Reklama

20 největších mýtů o výživě – část 2

Reklama

NEJČTENĚJŠÍ

O zdravé výživě koluje spousta nepravdivých informací. Zaručených tipů na hubnutí najdete na internetu nepřeberné množství. Ne všechny jsou ovšem pravdivé. Pojďme si uvést na pravou míru 20 největších mýtů o výživě. Tento článek je pokračováním první části.

11. Musíte být hubení, abyste byli zdraví

Obezita je spojena s mnoha zdravotními problémy, včetně cukrovky typu 2, srdečních chorob, deprese či některých druhů rakoviny. Neznamená to ovšem, že musíte nutně být hubení, abyste snížili riziko onemocnění. Nejdůležitější je konzumovat výživnou stravu a udržovat aktivní životní styl. Takové chování zlepšuje vaši tělesnou hmotnost a procento tělesného tuku samo o sobě.

12. Doplňky vápníku jsou nezbytné pro zdraví kostí

Současný výzkum ukázal, že přemíra vápníku může způsobit více škody než užitku. Některé studie například spojily doplňky vápníku se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

13. Doplňky s vlákninou jsou dobrou náhražkou stravy

Mnoho lidí bojuje s nedostatečným příjmem vlákniny. Doplňky stravy mohou prospívat zdraví tím, že zlepšují stolici a snižují hladinu cukru v krvi. Neměly by však nahrazovat skutečné jídlo. Dbejte spíše na to, abyste jedli dostatek výživných potravin, které mají vysoký obsah vlákniny, jako je zelenina a ovoce.

14. Všechny smoothies a džusy jsou zdravé

Některé džusy a smoothies jsou vysoce výživné. Příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů zvýšíte například koktejlem z neškrobové zeleniny. Přesto je důležité vědět, že většina džusů a koktejlů prodávaných v obchodech je nabitá přidaným cukrem a kaloriemi. Při nadměrné konzumaci mohou podporovat přibývání na váze a další zdravotní problémy, jako jsou zubní kazy a špatná regulace krevního cukru.

15. Probiotika prospívají každému

Probiotika patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy na trhu. Trávicí systém některých lidí je ovšem vůči nim odolný, navíc mohou vést k negativním změnám střevních bakterií. Nadměrné množení bakterií v tenkém střevě související s užíváním probiotik může vést k nadýmání, plynatosti a dalším nepříznivým vedlejším účinkům. Některé studie navíc ukazují, že probiotická léčba po léčbě antibiotiky může oddálit přirozenou rekonstituci normálních střevních bakterií.

16. Hubnutí je snadné

Určitě jste už narazili na obrázky „před“ a „po“ třech týdnech užívání nějakého přípravku. Nenechte se zmást reklamami firem propagujících doplňky stravy. Po ničem nezhubnete rychle a bez práce. Hubnutí není snadné. Vyžaduje důslednost, tvrdou práci a trpělivost. Pokud to chcete udělat správně. Myslete na udržitelnost, zdravý způsob stravování a zapojení aktivit, které vás baví. A nezapomeňte, že genetika a další faktory způsobují, že pro některé lidi je hubnutí mnohem obtížnější než pro jiné.

17. Je nezbytné počítat kalorie

Nemusíte být posedlí počítáním přijatých kalorií, abyste zhubli. Ani sledováním každého kousku jídla, který pozřete. Hlídat si, co jíte, může být užitečným nástrojem, když se snažíte zbavit přebytečného tuku. Není to ale vhodné pro každého. Navíc žádný extrém není zdravý.

18. Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu jsou nezdravé

Mají špatnou pověst díky mylným představám o tom, jak cholesterol v potravě ovlivňuje zdraví srdce. Ve skutečnosti může zahrnutí výživných potravin bohatých na cholesterol, jako jsou vejce a plnotučné jogurty do vaší stravy posílit zdraví. Zvýší pocit plnosti a dodají důležité živiny, které chybí ostatním potravinám.

19. Poruchy stravování se týkají pouze žen

Mnoho lidí předpokládá, že poruchy příjmu potravy a stravovacích návyků se týkají pouze žen. Ve skutečnosti jsou ohroženi také dospívající a dospělí muži. Více než 30 % dospívajících mužů ve Spojených státech uvádí nespokojenost s vlastním tělem a používání nezdravých metod k dosažení ideálu.

20. Sacharidy zvyšují tělesnou hmotnost

Stejně jako byl tuk obviňován z podpory přírůstku hmotnosti a srdečních chorob, mnoho lidí se vyhýbá sacharidům. Mají obavy, že konzumace této makroživiny způsobí obezitu, cukrovku a další nepříznivé účinky na zdraví. Ve skutečnosti konzumace mírného množství sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů vašemu zdraví neškodí. Klidně jezte středomořskou stravu, škrobovou zeleninu či luštěniny. Omezte sacharidy v potravinách jako jsou koláče, sušenky, bílý chléb či slazené nápoje. Tato jídla mohou při nadměrné konzumaci způsobit přírůstek hmotnosti a rizika onemocnění.

Svět výživy je plný dezinformací, které vedou ke zmatku, špatnému výběru stravy a nezdravým dietám. Věda o výživě se také neustále mění, takže mnoho lidí má zkreslený pohled na to, co představuje zdravou stravu. Je potřeba mít na paměti, že každý z nás má, co se týče výživy individuální potřeby. Co se hodí pro jednoho, nemusí být ideální pro druhého.

Sledujte nás na sítích

Napište svůj komentář

Napište komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Reklama
Reklama
Reklama