menu

22 C
Czech
Sobota 4. května 2024

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

IDET 2023 byl největší ve své třicetileté historii

Sledujte nás na sítích

17. mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET potvrdil svou pozici mezi nejdůležitějšími evropskými veletrhy svého druhu. Společně s přehlídkami PYROS a ISET byl komplexní přehlídkou nových technologií a možností, jak čelit bezpečnostním rizikům. Celkem se letos představilo 551 vystavujících firem z 29 zemí – za tři dny si veletrhy prohlédlo více než 30 tisíc odborných návštěvníků z několika desítek zemí.

„Letošní ročník bezpečnostních veletrhů byl rekordní v celé své 30leté historii. Výstavní plocha byla vyprodána dlouho dopředu, na výstaviště dorazilo na třicet tisíc odborných návštěvníků včetně členů zahraničních delegací z 35 zemí světa. Děkujeme všem vystavovatelům, stejně jako také Ministerstvu obrany ČR, Armádě ČR, Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu a dalším institucím za jejich aktivní přístup a spolupráci při organizaci veletrhu,“ uvedl ředitel veletrhů IDET, PYROS a ISET Michalis Busios.

Rozsah veletrhů odráží složitou bezpečnostní situaci, ve které se současný svět nachází. „Žijeme v období, kdy jsou kolem nás čím dál větší bezpečností rizika a potřeba zachovat si vlastní svobodu znamená i mít silný obranný a bezpečnostní průmysl,“ zdůraznil v Brně prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek a pokračoval: „Jsem přesvědčen, že veletrh IDET dává šanci posílit náš obranný a bezpečnostní průmysl, ukázat, že je důležitý, že je schopný, že je inovativní a má svůj bezpečnostní efekt. Když tento veletrh bude obchodně úspěšný, budeme bohatou zemí, když budeme bohatou zemí, budeme bezpečnou zemí, a když budeme bezpečnou zemí, tak si dokážeme naši svobodu uchovat.“

V tomto roce uběhlo třicet let od vzniku České republiky, Armády ČR i prvního ročníku veletrhu IDET. Právě tuto historii připomínala expozice Ministerstva obrany a Armády ČR, která porovnáním techniky používané v 90. letech a dnes ukázala rychlý vývoj zbraní a dalšího vojenského vybavení, čímž zároveň podtrhla smysl investic do modernizace armádní techniky.

O investicích to samozřejmě bylo i letos. Dlouho připravovaný obří kontrakt na nákup nových bojových vozidel pěchoty česká vláda schválila právě v době konání veletrhu IDET, na kterém vystavoval jak výrobce 246 pořizovaných obrněnců CV90 švédská společnost BAE Systems, tak pětice hlavních českých partnerů projektu – VOP CZ, Excalibur Army, VR Group, Ray Service a Meopta. Zároveň česká vláda oznámila zahájení jednání o nákupu asi sedmi desítek tanků Leopard v nové verzi; i ty byly k vidění na veletrhu IDET v expozici německé společnosti Krauss-Maffei Wegmann. Další uvažovanou českou akvizicí jsou stíhací letouny F35, který partner letošního veletrhu americká společnost Lockheed Martin představil v podobě modelu a stolního počítačového simulátoru nového systému létání Hotas se dvěma pákami.

I díky přítomnosti delegací z 35 zemí na veletrhu IDET probíhala intenzivní obchodní jednání. Příkladem úspěšně završených jednání je podpis memoranda o spolupráci české společnosti Excalibur Army a tureckého institutu Türkiye Defence Industries v oblasti vývoje a výroby pozemních zbraňových systémů. Další memorandum na výstavišti podepsala australská společnost Thales, a to o spolupráci se státním podnikem VOP CZ a společností PRAHACOM-HT na úpravě vozidel Bushmaster jako základu univerzální kolové platformy ženijního vojska Armády ČR.

Přehlídka špičkových technologií a inovativních řešení

Tradiční součástí veletrhu IDET bylo ocenění nejlepších exponátů. Hodnotitelská komise letos udělila pět cen ZLATÝ IDET 2023, které získaly: chlazená termovizní kamera SUMO-C900HD výrobce a vystavovatele EVPÚ Defence a. s., modulárně řešený kontejnerový nakladač na podvozku TATRA PHOENIX 8×8 výrobce a vystavovatele Tatra Trucks a. s., modulární vozidlo MARS 4×4 vyráběné v mezinárodní kooperaci české firmy SVOS a švédské společnosti SAAB, mobilní taktický komunikační rušič STARKOM výrobce Vojenského výzkumného ústavu s. p. a vystavovatele AČR a DAPH vysoce citlivý detektor látek inhibujících cholinesterázu, který vyrábí i vystavuje Vojenský výzkumný ústav s. p.

V soutěži ZLATÝ IDET 2023 komise udělila také dvě čestná uznání inovativním exponátům, a to modulárnímu návrhu trenažérové části leteckého simulátoru F/A-18 C Hornet Simulator výrobce a vystavovatele Dogfight Boss s. r. o. mobilnímu hasičskému robotu MRAZ 3 FFI slovenského výrobce a vystavovatele Mraz Robotics.

Ocenění pro Osobnost Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu letos převzal vedoucí výzkumný a vývojový pracovník společnosti EXPLOSIA a. s. Ladislav Říha.

Zároveň byly uděleny dvě prestižní novinářské ceny ZLATÝ IDET NEWS 2023. V kategorii logistika porota složená z odborných novinářů ocenila společnost AGADOS, a to za široké spektrum víceúčelových a speciálních přívěsů včetně obojživelných terénních pro ozbrojené složky a integrovaný záchranný systém. V kategorii zbraňové systémy byl oceněn společný projekt české společnosti SVOS a švédské společnosti SAAB, jehož výsledkem je nové bojové vozidlo MARS 4×4.

Zajímavých a inovativních exponátů bylo na veletrhu IDET samozřejmě daleko víc. Třeba firma Retia v expozici Czechoslovak Group představila první české komplexní antidronové řešení ReCas. Ve stejné expozici měla českou výstavní premiéru houfnice Morana – nejnovější dělostřelecký systém od společnosti Excalibur Army. Firma Glomex MS prezentovala automobil Toyota Hilux Chamois – speciálně upravenou verzi zařazenou do výzbroje AČR. Ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu se podruhé uskutečnil projekt Start-up Innovation Pavilion, kde svá řešení představilo šest inovativních start-upů z oblasti obrany, bezpečnosti, letectví a kosmonautiky.

Novinky nechyběly ani na veletrzích požární techniky a služeb PYROS a bezpečnostní techniky a služeb ISET. Automobilka Tatra Trucks zde ve spolupráci se společností THT Polička ve světové premiéře představila novou generaci automobilů modelové řady Tatra Force v hasičském provedení. V expozici Policie ČR byla k vidění nejnovější verze monitorovacího vozidla SMV, která dokáže detekovat osobu na více než 20 km; výrobcem je EVPÚ Defence. Policie na veletrhu předvedla i další zajímavosti, třeba systém ve svých vozech, který za jízdy online automaticky rozpoznává, jestli mají okolní automobily platnou technickou kontrolu i zda nejsou v pátrání.

Technika v akci i odborné konference

Areál brněnského výstaviště umožňuje prezentovat velké exponáty jak staticky, tak i dynamicky. Venkovní IDET ARENA s terénním polygonem byla po celou dobu konání bezpečnostních veletrhů dějištěm ukázek dynamického využití vojenské, hasičské a policejní techniky v akci.

V rámci veletrhu IDET se konaly dvě významné konference pořádané Univerzitou obrany. International Conference on Military Technologies (ICMT) byla mezinárodním fórem pro sdílení inovací v oblasti vojenských technologií a International Conference Defence & Strategy 2023 měla podtitul Strategické rozhodování v měnícím se bezpečnostním prostředí.

Příští ročník veletrhů IDET, PYROS a ISET se uskuteční v květnu 2025.

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.

Delegace Hamásu přijela do Egypta na jednání o příměří v Pásmu Gazy

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.

Studenti irské univerzity Trinity College postavili propalestinský tábor

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému dnes univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska. Informuje o tom agentura Reuters.

Rusko tvrdí, že nad okupovaným Krymem sestřelilo čtyři americké rakety ATACMS

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.

Ruský dronový útok zranil v Charkově čtyři lidi včetně dítěte

V noci na sobotu byli při útoku ruského dronu na město Charkov na východě Ukrajiny zraněni čtyři lidé včetně dítěte. Hasiči bojovali s několika požáry způsobenými útoky, z nichž jeden byl rozsáhlý. Situace v oblasti se zhoršuje, dochází k intenzivním útokům na civilní cíle včetně infrastruktury.

Šéfka Světového potravinového programu varuje před rozšířením hladomoru v Gaze

Severní Gaza se v současné době potýká s vážným hladomorem a panují obavy, že se tato krize rozšíří na jih, informovala výkonná ředitelka Světového potravinového programu Cindy McCain. Přestože zatím nebyl oficiálně vyhlášen hladomor, situace v regionu je kvůli rozsáhlému hladu a nemocem po měsících konfliktu zoufalá.

ANALÝZA: Jak válka na Ukrajině vzbudila touhu po ekologické spravedlnosti

Tisíce civilistů a vojáků mrtvých, miliony vysídlených. Kdysi rušné ulice dnes zejí prázdnotou ve městech duchů. Válka na Ukrajině ovšem nedopadá jen na obyvatelstvo, ale i na životní prostředí. Jeho obnova a ochrana není po čas trvání války možná, naděje do budoucna však dřímá v ukrajinské společnosti.