Více
    11 C
    Czech
    Neděle, 2 října, 2022

    Jedno pivo denně prospívá střevní mikroflóře u mužů, zjistila studie

    DOPORUČUJEME

    NEJČTENĚJŠÍ

    Podle nové studie portugalských vědců jedno pivo denně prospívá střevní mikroflóře. Alespoň tedy u mužů. Nejoblíbenější alkoholický nápoj na světě teoreticky může snížit riziko rozvoje cukrovky a srdečních chorob. Jakou roli v tom však hraje přímo alkohol, není jasné, píše DailyMail.

    Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každý rok na nemoci spojené s konzumací alkoholu zemřou 3 miliony lidí. Mnoho studií však na druhou stranu upozorňuje na pozitivní vliv alkoholu na náš organismus. Červené víno například zpomaluje stárnutí buněk a díky resveratrolu chrání před rakovinou a cukrovkou.

    Víme, že pivo podporuje tvorbu enzymů důležitých pro trávení a pomáhá snižovat překyselení žaludku. Proto je vhodné chmelový nápoj konzumovat po jídle.

    Vědci z portugalské univerzity NOVA v Lisaboně nechali 19 mužů ve věku 23 až 58 let každý večer vypít pětiprocentní portugalský světlý ležák Super Bock či jeho nealkoholickou variantu, uvádí deník DailyMail.

    Účastníkům studie odborníci sdělili, aby zachovali svůj tradiční životní styl, včetně stravování a cvičení.

    Vědci dobrovolníkům odebrali vzorky stolice, a to před studií a po studii, která trvala celkem měsíc. Její výsledky byly publikovány v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

    Konzumace piva je prospěšná, ale s mírou

    „Výsledky této studie ukazují, že pití piva zvyšuje rozmanitost střevních bakterií, aniž by podstatně změnilo lidskou hmotnost,“ řekla profesorka z univerzity NOVA Ana Faria.

    Podle předchozích studií vede mikrobiom v lidských střevech v podobě bakterií, virů a hub ke snížení rizik vzniku některých chronických onemocněních, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

    Vzhledem k tomu, že stejné účinky experti pozorovali také v případě konzumace nealkoholického ležáku, nelze s jistotou říci, jaký vliv na střevní mikrobiom má přímo alkohol.

    Vědci se domnívají, že za tím může být proces kvašení piva, který produkuje vlastní mikroorganismy, a přítomnost mikroživin, jako jsou polyfenoly. Ty mohou podporovat zdraví mužských střev. Vzhledem k tomu, že se experimentu účastnili pouze muži, není jasné, jaký vliv má pivo na střevní kondici u žen.

    Autoři studie uvedli, že ležák s větším obsahem kvasinek, jako je nefiltrované pivo, může mít ještě výraznější efekt.

    Užívání alkoholu má ovšem i odvrácenou stránku. Jeho nadměrná konzumace může být nesmírně nebezpečná. Jedna sklenka červeného vína či půllitr piva každý večer může ve středním věku vést k zestárnutí mozku o dva roky. Nadměrnou konzumaci alkoholu vědci spojili s onemocněním jater, několika typy rakoviny, srdečním selháním či pankreatitidou.

    Sledujte nás na sítích

    VYBRALI JSME PRO VÁS