menu

24.1 C
Czech
Neděle 19. května 2024

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Evropská občanská iniciativa: Deset let prosazování účasti na demokratickém životě v Evropské unii

Sledujte nás na sítích

Praha 3. června 2022 (PROTEXT) – Evropská občanská iniciativa (ECI) oslavila 2. června 2022 deset let svého fungování diskusí na vysoké úrovni: Deset let od zavedení evropské občanské iniciativy: Jsme připraveni na budoucnost? Diskuse proběhla v Bruselu na půdě Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV) jako připomínka tohoto významného mezníku. Akci zahájí předsedkyně EHSV Christa Schweng a místopředsedkyně Evropské komise Dubravka Šuica, komisařka pro demokracii a demografii.

Reklama

Účastníci z celé Evropské unie se zapojili do jednotlivých debat jak přímo na místě v Bruselu, tak online. Některá panelová zasedání bilancovala uplynulých deset let evropské občanské iniciativy, přičemž se zaměřila na její úspěchy a problematické body. Jiná se věnovala budoucímu vývoji: jak se v průběhu času zvýšila obliba tohoto nástroje u mladých lidí, či jak na něj nahlížejí organizátoři aktuálních iniciativ.

Dalším úkolem bylo zhodnotit, jak evropská občanská iniciativa a jí podobné participativní nástroje přispívají k vývoji demokracie, zejména v souvislosti s hrozbami, které ji ohrožují. Diskuse se věnovala tomu, jak mohou tyto nástroje přispět k posílení fungování demokratické společnosti v EU.

Co je evropská občanská iniciativa?

Občanská iniciativa je prvním evropským nástrojem umožňujícím občanům ze všech zemí EU se spojit a vyzvat k legislativní změně na evropské úrovni v otázkách, které považují za důležité.

Reklama

Je zakotvena v Lisabonské smlouvě, která vstoupila v platnost 1. prosince 2009, a uplatňuje se od 1. dubna 2012, kdy začalo platit první nařízení o evropské občanské iniciativě. První iniciativa byla zaregistrována u příležitosti Dne Evropy 9. května 2012. Brzy poté následovala občanská iniciativa s názvem „Voda a hygiena jsou lidská práva! Voda je veřejné dobro, ne komodita!“, které se jako první podařilo dosáhnout určeného cíle, tj. získat jeden milion podpisů od evropských občanů z minimálně 7 zemí Unie.

Obecným záměrem iniciativy jako nástroje je zaangažovat evropské občany z různých zemí ve prospěch věci společného zájmu a vytvořit pocit sounáležitosti, participace a partnerství, a posílit tak nadnárodní občanskou společnost a demokracii.

Rozsah její působnosti zahrnuje politické oblasti, ve kterých může Evropská komise předkládat návrhy právních aktů. Patří sem například životní prostředí, zemědělství, doprava, ochrana spotřebitele, sociální práva a další oblasti, které mají dopad na každodenní život lidí.

Konkrétní evropskou občanskou iniciativu může uspořádat skupina organizátorů, jejíž členové pocházejí minimálně ze sedmi zemí Unie. Předtím, než mohou organizátoři přistoupit ke sběru podpisů na podporu iniciativy, Evropská komise posoudí, zda jsou cíle iniciativy právně realizovatelné. Jakmile se podaří získat na podporu iniciativy alespoň jeden milion podpisů, jejichž pravost musí ověřit příslušné orgány jednotlivých států, přijmou evropští komisaři odpověď, v níž uvedou, zda hodlají v reakci na iniciativu přijmout nějaká opatření či nikoli.

V minulých deseti letech více než 800 organizátorů vypracovalo téměř 90 evropských občanských iniciativ a shromáždilo více než 16 milionů podpisů z celé EU. Využili tak svého práva upozornit na důležité otázky a přitáhnout k nim pozornost na úrovni Unie, aby se o nich začalo diskutovat, vstoupily v obecné povědomí a změnila se jejich právní úprava.

Právem každého evropského občana je podpořit svým podpisem probíhající občanské iniciativy.

Nejnovější iniciativa s názvem „Za svět bez jatek“ byla Evropskou komisí zaregistrována 27. dubna 2022. Organizátoři iniciativy vyzývají Komisi, aby z činností, na něž je možné čerpat zemědělské dotace, vyloučila chov hospodářských zvířat a naopak do nich zahrnula etické a ekologické alternativy, jako je buněčné zemědělství a rostlinné bílkoviny. Rovněž žádají zavedení pobídek pro výrobu a prodej produktů rostlinného původu a produktů buněčného zemědělství.

V současné době shromažďuje podpisy na svou podporu celkem 17 evropských občanských iniciativ. Jejich témata se různí: požadují například přijetí nových pravidel, která sníží dopady klimatické změny, pravidel ochrany zvířat, ochrany osobních údajů, pravidel týkajících se sportu či zavedení nepodmíněného základního příjmu.

Úspěšné občanské iniciativy

Mezi iniciativy, na jejichž podporu se podařilo získat minimálně jeden milion podpisů a zároveň se k nim oficiálně vyjádřila Komise, patří mimo jiné:

· Voda a hygiena jsou lidská práva!

Voda je veřejné dobro, ne komodita!: První občanská iniciativa, kterou svým podpisem podpořil jeden milion občanů, vedla k revizi směrnice o pitné vodě, v jejímž rámci byla členským státům uložena povinnost zlepšit obecně přístup k vodě a zejména ji zajistit pro zranitelné a marginalizované skupiny obyvatelstva.

·
Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy
: Iniciativa, která vyzývala členské státy, aby zakázaly používání glyfosátu, reformovaly postup schvalování pesticidů a stanovily povinné snížení používání pesticidů v celé EU. Komise v reakci na tuto iniciativu provedla revizi obecného potravinového práva, přičemž zvýšila transparentnost unijního hodnocení rizik v potravinovém řetězci. Kromě toho byly do strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ zahrnuty ambiciózní cíle pro pesticidy, zejména snížení používání a rizika chemických a nejnebezpečnějších pesticidů o 50 %.

· „End the Cage Age“ (Konec doby klecové): Iniciativa vyzývající k přijetí právních předpisů, které by zakázaly klecový chov některých hospodářských zvířat. Komise se v reakci zavázala předložit do konce roku 2023 legislativní návrh na postupné ukončení a následně úplný zákaz používání klecových systémů pro všechna zvířata uvedená v iniciativě.

Komunikační síť evropské občanské iniciativy, kterou tvoří národní kontaktní místa pro evropskou občanskou iniciativu, její ambasadoři, zástupci Fóra evropské občanské iniciativy, odborníci z evropských orgánů a další zúčastněné strany, se 1. června 2022 sešli v Bruselu na pracovním setkání. Zástupci z více než 19 zemí společně probírali, jak předávat informace o aktivním občanství a demokracii obecně a jak informovat o evropské občanské iniciativě. Více informací o národních kontaktních místech pro evropskou občanskou iniciativu https://europa.eu/citizens-initiative/contact-points-national-level_cs a ambasadorech evropské občanské iniciativy za jednotlivé země.

Další informace o evropské občanské iniciativě

Chcete-li se dozvědět více o evropské občanské iniciativě, nalaďte si náš CitizenCentral podcast (k dispozici také na Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts a Soundcloud). V jeho nejnovější epizodě najdete rozhovory s organizátory právě probíhajících iniciativ a také se Simonou Pronckut?, která jako zástupkyně vůbec první registrované iniciativy hodnotí, jak iniciativa ovlivnila její život v uplynulých 10 letech.

Evropská občanská iniciativa v číslech (europa.eu)

Inciativy, na jejichž podporu se nyní sbírají podpisy:

Úvodní stránka |

Evropská občanská iniciativa (europa.eu)

Seznamte se s ambasadory evropské občanské iniciativy (europa.eu)

Komunikační materiály ve všech jazycích EU:
https://europa.eu/citizens-initiative/spread-word/communication-material_cs

Záznam úvodního webináře „Discovering the European Citizens’ Initiative“ (Základy evropské občanské iniciativy) z 3. května 2022:
https://europa.eu/citizens-initiative-forum/learn/webinar/webinar-discovering-european-citizens-initiative-2022_en

Další materiály

Jako náměty k diskuzi u příležitosti Dne evropské občanské iniciativy a k externímu posouzení různých demokratických nástrojů, které mají občané EU k dispozici, budou vyžity poznatky z těchto studií:

Under Construction: Citizen Participation in the Europe Union (Ve výstavbě: Občanská angažovanost v Evropské unii):
https://www.bertelsmann-stiftung.de/de/publikationen/publikation/did/under-construction?no_cache=1

Shrnutí 01/2022 – The Missing Piece: A Participation Infrastructure for EU Democracy (Chybějící článek: Participativní infrastruktura v evropské demokracii):
https://www.bertelsmann-stiftung.de/de/publikationen/publikation/did/policy-brief-012022-the-missing-piece-a-participation-infrastructure-for-eu-democracy?no_cache=1

.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.
Reklama

DOPORUČUJEME

Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

„Přijdou si pro vaše zbraně, stoprocentně.“ Trump burcoval k volební účasti na akci střelecké asociace

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se během sobotního projevu v Texasu, kde hovořil k tisícům členů Národní střelecké asociace (NRA), zavázal zrušit předpisy týkající se zbraní, které zavedla administrativa Joea Bidena. Zároveň na účastníky apeloval, aby v letošních volbách využili svůj hlas. NRA Trumpa oficiálně podpořila.

Fico je podle nemocnice mimo ohrožení života, jeho stav je ale nadále velmi vážný

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Rafinerie v ruském Slavjansku přerušila po ukrajinském vzdušném útoku provoz

Ruská rafinerie v Slavjansku na Kubáni dnes přerušila provoz poté, co se stala cílem vzdušného útoku Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vedení ropného podniku. Místní úřady předtím oznámily dopad šesti dronů v areálu rafinerie. Nepřátelské vzdušné útoky hlásily dnes ráno z řady míst ruské i ukrajinské úřady.

Člen izraelského válečného kabinetu pohrozil rezignací kvůli Netanjahuově absenci poválečného plánu pro Gazu

Benny Gantz, významný centrista v tříčlenném izraelském válečném kabinetu, dal ultimátum premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a pohrozil mu rezignací, pokud do 8. června nepředloží poválečný plán pro Gazu. Toto oznámení dále prohlubuje stávající rozpory ve vedení Izraele, který je již více než sedm měsíců ve válce, aniž by dosáhl svých cílů, jimiž jsou likvidace Hamásu a zajištění návratu mnoha rukojmích zajatých touto militantní palestinskou skupinou.

Ukrajina kvůli ruské ofenzivě evakuovala z Charkovské oblasti už 10.000 lidí

Od zahájení ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti z minulého týdne bylo evakuováno už téměř 10.000 lidí. Uvedl to dnes šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. Situace na frontě se podle něj stabilizovala. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská vojska dobyla - ruskou terminologií "osvobodila" - další vesnici u Vovčanska v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, zatímco ukrajinské velení naopak ujišťuje, že ruské útoky v regionu byly bezvýsledné. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Záplavy v Afghánistánu kvůli nezvykle silným dešťům stály život nejméně 68 lidí

Záplavy v Afghánistánu vyvolané novou vlnou přívalových dešťů si za poslední dva dny vyžádaly dalších nejméně 68 obětí. Informovaly o tom dnes tiskové agentury s odvoláním na úřady řízené hnutím Tálibán, které upozornily, že bilance mrtvých se zakládá na předběžných informacích a může ještě vzrůst. Záplavy způsobené nezvykle silnými sezonními dešti už koncem minulého týdne připravily o život stovky Afghánců.

Verstappen získal pole position v Imole, Norris a Piastri z McLarenu byli těsně za ním

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu se ve vzrušující kvalifikaci v Imole umístili těsně za úřadujícím mistrem světa Maxem Verstappenem. Zatímco Verstappen si zajistil pole position, Piastri byl jen o 0,074 sekundy pomalejší a obsadil druhé místo. Norris, který nedávno zvítězil v Miami, začne závod z třetí pozice, což zdůrazňuje skvělou formu McLarenu, který se výrazně přiblížil vedoucí pozici.

Polsko vynaloží miliardy na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, řekl Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií dnes představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".
Reklama
Reklama