menu

10.2 C
Czech
Čtvrtek 2. května 2024

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Pozdní vítězný gól Chelsea byl po kontroverzním rozhodnutí zamítnut, naděje Spurs na Ligu mistrů ožila

Manažer Chelsea Mauricio Pochettino a jeho tým zůstali frustrovaní poté, co rozhodnutí videoasistenta rozhodčího (VAR) vyloučilo pozdní gól Axela Disasiho v zápase proti Aston Ville 28. dubna. Gól nebyl uznán kvůli údajnému strčení Benoita Badiashileho do Diega Carlose.

Detoxikační dieta: zvažte dobře všechna pro i proti

Sledujte nás na sítích

Detoxikační diety se běžně používají k rychlému hubnutí a odstranění toxinů z těla. Některé zahrnují použití doplňků a jiných balených produktů. Mnoho z nich jednoduše obsahuje omezující seznam potravin ke konzumaci a dlouhý seznam potravin, kterým je třeba se vyhnout.

Dostatek kvalitních vědeckých důkazů podporujících používání těchto programů však chybí. Pokud tedy o detoxikačních dietách uvažujete, zvažte všechny jejich výhody a nevýhody.

Jak fungují detoxikační diety

Existuje mnoho různých typů detoxikačních diet. Některé jsou krátkodobé, trvají jen několik dní, jiné trvají několik týdnů. Potraviny nebo nápoje v každém detoxikačním programu se také mohou podstatně lišit.

Autoři studie z roku 2015 publikované v časopise Journal of Nutrition and Metabolism byli schopni identifikovat určité potraviny včetně česneku, grapefruitu, rozmarýnu a různých druhů čaje, které mohou být pro detoxikaci účinné.

I když neexistují žádné jasné pokyny týkající se konkrétního seznamu detoxikačních potravin, mezi nejoblíbenějšími programy existuje několik trendů. Téměř všechny detoxikační diety vylučují zpracované potraviny. Patří mezi ně i chléb, těstoviny a všechny potraviny obsahující přidaný cukr nebo přebytek sodíku. Mnoho detoxikačních programů omezuje příjem potravy na ovoce, zeleninu a libové maso. Nejpřísnější plány zahrnují pouze džusy a žádná pevná jídla.

Výhody detoxikační diety

Rychlé hubnutí

Mnoho spotřebitelů se rozhoduje pro detoxikační dietní programy, protože umožňují rychlé hubnutí. I když není pravděpodobné, že byste při krátkodobém programu ztratili tuk, pravděpodobně ztratíte nějakou váhu.

Většina detoxikačních plánů totiž výrazně snižuje příjem sacharidů. Potraviny, jako jsou pečivo, zpracované polotovary, či dokonce ovoce, jsou velmi omezeny. Vedlejším účinkem nízkosacharidových diet je ztráta vody. Vaše tělo se zbaví vody potřebné k ukládání sacharidů.

Výsledek? Lehčí a hubenější tělo, lépe vám padne oblečení. Ve skutečnosti můžete během sedmidenní detoxikace zhubnout 5 kg i více.

Mnoho detoxikačních plánů navíc vylučuje potraviny s vysokým obsahem sodíku. Menší spotřeba soli také snižuje hmotnost vody zadržované v těle.

A konečně, detoxikační plány snižují váhu omezením konzumace pevných potravin.

Pamatujte, že tyto změny hmotnosti nejsou udržitelné. Jakmile se vrátíte k normální stravě, vaše tělo začne znovu normálně zadržovat vodu a vaše váha se tím zvýší.

Časově omezené úsilí

Další výhodou těchto plánů je, že jsou krátkodobé. Pro některé lidi se myšlenka dlouhodobého programu hubnutí nebo zdravého stravování jeví jako zdrcující a nereálná. Myšlenka krátkodobého závazku s rychlými výsledky zní mnohem lákavěji.

Třídenní program je pro mnohé přijatelný a může poskytnout odrazový můstek pro zdravější návyky. Může vás také pozitivně motivovat. Problém však je, že bez plánu přechodu na dlouhodobý program zdravého stravování jakékoli výhody, které získáte při detoxikační stravě, pravděpodobně zmizí, když se vrátíte ke svým obvyklým stravovacím návykům.

Autoři jedné studie publikované v Current Gastroenterology Reports porovnávali různé diety, včetně detoxikačních diet. Došli k závěru, že „odšťavňovací a detoxikační diety mají tendenci fungovat, protože vedou k extrémně nízkému kalorickému příjmu na krátkou dobu, mají však tendenci vést k přibývání na váze, jakmile se obnoví normální strava.“

Lepší stravovací návyky

Detoxikační program může také pomoci některým spotřebitelům vyzkoušet zdravá jídla (například ovoce a zeleninu), která obvykle nejsou součástí jejich stravovacího plánu.

Většina detoxikačních diet také zakazuje kofein a alkohol. Když tyto dvě látky vynecháte ze svého jídelníčku, objevíte další výhody. Zlepší se váš spánek a projasní pleť.

Nevýhody detoxikační diety

Detoxikační diety nedoporučují mnozí odborníci na výživu a zdravotnické organizace. Tyto krátkodobé a velmi omezené stravovací plány mají mnoho nevýhod.

Jsou vysoce omezující

O detoxikačních dietách je známo, že jsou výjimečně restriktivní – i když míra, do jaké každý program omezuje potraviny a nápoje, se liší. Některé programy umožňují pouze několik stovek kalorií, jiné vám umožňují konzumovat dostatek jídla, aby vyhověly vaší celkové energetické potřebě na den. Nejméně kalorické detoxikační diety jsou ty, které obsahují pouze šťávu nebo tekutá jídla.

Velmi nízkokalorické diety se obecně doporučují pouze pod lékařským dohledem, protože existuje riziko zdravotních komplikací. Zejména pokud máte nadváhu nebo obezitu.

Studie ukázaly, že když je strava velmi restriktivní, vystavujete se vyššímu riziku nárazového stravování a přibývání na váze.

Možné ohrožení vašeho zdraví

Lidé s určitými zdravotními potížemi, včetně cukrovky nebo onemocnění ledvin, si mohou výrazně uškodit, pokud budou konzumovat příliš mnoho ovocné šťávy. Lidé s anamnézou gastrointestinálního onemocnění, chirurgickým zákrokem na tlustém střevě, onemocněním ledvin nebo srdečním onemocněním by vůbec neměli přemýšlet o dietě, která zahrnuje postupy pro čištění tlustého střeva.

Dětem, starším lidem či osobám se sníženou imunitou mohou také způsobit onemocnění nepasterizované šťávy. Ty mohou obsahovat škodlivé bakterie.

Programům chybí vědecká podpora

Chybí kvalitní nezávislé studie podporující používání detoxikačních diet. Studie podporující tyto stravovací návyky jsou často financovány výrobcem, který prodává detoxikační program. Mají omezený rozsah nebo jsou prováděny na hlodavcích.

Existuje však několik studií, které naopak zpochybňují potřebu detoxikační stravy. Ty tvrdí, že i kdyby detoxikační diety dokázaly snížit hladinu nebezpečných toxinů v těle, je nepravděpodobné, že by výsledky byly měřitelné.

Přečtěte si také článek: Potřebuje tělo naši pomoc, aby se zbavilo toxinů?

Snížená energie

Extrémní únava je běžnou stížností, kterou vyjádřilo mnoho spotřebitelů, jež absolvovali detoxikační dietu. Nízkokalorický příjem je pravděpodobně primární příčinou. Detoxikační diety, které omezují nebo zcela vylučují příjem sacharidů, také pravděpodobně způsobí únavu, protože sacharidy dodávají tělu rychlou energii. Dalším důsledkem mohou být bolesti hlavy, mdloby, slabost či dehydratace.

Cena

Není asi potřeba rozebírat, že detoxikační plány, diety, speciální stravovací balíčky a doplňky stravy jsou dobrým byznysem.

Chcete-li chytřejší přístup k detoxikační stravě, zapomeňte na nejnovější trendy, které mohou vést k nezdravým stravovacím návykům. Řiďte se rozumnějším plánem, který vás povzbudí k návratu k základům zdravého stravování a dlouhodobě ovlivní vaši pohodu.

Vybrali jsme pro vás

Studie: E-cigarety jsou spojeny s možným rizikem rakoviny a poškozením DNA

Nedávná studie vyvolala obavy z možných zdravotních rizik spojených s elektronickými cigaretami a naznačuje, že vapování může vyvolat buněčné změny, které mohou vést k rakovině, podobně jako kouření tradičního tabáku. Studie, kterou provedli vědci z University College London a University of Innsbruck v Rakousku, zjistila srovnatelné změny DNA ve vzorcích buněk odebraných kuřákům a uživatelům e-cigaret. Informoval o tom Daily Mail.

Přerušovaný půst může vést k mnohem vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tvrdí studie

Nedávná studie odhalila, že přerušovaný půst může výrazně zvýšit riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum, který provedli vědci z Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v Číně, zjistil, že jedinci, kteří konzumovali veškerou potravu v době kratší než osm hodin denně, měli během osmiletého období o 91 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří jedli v rozmezí 12 až 16 hodin.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

DOPORUČUJEME

Studie: E-cigarety jsou spojeny s možným rizikem rakoviny a poškozením DNA

Nedávná studie vyvolala obavy z možných zdravotních rizik spojených s elektronickými cigaretami a naznačuje, že vapování může vyvolat buněčné změny, které mohou vést k rakovině, podobně jako kouření tradičního tabáku. Studie, kterou provedli vědci z University College London a University of Innsbruck v Rakousku, zjistila srovnatelné změny DNA ve vzorcích buněk odebraných kuřákům a uživatelům e-cigaret. Informoval o tom Daily Mail.

Přerušovaný půst může vést k mnohem vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tvrdí studie

Nedávná studie odhalila, že přerušovaný půst může výrazně zvýšit riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum, který provedli vědci z Shanghai Jiao Tong University School of Medicine v Číně, zjistil, že jedinci, kteří konzumovali veškerou potravu v době kratší než osm hodin denně, měli během osmiletého období o 91 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří jedli v rozmezí 12 až 16 hodin.

Endometrióza: Za bolestivou menstruací se může schovávat tichý vetřelec

Když se ženě začnou zhoršovat menstruační bolesti a přidají se k tomu obtíže při pohlavním styku, zvracení nebo průjem, příčinou může být i endometrióza. Ta postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku. Skutečný počet ovšem může být ještě vyšší, protože odhalit tuto nemoc může trvat roky. Právě březen je měsícem, kdy se na endometriózu snaží upozornit i celosvětová kampaň s názvem #ENDOMARCH.

Cukr se v potravinách schovává za různými názvy. Jak ho objevit?

Cukr má nespočet názvů a mnohé z nich ani neznáte. Výrobci potravin toho využívají ve svůj prospěch a do produktů záměrně přidávají mnoho různých druhů cukru, aby skryli jeho skutečné množství.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Policie při úterní demonstraci v Gruzii zadržela 63 lidí, šest policistů je zraněných

Policie v Gruzii při úterních protestech v centru hlavního města u sídla parlamentu zadržela 63 lidí a šest policistů bylo zraněno, řekl dnes ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Lidé v zemi ucházející se o vstup do Evropské unie demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, o němž poslanci jednali ve druhém čtení.

Amazonu pomohly zvýšit zisky investice do AI

Dobré zprávy z technologického trhu pokračují. Po optimálních finančních výsledcích společností Meta a Spotify oznámil nárůst zisků i americký internetový obchod Amazon. Připsal to umělé inteligenci (AI) a prodeji reklamy.