zadržela.
Reklama

DOPORUČUJEME

Druhé elektrické vozidlo společnosti Xiaomi Automobile míří na Teslu Model Y

Xiaomi Automobile, dceřiná společnost čínského elektronického gigantu Xiaomi, se prosadila na trhu elektromobilů se svým prvním modelem, sedanem SU7. Nyní je společnost údajně daleko ve vývoji svého druhého elektromobilu, kompaktního SUV, jehož cílem je konkurovat vozu Tesla Model Y.

Čína zahájila historickou misi s cílem odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce

Čína zahájila přelomovou misi, jejímž cílem je odebrat vzorky ze vzdálené strany Měsíce. Sonda Chang'e-6, pojmenovaná podle bohyně Měsíce v čínské mytologii, má za cíl dopravit přibližně dva kilogramy měsíčních vzorků k analýze na Zemi. Tato mise představuje první sběr vzorků z temné strany Měsíce, oblasti se silnější kůrou a větším počtem kráterů než na straně blízké.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.

Netanjahu odmítá řešit budoucnost Gazy, dokud Hamás nepadne

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve středu zpražil premiéra Benjamina Netanjahua za jeho nedostatečnou předvídavost, pokud jde o budoucnost Pásma Gazy. Vyzval ho, aby se zavázal, že v enklávě nebude vládnout izraelská vojenská ani civilní správa.

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Vladimir Putin posiluje přátelství se Si Ťin-pchingem na státní návštěvě Číny

Dnes se v Pekingu setkali ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching, kteří zdůraznili, že vztahy jejich zemí jsou stabilizující silou ve stále chaotičtějším světě. Toto setkání je Putinovou první zahraniční cestou od jeho březnového znovuzvolení a jeho druhou návštěvou Číny během necelého půl roku.

Fico je po několikahodinové operaci. Už není v ohrožení života, řekl BBC ministr Taraba

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu odpoledne postřelen po jednání vlády ve městě Handlová. Pět výstřelů padlo před domem kultury, když premiér vyšel mezi lidi. Fico utrpěl zranění v oblasti břicha a končetin a v kritickém stavu byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici, kde podstoupil operaci, informují slovenská a česká média. Po operaci je slovenský předseda vlády podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby mimo ohrožení života.

Robert Fico je po atentátu stále na operačním sále, jeho stav je kritický, sdělil ministr Kaliňák

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je podle ministra obrany Roberta Kaliňáka po útoku v Handlové, kde probíhalo výjezdní zasedání vlády, mimořádně vážný. Premiér utrpěl mnohočetná poranění, přičemž je stále na operačním sále. Uvedl to ve středu večer na tiskové konferenci v nemocnici v Banské Bystrici. Policie pachatele na místě zadržela.

Útok na Roberta Fica: Výstřelů padlo několik, premiér utrpěl poranění břicha

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu postřelen, následně byl převezen do nemocnice. K útoku došlo před domem kultury ve městě Handlová, kde právě zasedala vláda. K incidentu došlo poté, co šel premiér pozdravit přihlížející. Podle Denníku N padlo několik výstřelů. Podezřelý byl okamžitě zadržen policií, která následně uzavřela okolí a evakuovala kulturní dům.

Hořící auta i domy. Nepokoje v Nové Kaledonii si vyžádaly tři oběti

Nejméně tři lidé byli zabiti při nepokojích v Nové Kaledonii, uvedly ve středu tamní úřady. Změna volebních pravidel na francouzském zámořském území v Tichém oceánu vyvolala násilnosti v ulicích, při nichž lidé zapalovali vozy a uchýlili se k rabování.

Slovenská sněmovna jedná o novém zákonu o televizi a rozhlasu, čelí kritice

Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivnosti. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.
Reklama
Reklama