menu

20.9 C
Czech
Neděle 5. května 2024

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Živě o provázanosti mrtvice a diabetu: Souhrn slovem a obrazem

Sledujte nás na sítích

Diabetikům hrozí až třikrát větší riziko mrtvice oproti zdravému člověku. Ochrnutí končetin, povislý koutek, porucha řeči… I tak lze poznat cévní mozkovou příhodu. Pacienti s cukrovkou mají vyšší úmrtnost a těžší neurologické postižení. Fatálnímu konci se dá přitom předejít včasnou návštěvou lékaře.

Cévní mozkové příhody (CMP) stojí přibližně za jednou třetinou úmrtí kardiovaskulárních onemocnění. Rizikových faktorů CMP je více, nejvýznamnějšími jsou hypertenze (zvýšený krevní tlak), ateroskleróza (kornatění tepen) a jejich společný jmenovatel diabetes mellitus neboli cukrovka.

V Česku se s nemocí potýká přes milion lidí. Až třetina dospělé populace má mezi svými blízkými příbuznými diabetika. Kdo proto nezná hladinu cukru v krvi, měl by navštívit praktického lékaře a nechat si sestavit tzv. profil rizika. V případě, že se u pacienta objeví nebezpečí mozkové příhody, lze na základě toho poté nasadit personalizovanou léčbu. Bohužel u mnoha lidí platí, že se jejich diabetes projeví až s cévní mozkovou příhodou. Cukrovka sice nebolí, ale její následky mohou stát člověka život. Významné opodstatnění tak představuje prevence v podobě tzv. agonistů receptoru pro GLP-1.

Podle doc. MUDr. Aleše Tomka, Ph.D., primáře Neurologické kliniky 2. LF UK a FN v Motole a předsedy Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS JEP, bylo souhrnnou analýzou vědeckých studií u 53 tisíc pacientů prokázáno, že antidiabetika GLP-1 RA snižují riziko CMP o 15 procent. Zabrání tedy vzniku jedné příhody z šesti. Studie 60 tisíc pacientů pak prokázala snížení rizika CMP o 17 procent, což již představuje jednu příhodu z pěti.

„Diabetologický registr uvádí, že v roce 2021 byla CMP častější příčinou smrti než srdeční selhání a celkově byla čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků. Také ve studiích kardiovaskulární bezpečnosti sledujeme jednoznačně pozitivní trendy léčby a její dopady na snížení rizika CMP. Tyto výsledky upozorňují na možnost zintenzivnění prevence CMP v populaci pacientů s diabetem prostřednictvím dlouhodobé terapie GLP-1 RA,“ uvádí docent Tomek, jeden ze dvou účastníků živé debaty v Kongresovém centru Praha. Pořad se vysílal pod záštitou Diabetické asociace ČR v režii Protext ČTK.

Krátký videosestřih z diskuse ZDE:

Blíží se Evropský den mozku, který připadá na 11. března. Význam prevence CMP, respektive jejich následků je důležitý i proto, že pacient ve většině případů, pokud přežije, odchází z nemocnice s motorickým deficitem, který zásadně ovlivňuje kvalitu jeho života. „Ztrácí schopnost sám o sebe pečovat, často je nutná sociální péče či dlouhodobá hospitalizace na lůžku následné péče. Toto je velký rozdíl například oproti hospitalizovaným s infarktem, kde se většina pacientů může vrátit v relativně dobrém zdravotním stavu zpět do svého života. Po mrtvici je tato cesta obtížnější,“ dodává Tomek.  

Další host diskuse, prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta Geriatrické interní kliniky 2. LF UK a FN Motol a prezident Diabetické asociace České republiky, v této souvislosti doplňuje: „Léčba prostřednictvím agonistů receptoru pro GLP-1 přináší kromě ochrany kardiovaskulárního systému také snížení hmotnosti pacienta, léky jsou dostupné také v tabletách, což může být pro uživatele příjemnější než injekční aplikace.“  

CMP jsou kritickou komplikací diabetu ze všech úhlů pohledu. Před mozkovou mrtvicí lze zachránit tisíce českých diabetiků. Zintenzivnění prevence CMP v populaci pacientů s diabetem prostřednictvím dlouhodobé terapie GLP-1 RA je jedním z kroků. Podle profesora Kvapila by těmi dalšími měla být mimo jiné například snaha o to, aby pacienti s diabetem 2. stupně prošli každoročně vyšetřením EKG. Cílových hodnot LDL-cholesterolu by pak mělo dosáhnout nejméně 80 procent z nich.

Záznam celého pořadu ZDE:

Cévní mozková příhoda vzniká z mnoha příčin, které označujeme jako rizikové faktory. Některé z nich lze ale výrazně snížit naší vlastní snahou. Stačí pravidelná fyzická aktivita (alespoň 10 tisíc kroků denně), zdravý jídelníček (s omezením živočišných tuků), střídmá konzumace alkoholu, správná tělesná hmotnost a žádné kouření. Zbylé rizikové faktory vyžadují pravidelné lékařské kontroly a správně nastavenou léčbu. Proto je důležité pravidelně navštěvovat praktického lékaře a specialisty, kterými jsou internista, kardiolog, diabetolog, neurolog, obezitolog atd. Jedná se o takzvanou primární prevenci, díky které se vzniku CMP můžeme zcela vyhnout, nebo riziko mrtvice významně snížit.

Autor: DAČR

Vybrali jsme pro vás

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

DOPORUČUJEME

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Austrálie: Teenager útočil nožem, policie ho během zásahu zastřelila

Australská policie v Perthu smrtelně postřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže při útoku, který podle úřadů souvisel s terorismem. Teenager ozbrojený kuchyňským nožem vykazoval známky radikalizace na internetu. Před incidentem upozornili úřady znepokojení členové muslimské komunity. Přestože útok vykazoval „znaky“ terorismu, nebyl tak dosud oficiálně označen.