menu

19.1 C
Czech
Čtvrtek 2. května 2024

O. J. Simpson zemřel na metastázu rakoviny prostaty

Vykonavatel pozůstalosti zveřejnil příčinu smrti zesnulé hvězdy NFL O. J. Simpsona. Malcolm LaVergne, Simpsonův zástupce od roku 2009, v pátek časopisu People potvrdil, že Simpson zemřel 10. dubna po boji s metastatickou rakovinou prostaty.

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině patrioty, Madrid pošle rakety

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Průvodce pěti elementy – země

Sledujte nás na sítích

V této sérii zkoumáme pět živlů – zemi, vodu, oheň, vzduch a éter. Opětovné spojení s přírodou nám může pomoci znovu se připojit k naší skutečné vnitřní přirozenosti.

Seznamte se s přírodou. Vycházka v blízkém parku nebo lese zlepšuje vaši celkovou pohodu, od snížení krevního tlaku po posílení imunitního systému a zlepšení duševního zdraví. Když trávíme více času venku mezi přírodními elementy, začneme se vyrovnávat fyzicky, psychicky a energeticky. Existuje také spousta postupů, které můžeme přenést do našich domovů. Ať už jde o použití barev, vůní, postupů péče o sebe nebo jógových technik.

Připojte se k zemi

Je překvapivé, jak snadno můžeme ztratit spojení se zemí. Trávíme mnoho času v interiéru, v autě, sledováním obrazovek. To vše nás od země vzdaluje. Čím déle jsme odpojeni od země a od venkovního světa, tím více zapomínáme na naši vzájemně propojenou roli v přírodě.

Ve skutečnosti, když jsme odpojeni od země a přírody, jsme odpojeni od naší vlastní pravé přirozenosti. Pojďme si říct, jak lze použít pět našich smyslů k tomu, abychom se znovu cítili „uzemněni“. Pomoci nám mohou i specifické jógové pozice či dýchací techniky.

Dotek

Uzemnění je praxe doslova spojující vaše tělo se zemí. Tato jednoduchá technika vám může pomoci snížit zánět v těle, posílit imunitní systém i v léčbě chronických zánětlivých stavů. Zemský povrch obsahuje záporně nabité částice, zatímco moderní předměty, jako jsou telefony, wifi a počítače, obsahují kladně nabité ionty. Tyto kladně nabité ionty jsou obecně škodlivé pro zdraví a pohodu. Odpojením od telefonů a opětovným připojením k zemi snižujeme hromadění kladných iontů v těle a neutralizujeme množství náboje, které tělo má. To často vede k lepšímu zdraví mysli a těla a také k pocitu emočnějšího „uzemnění“.

Chuť

Každá chuť souvisí s jiným elementem a může pomoci zvýšit energetický pocit tohoto prvku v nás. Ve světě ajurvédy je to důležité téma, protože „správná“ rovnováha chutí v každém jídle znamená, že se také obecně cítíme energeticky vyváženější.

Element země je spojen se sladkou a kyselou chutí, které pomáhají vyživovat tělo, budovat tkáně, zajišťují emoční pocit pohodlí a pomáhají tělu efektivně vstřebávat vitamíny a živiny. „Sladká“ chuť se nevztahuje pouze na cukry. Pokud se chcete cítit více uzemněni, zkuste přidat sladká jídla ve formě rýže, bazalky, kešu ořechů, datlí, mléka, banánů, melounu, červené řepy, sladkých brambor a skořice. Mezi kyselé potraviny patří grapefruit, citron, limeta, nakládaná zelenina, rajčata, chléb, ocet a česnek.

Zrak

Všímejte si svého okolí. Jak listí stromů filtruje světlo nebo jak se vaše okolí mění se změnou sezóny. Z jogínského hlediska je s elementem země spojena červená barva. Zvyšte svou zemskou energii tím, že budete nosit červenou nebo se zaměříte na červený předmět v rámci své meditační praxe.

Zvuk

Různé frekvence mohou vyvolat buď uzemněné, klidné stavy mysli, nebo pocity soustředění. Schumanova rezonance je velmi nízká zvuková frekvence a je zjevně frekvencí vydávanou v důsledku vibrací rotace Země. Poslech této frekvence může být účinným způsobem, jak posunout perspektivu a vrátit vědomí zpět k tomu, že jsme všichni součástí planety Země. Dalším zvukem, který může pomoci získat více zemské energie, je mantra „Lam“. Zpívejte tuto mantru uvolněným, tichým hlasem jako součást meditace japa.

Vůně

Čich je spojen se zemským prvkem a je ve skutečnosti jedním z prvních smyslů, které se v nás vyvinuly. Aniž bychom si to uvědomovali, ve skutečnosti čich hodně využíváme. Od povědomé vůně feromonů našich blízkých až po použití čichu k určení, zda je něco jedlé, přestože to v ledničce leží už delší dobu…

Čich je velmi prvotní smysl – stačí se podívat na to, jak moc ho zvířata používají. Zastavte se na chvíli a všimněte si, co kolem vás právě teď cítíte. Vnímejte vůni květin při procházce, nebo si vyberte oblíbenou vůni a použijte ji při meditaci.

Jóga a element země

Ásany, které vám přinášejí povědomí o vašich chodidlech, nohách a bocích, mohou pomoci zvýšit energii země. Zejména ty pozice, které jsou pro člověka přirozené – pozice Tadasana (hora) či Malasana (tzv. jogínský dřep). Také můžete v každé poloze soustředit vědomí na nohy, abyste cítili jejich uzemnění či rovnoměrné rozložení hmotnosti.

Pránájáma

Pěstování stejného nádechu a výdechu nám může pomoci cítit se klidnější a uzemnění. Každý element má svou vlastní yantru nebo tvar. Yantra zemského prvku je rudý čtverec, takže ji použijte jako doprovod své praxe pránájámy:

Představte si ve své mysli velký červený čtverec. Podívejte se na hrany a rohy čtverce. Při nádechu pohybujte svým vědomím v horní části čtverce zleva doprava. Při výdechu posuňte své vědomí shora dolů na pravou stranu čtverce. Znovu se nadechněte a posuňte své vědomí po spodní části čtverce zprava doleva. Znovu vydechněte a posuňte své vědomí po levé straně čtverce zdola nahoru. Pokračujte v tom po dobu 3 až 5 minut.

Vybrali jsme pro vás

5 výhod pozice prodlouženého trojúhelníku

Pozice prodlouženého trojúhelníku je jednou ze základních jógových ásan. Má pozitivní vliv na naši páteř, boky, ramena, ale i vnitřní orgány a metabolismus. Přečtěte si více o jejích přínosech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

DOPORUČUJEME

5 výhod pozice prodlouženého trojúhelníku

Pozice prodlouženého trojúhelníku je jednou ze základních jógových ásan. Má pozitivní vliv na naši páteř, boky, ramena, ale i vnitřní orgány a metabolismus. Přečtěte si více o jejích přínosech.

Může vám jóga pomoci změnit vaše karmické vzorce?

Jógové ásany mohou vyčistit bloky ve vašem těle. Mantry zase změní negativní myšlenkové vzorce a meditace může upravit pohled na sebe sama. A jak to celé změní váš život?

Známky nerovnováhy v srdeční čakře

Naše emoce sídlí fyzicky v našich tělech. Na jemné úrovni naše těla komunikují s energiemi kolem nás. Určité energetické impulsy se obvykle vztahují přímo k určité části těla a čakře, která je oslabená nebo nevyvážená.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Moskva vystavuje západní vojenskou techniku ukořistěnou v bojích na Ukrajině

V Moskvě právě probíhá výstava západní vojenské techniky, kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na výstavě je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley. Rusko kritizuje dodávky zbraní na Ukrajinu jako zapojení NATO do konfliktu.

Miliony lidí v Asii demonstrovaly na Svátek práce, v Istanbulu 210 zadržených

Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky. V Soulu tisíce lidí zpívaly a provolávaly slogany kritizující konzervativní vládu prezidenta Jun Sok-jola, protestovalo se rovněž na zhruba deseti dalších místech napříč Jižní Koreou, píše agentura Reuters. Úřady v Turecku opět zakázaly protesty na náměstí Taksim, největším v Istanbulu, což nezisková organizace Amnesty International označila za nezákonnou kriminalizaci pokojného protestu. Zadrženo tam bylo více než 200 lidí, informovala agentura AFP.

Ukrajina čelí intenzivní bitvě v Avdijivce: Bližší pohled na probíhající konflikt

Uprostřed probíhajícího konfliktu v ukrajinské Avdijivce analyzují situaci optimisté i pesimisté, aby si utvořili svůj pohled na věc. Klíčové poznatky nabízejí vhled do ruského postupu, ukrajinských strategií a dopadů na místě. S tím, jak se bitva zintenzivňuje, se do popředí dostávají obavy o ztráty vojáků a zásoby munice.

Slovenský parlament schválil novelu o nevládních organizacích podporovaných ze zahraničí

Slovenský parlament nedávno schválil první čtení novely, která požaduje, aby nevládní organizace financované ze zahraničí měly toto označení v jejich názvu. Tato kontroverzní legislativa vyvolala diskuse o demokracii a právním státě. Návrh zákona je vnímán jako pokus o omezení prostoru pro nevládní organizace a jejich kriminalizaci. Amnesty International ho označila za útok na občanskou společnost.

Na varšavskou synagogu neznámý pachatel hodil tři zápalné lahve

Neznámý útočník v noci na dnešek hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ vyšetřuje policie v polském hlavním městě. Incident odsoudil například polský prezident Andrzej Duda. Útok se stal dnes kolem 01:00 SELČ a vrchní polský rabín, americký rodák Michael Schudrich, agentuře AP řekl, že na synagoze "jsou díky obrovském štěstí nebo zázraku" jen minimální škody. Na jedné ze stěn je černá skvrna. Nikomu se nic nestalo.

Vše, co musíte vědět o Eurovizi 2024: Termíny, hlasování, favoriti

Letošní ročník Eurovize, největší hudební soutěže na světě, se bude konat ve Švédsku druhý květnový týden za účasti 37 zemí. Malmö v průběhu akce očekává zhruba 100 000 návštěvníků z 89 zemí. Kdo patří mezi favority? A jak si stojí Česko?

Při ruském vzdušném útoku zahynuli v Oděse tři lidé, uvedl oblastní činitel

Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na jihoukrajinské město Oděsa. Na platformě Telegram to v noci na dnešek uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper, podle kterého jsou škody na civilní infrastruktuře. Invazní armáda na přístavní město zaútočila třemi balistickými raketami Iskander-M, oznámil mluvčí letectva Ilja Jevlaš. Dopoledne Rusko zaútočilo na několika místech v Charkovské oblasti, o život přišli dva lidé, šest dalších je zraněných.

Policie při úterní demonstraci v Gruzii zadržela 63 lidí, šest policistů je zraněných

Policie v Gruzii při úterních protestech v centru hlavního města u sídla parlamentu zadržela 63 lidí a šest policistů bylo zraněno, řekl dnes ministr vnitra Aleksandre Darachvelidze. Lidé v zemi ucházející se o vstup do Evropské unie demonstrovali proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, o němž poslanci jednali ve druhém čtení.