Když se mění klima, mění se i víno. Z jihu Evropy mizí odrůdy, které tam kvetly po staletí, a nové vinice rostou tam, kde dřív panovala zima. Vinaři po celém světě hledají recept, jak přežít v době, kdy už se na počasí nedá spolehnout.
Na japonském ostrově Hokkaido se městu Yoichi dlouho dařilo. Místní víno Pinot Noir si získalo uznání i v zahraničí a zdálo se, že má ideální podmínky pro růst. Jenže to už neplatí. Poslední roky přinesly rekordní teploty, prudké lijáky a nevyzpytatelné počasí. Hrozny přezrávají příliš rychle, ptáci útočí na vinice a vinaři ztrácí trpělivost i naději. „Je to jako jízda na horské dráze,“ říká místní vinař Takahiko Soga. Uvažuje o přechodu na odolnější odrůdy, třeba Merlot nebo Syrah.
Na opačné straně planety, v kalifornském Napa Valley, bojují vinaři s opačným problémem – vedrem a požáry. Vinař Chris Howell vzpomíná na rok 2017, kdy plameny zničily část úrody. Aby se vyhnul kouřové pachuti vína, začal míchat hrozny z různých let. „Počasí se mění příliš rychle. Dvě sklizně znamenají větší jistotu,“ vysvětluje.
Nové regiony, nová mapa vína
Oteplování planety mění mapu světového vinařství. Zatímco jih Evropy bojuje se suchem, severní oblasti zažívají rozmach. Ve Spojeném království a Dánsku se daří odrůdám, které dřív patřily jen do Francie. Odborníci odhadují, že do konce století by severní Anglie mohla vyrábět vína srovnatelná s Bordeaux.
Tradiční regiony se ocitly krizi. Vinařské oblasti jako jsou Bordeaux, Chablis i části Itálie bojují s mrazy, plísněmi a ztrátou úrody. Vinaři zvažují radikální změny – dřívější sklizeň, nové hybridní odrůdy nebo úpravu pravidel chráněného původu. Někteří přemýšlejí, zda se jejich rodinné vinice vůbec dožijí další generace.
Climate change pushing winemakers to blend wines from different years https://t.co/ytt8huBdeb
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 24, 2025
Víno jako zrcadlo planety
Změna klimatu neohrožuje jen chuť vína, ale i samotnou podstatu vinařství. Míchání ročníků, které bývalo tabu, se stává nutností. „Proč jsme tak posedlí jedním rokem?“ ptá se Howell z Kalifornie. „Víno z různých let může být stejně dobré – jen vypráví jiný příběh.“
Klimatická krize nutí vinaře měnit přístup. Po celém světě hledají způsoby, jak zachovat kvalitu vína i ekonomické přežití svých vinic. Budoucnost vinařství už nezáleží jen na půdě a odrůdě, ale hlavně na schopnosti přizpůsobit se novým podmínkám.