Ájurvédská strava doporučuje vyhýbat se určitým potravinám v závislosti na vaší dóše. Ale stejně jako u každého stravovacího plánu to přináší své výhody i nevýhody. Přečtěte si o kladech a záporech ájurvédské stravy, abyste se mohli rozhodnout, zda ji vyzkoušet.
Přínosy ájurvédské stravy
Zaměření na celé jídlo
Někteří ájurvédští praktici vyzývají své studenty, aby jedli pouze lokální suroviny. I když je to pro mnoho lidí nepraktické, mohlo by vás to přimět jíst více celých nezpracovaných potravin, které mají tendenci být zdravější než ty zpracované.
Generalizovaná výživa
Ájurvédská strava neomezuje žádnou skupinu potravin. Místo toho nabízí seznamy potravin, které je třeba upřednostňovat a kterým se na základě vaší dóši vyhýbat. Tímto způsobem může nabídnout vyváženou výživu při zdravém rozhodování o tom, co jíst.
Všímavé stravování
Měli byste jíst svědomitě a intuitivně. To znamená věnovat pozornost vašemu jídlu a zprávám vašeho těla o něm. Věnovat čas ochutnávání, najíst se, když máte hlad a přestat jíst, když jste plní.
Podporuje obecnou pohodu
Ájurvédský životní styl podporuje rovnováhu v těle a mysli prostřednictvím stravy, cvičení a přiměřeného spánku. Přestože se ájurvédská medicína praktikuje tisíce let, není mnoho vědeckých důkazů o jejích účincích.
Může podporovat hubnutí
Není jasné, zda jakákoli ztráta hmotnosti je způsobena výběrem potravin podle dóši, nebo zaměřením na celá jídla.
Je flexibilní a udržitelná
Pečlivé dodržování pravidel se nevyžaduje. Ti, co jedí ájurvédskou stravu, si mohou sami vybrat, co je pro ně a jejich tělo nejlepší. Pokud se vám zdá vybírání potravin podle typu dóši moc komplikované, jednoduše přijměte pouze základní stravovací zásady.
Sarajean Rudman je ájurvédský lékař, odborník na klinickou výživu a certifikovaný instruktor jógy. Nenavrhuje jídla specifická pro dóšu, ale spíše jídla, jež pomáhají při trávení. Také životní styl, který zdůrazňuje rovnováhu nasloucháním svému tělu, intuitivním stravováním a dostatkem pohybu.
Místo toho, aby se soustředil na hubnutí, říká Rudman, že se zaměřuje na wellness. Navrhuje zvolit výživné celé potraviny místo zpracovaných potravin, ignorovat počítání kalorií a jíst intuitivně, správné velikosti porcí. Pokud přizpůsobíte stravu svým osobním potřebám, stane se tak dlouhodobě udržitelnější.
Pro zastánce ájurvédy se jedná o celoživotní způsob stravování (a života). Ovšem ne každý, kdo tuto dietu vyzkouší, u ní zůstane.
Nevýhody ájurvédské stravy
Určení dominantní dóši
Proces hledání dóši je subjektivní, i když navštívíte ájurvédského lékaře. Není založen na objektivních údajích, jako je například vyšetření krve nebo moči. Z tohoto důvodu nemusí být úplně přesný. Vaše dóša může být také kombinací více než jednoho typu a možná budete muset postupně své závěry i stravu upravovat.
Pravidla mohou být komplikovaná
Někteří lidé mohou mít s udržováním ájurvédské stravy potíže. Omezený výběr jídel, a dokonce i jejich chuť, může být pro někoho nevyhovující. Navíc složitost tohoto stravovacího plánu leckoho zastraší.
Byliny mohou mít vedlejší účinky
Některé ájurvédské produkty, byliny nebo bylinné kombinace mohou způsobovat nežádoucí účinky a při nesprávném používání mohou být škodlivé. Pokud užíváte léky na předpis, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat bylinné přípravky.
Je pro vás ájurvédská strava zdravou volbou?
Ájurvédská strava sdílí některé vlastnosti s jinými dietami, které obsahují prvky životního stylu a filozofii wellness. Podobné diety propagují celá jídla před těmi zpracovanými, vyhýbají se počítání kalorií a naznačují, že to, co jíte, vám může pomoci dosáhnout zdraví.
Například cílem makrobiotické stravy je najít rovnováhu prostřednictvím jídla. Tato strava je také přizpůsobena na základě faktorů, jako je věk, pohlaví a klima. Při dietě s celými potravinami je cílem jíst pouze celá jídla, nic zpracovaného není povoleno. Dieta podle krevních skupin je také přizpůsobena, v tomto případě podle krevní skupiny místo dóši. Teorie je taková, že pro wellness byste se měli vyhýbat se určitým potravinám založeným na vaší krevní skupině.
Zatímco většina dietních plánů zahrnuje počítání kalorií pro hubnutí a udržení hmotnosti, ájurvédská strava zdůrazňuje pečlivé a intuitivní stravování, naslouchání vašemu tělu. Podle toho určíte, kolik toho máte sníst.
Zdravotní přínosy
- Podporuje dlouhodobé zdravé návyky.
- Zlepšuje celkovou pohodu.
- Může pomoci zvládnout chronické stavy.
- Podporuje hubnutí.
- Pomáhá udržet zdravou váhu.
Zdravotní rizika
- Nežádoucí účinky bylin.
- Některé byliny mohou interagovat s léky na předpis i volně prodejnými léky.