Koriandr je široce oblíbený v mnoha různých kuchyních po celém světě, zejména v indických, latinských a afrických pokrmech. Používá se jako koření k aromatizaci potravin, ale i kosmetiky a tabákových výrobků. Po staletí je také znám jako léčivá bylina. Nejčastěji se s ním setkáme ve formě lístků, oleje, či semínek.
Léčivé využití koriandru
Koriandr se někdy používá k léčbě žaludečních onemocnění včetně nevolnosti, průjmu, plynatosti a syndromu dráždivého tračníku. Může být také použit ke stimulaci chuti k jídlu nebo jako afrodiziakum, a dokonce jako antibiotikum. Neexistují však dostatečné důkazy na podporu těchto použití.
Koriandr lidé užívají také ke zmírnění zácpy. Je jednou z mnoha ingrediencí v některých čajích, u nichž bylo prokázáno, že zvyšují pohyb střev. Existuje stále více důkazů, že může pomoci při léčbě cukrovky. Většina dosud provedených studií však byla dokončena na hlodavcích, takže si vědci nejsou jisti, zda se přínos přenese na člověka.
Koriandr – nutriční hodnoty
Jedna čajová lžička semen koriandru poskytuje přibližně 5 kalorií, 1 gram sacharidů (většinou ve formě vlákniny) a méně než 1 gram bílkovin a tuků. Mírně zvýší váš příjem vápníku (12,4 mg nebo 0,01 % doporučeného denního příjmu) a také přispěje k vašemu příjmu draslíku (22,2 mg nebo 0,005 % RDI). V čajové lžičce koření je i malé množství hořčíku (5,8 mg, 0,02 % RDI) a fosforu (7,2 mg, 0,01 % RDI).
Požíváte-li při vaření místo semínek čerstvé lístky koriandru, pravděpodobně jich použijete větší množství. Stále to ale nepřidá do vaší každodenní stravy mnoho kalorií ani živin. Ve čtvrtině šálku lístků koriandru je méně než 1 kalorie a méně než jeden gram sacharidů, bílkovin nebo tuků.
Výběr, příprava a skladování
Lístky koriandru je třeba zakoupit na vrcholu čerstvosti. Měly by být jasně zelené a ne zvadlé. Jakmile jej dostanete domů, uložte ho do chladničky, kde by měl zůstat čerstvý asi týden. Lístky se používají úplně stejně jako jiné čerstvé bylinky. Přidejte si je na salát či do jídla jako ozdobu pro jejich barvu a výraznou chuť.
Pokud kupujete koriandr ve formě semen nebo mletý, měl by být uložen ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Koření zůstane čerstvé po dobu dvou až tří let.
Možné nežádoucí účinky
Obecně je koriandr jako surovina přidávaná do jídla v jakékoli jeho formě považován za bezpečný. Je však možné, že u některých lidí se projeví alergická reakce. Příznaky mohou být mírné (například kožní vyrážka, zarudnutí nebo otok), nebo mohou být závažné, včetně anafylaxe. Pokud máte obavy, že byste mohli být alergičtí na koriandr, vyhledejte lékařskou pomoc.
Těhotné nebo kojící ženy, které mají nízký krevní tlak či cukrovku, by se před použitím koriandru měly poradit s lékařem. Koriandr může interferovat s určitými léky, včetně léků na vysoký krevní tlak, cukrovku, léků zvyšujících fotocitlivost nebo sedativních léků. Pokud užíváte některý z těchto léků, před použitím koriandru se také poraďte s ošetřujícím lékařem.