menu

18.6 C
Czech
Neděle 5. května 2024

Šéf HSBC téměř po pěti letech nečekaně odstupuje z funkce

Generální ředitel největší evropské banky HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně rezignoval. Jako důvod uvedl snahu dosáhnout větší rovnováhy mezi obchodním a osobním životem. Jeho nástupce zatím společnost nejmenovala.

Jamie Vardy dovedl Leicester City k mistrovskému titulu, Maresca doufá v jeho setrvání

Leicester City v čele s Jamiem Vardym si v pondělí večer zajistil titul v Championship díky rozhodujícímu vítězství 3:0 nad Prestonem North End. Vardy, bývalý anglický útočník, prokázal svou nezdolnost, když vstřelil dva ze tří gólů, čímž zvýšil svůj celkový počet gólů v této sezóně na osmnáct.

On-line mění chování zákazníků i v kamenných obchodech. 65 % lidí hned na místě přes mobil hledá lepší cenu

Sledujte nás na sítích

Opravdu dnes převládá on-line nakupování před nákupy v kamenných prodejnách? Nevyhrávají dnes spíš takoví obchodníci, kteří mají vedle e-shopu ještě i kamennou prodejnu? Kolik lidí u nich reálně v kamenné prodejně nakoupí? Na tyto a další otázky odpověděl rozsáhlý Spotřebitelský průzkum společností Acomware a Zásilkovny. Až 65 % lidí si během prohlížení zboží v kamenné prodejně přes mobil hned „na místě“ srovnává ceny na vašem e-shopu či u konkurence. A 37 % lidí přiznalo, že se přijde podívat na prodejnu, ale nákup dokončí u jiného obchodníka.

Více než 33 % respondentů uvedlo, že si už nepotřebuje zboží před nákupem na internetu fyzicky osahat v kamenné prodejně a kupují ho hned on-line. Samozřejmě to však závisí na daném sortimentu. V segmentu velkých spotřebičů, nábytku, šperků a hodinek zůstávají lidé věrnější kamenným prodejnám.

Více než 53 % zákazníků uvedlo, že návštěva kamenné prodejny a možnost zboží si osahat jim pomohla k rozhodnutí i finálnímu nákupu, 10 % lidí si dokonce na doporučení prodavače později zakoupilo produkty, o kterých původně vůbec nepřemýšlelo. Ale pozor, to, že přijdou potenciální zákazníci do prodejny, neznamená, že tam nebo na e-shopu své peníze automaticky nechají.

Podívám se u vás, koupím jinde. Co s tím?

„Až 37 % t lidí přiznalo, že i když se přijde podívat na zboží do kamenné prodejny jednoho prodejce, nákup dokončí u jiného obchodníka. Nejčastěji se to děje v segmentu chovatelských potřeb, spotřební elektroniky, malých spotřebičů a domácích potřeb. Sedmnáct procent respondentů poté přiznalo, že návštěva kamenné prodejny jim pomohla alespoň zúžit výběr,“ uvádí CEO marketingové agentury Acomware David Vurma.

Každý rok navíc výrazně přibývá lidí, kteří při nákupu zboží v kamenném obchodě už na místě přes mobil porovnávají ceny s e-shopem daného obchodníka nebo s konkurencí. Z místa prodeje porovnává už téměř 65 % respondentů.

„Mnohé firmy tohoto mohou efektivněji využít v marketingu, například chytrým zapojením SMS marketingu nebo geolokací lze efektivněji motivovat k nákupu nějakou zajímavou nabídkou doplněnou třeba o slevu či další věrnostní výhody,“ uvádí David Vurma.

Celých 73 % zákazníků negativní hodnotí, když kamenná prodejna nemá svůj internetový obchod. „To je opravdu vysoké číslo. Rozšíření kamenné prodejny o možnost on-line nákupu představuje pro mnohé firmy nejen nárůst tržeb, ale hlavně cestu k dlouhodobé péči o zákaznickou spokojenost a budování pozitivního vztahu s ním,“ dodává Vurma.

Péče o zákazníka? To je, oč tu běží a poběží v následujících letech

Není žádné tajemství, že kvůli vysoké míře inflace a ekonomické situaci dnes lidé nakupují s rozmyslem a oceňují různé zajímavé slevové nabídky. A také od firem očekávají větší odměny za zákaznickou věrnost. Podle průzkumu až 81 % respondentů vadí, když se ceny na e-shopu a v kamenné prodejně liší. Dokonce 83 % nebylo spokojeno s tím, že v internetovém obchodě nelze uplatnit věrnostní kartu jako na kamenné pobočce. Ještě více lidí, konkrétně 95 %, není spokojeno, když zboží zakoupené v internetovém obchodě nemůže vrátit nebo reklamovat v kamenné pobočce daného prodejce.

„Tato čísla nabízejí firmám zajímavé informace o přáních a potřebách spotřebitelů. Pro firmy mohou být velmi dobrou inspirací, jak vylepšit jejich zákaznickou retenci. Opět se ukazuje, že péče o zákazníka bude v následujících letech hrát hlavní roli, a to jak v on-line, tak i off-line světě. Samotné firmy na to musejí reagovat co nejdříve. Pokud to neudělají, velice snadno jejich zákazníci zamíří ke konkurenci. Firmy stále významně podceňují komunikaci svých konkurenčních výhod v rámci budování vztahu se zákazníkem a často dávají přednost čistě výkonnostnímu pojetí marketingu, který však vytváří minimální vztah ke značce,“ dodává David Vurma.

Stále více zákazníci žádají i větší pohodlí v rámci doručení zboží. „Až 70 % respondentů vadilo, když jim chyběla pobočka nebo výdejní místo v blízkosti jejich zaměstnání. Proto je důležité neustále rozšiřovat a optimalizovat síť výdejních míst a být zákazníkovi co nejblíže. Velkou popularitu si v poslední době získávají automatické výdejní boxy, u kterých nejsou lidé omezení otevírací dobou. V současné době jich v Česku máme téměř 3700. Velkou roli hraje rychlost doručení zboží, která je stěžejní pro 89 % respondentů, cena za dopravu zboží je zase klíčová pro 96 % respondentů,“ uvádí Milan Šmíd, Marketing Director ze společnosti Zásilkovna.

Spotřebitelský průzkum probíhá pravidelně již několik let od roku 2014, tentokrát byl realizován mezi více než 1000 respondenty ve věkové kategorii 15+ let napříč celou ČR. Zjišťoval především postoje k nakupování na internetu a v kamenných prodejnách, hlavní motivace a bariéry při nákupech, požadavky na komunikaci s e-shopy i dopravci či zájem o technologické novinky při nakupování on-line. Na metodice výzkumu se podílela podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické.

O společnosti Acomware

Acomware je marketingová agentura pro oblast e-commerce a digitální marketing. Na trhu působí 20 let a pomáhá firmám, aby v jeho prostředí dosahovaly co nejlepších výsledků. Zvyšuje prodeje, buduje nové značky nebo zlepšuje péči o zákazníky. Připravuje personalizované kampaně zákazníkům přímo na míru, vytváří obsah, který zaujme, natáčí videospoty, stará se klientům o sociální sítě a zajišťuje nákup mediálního prostoru. Služby společnosti využívají obchodní řetězce, e-shopy i výrobní firmy. Česká e-commerce scéna je pro Acomware domovem, který se snaží aktivně rozvíjet a kultivovat. Podílí se na vývoji a implementaci nových nástrojů a technologií, školí odborníky i nadšence. Je pořadatelem cyklu networkingových akcí Eshopista. Více na acomware.cz.

O společnosti Zásilkovna

Zásilkovna je ryze český franšízový logisticko-technologický projekt zakladatelky Simony Kijonkové, který vznikl v roce 2010. Od té doby se vypracoval mezi nejúspěšnější společnosti v Česku, které poskytují komplexní logisticko-technologické služby pro internetové obchody. Zásilkovna je dnes součástí 14 společností holdingu Packeta, který působí v 8 zemích, do 34 zemí doručuje. Holding Packeta řídí Simona Kijonková. Zásilkovna provozuje také úspěšnou službu Mezi námi pro doručování zásilek mezi fyzickými osobami. V roce 2020 spustila Packeta Z-BOXy, ekologické automatické výdejní boxy. Jejich počet překonal hranici 6000 instalací, kromě České republiky fungují také na Slovensku a v Maďarsku. Packeta má aktuálně více než 15.000 vlastních výdejních míst (v ČR je to více než 9000 VM), více než 140.000 partnerských výdejních míst a spolupracuje s více než 46.000 e-shopy. Obrat skupiny v roce 2021 byl 4,9 miliardy korun, počet přepravených zásilek 73,2 milionu kusů. Více na www.zasilkovna.cz / www.packeta.com.

Vybrali jsme pro vás

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

DOPORUČUJEME

Bechtěrevova choroba: Život nemocí nekončí

Praha 4. května 2024 (PROTEXT) - U příležitosti dnešního Světového dne ankylozující spondylitidy (World AS Day) - Bechtěrevovy choroby (letos připadá na 4. května)...

Hisense, oficiální partner UEFA EURO 2024™, představuje kampaň „BEYOND GLORY" pro jedinečné zážitky ze zápasů

Čching-tao (Čína) 4. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Jako oficiální partner soutěže UEFA EURO 2024™ chce společnost Hisense poskytnout fanouškům špičkový zážitek ze sledování zápasů....

Rozbor pitné vody ze studny

Hradec Králové 3. května 2024 (PROTEXT) - Voda ve studních obsahuje velmi často rizikové látky a bakterie, které mohou přinášet zdravotní rizika. Legislativa, pro...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Česká herečka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let

Česká herečka a dabérka Simona Postlerová zemřela ve věku 59 let. Zprávu o jejím úmrtí potvrdil deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Zemřela ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média, podle kterých nejméně deset Izraelců utrpělo zranění; předchozí zprávy o mrtvých se nepotvrdily.

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Austrálie: Teenager útočil nožem, policie ho během zásahu zastřelila

Australská policie v Perthu smrtelně postřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže při útoku, který podle úřadů souvisel s terorismem. Teenager ozbrojený kuchyňským nožem vykazoval známky radikalizace na internetu. Před incidentem upozornili úřady znepokojení členové muslimské komunity. Přestože útok vykazoval „znaky“ terorismu, nebyl tak dosud oficiálně označen.