menu

13.6 C
Czech
Čtvrtek 16. května 2024

Putin bude tento týden na státní návštěvě Číny, kde se setká se Si Ťin-pchingem

Ruský prezident Vladimir Putin navštíví ve čtvrtek a v pátek Čínu, kde se mimo jiné setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle agentur to dnes oznámil Kreml a také čínské ministerstvo zahraničí. Státní návštěva bude Putinovou první zahraniční cestou poté, co minulý týden zahájil své páté funkční období v čele Ruska. Šéf Kremlu byl naposledy v Číně loni v říjnu.

Společnost Binance bude po následující tři roky pod dohledem poradenské společnosti FRA

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických (DOJ) údajně jmenovalo mezinárodní poradenskou společnost Forensic Risk Alliance (FRA), aby podle zdrojů obeznámených s touto záležitostí zajistila, že kryptoměnová burza Binance bude v příštích třech letech splňovat regulační požadavky.

ANALÝZA: Třetí světová válka bezprostředně nehrozí, raději však ukazujme Rusku svaly

Sledujte nás na sítích

Od konce loňského a začátku letošního roku se začala v médiích objevovat tvrzení světových politiků o tom, že žijeme na prahu třetí světové války. Podle těchto prohlášení se Rusko už v podstatě rozhodlo napadnout některý ze států Severoatlantické aliance (NATO). Jak tato masová panika začala a je přiměřená realitě?

Reklama

I když v lednu byla situace na ukrajinském bojišti beze změn, začala se populací šířit masová panika ze třetí světové války. Za nechtěné ohnisko této „nákazy“ lze označit vypracovaný německý scénář možného konfliktu členských států NATO s Ruskem.

Dokument, o němž napsal například server Euronews, začíná velkou ruskou mobilizací letos v únoru (k níž nedošlo) a končí bezprostřední hrozbou války v létě 2025. Německé ministerstvo obrany samo označilo tento scénář za hypotetický.

Úlohou armád je „načrtávat“ možné scénáře s různou mírou pravděpodobnosti, které jim pomáhají v připravenosti na neočekávané události. Varování před světovým konfliktem ale přicházela od západních představitelů již koncem roku 2023.

I přesto začátek roku 2024 působil, jako by se světoví lídři po dvou letech války na Ukrajině probudili a začali vykřikovat hesla o konci světa. V době, kdy jsou informace kdykoliv snadno dostupné, vznikal tak obrovský tlak na lidskou psychiku.

Reklama

Červený alarm

25. listopadu němečtí experti varovali, že Rusko může být připraveno zaútočit na členské státy NATO za šest až deset let. Podle nich jsou v ohrožení hlavně pobaltské státy. Jako jedinou prevenci označili přezbrojování a zastrašování.

Jacek Siewiera, poradce prezidenta a šéf polského Národního bezpečnostního úřadu, podle deníku The Independent označil německou studii za ještě optimistickou. Tvrdil, že bychom se měli připravit na válku s Ruskem do tří let.

„Pokud se chceme vyhnout válce, měly by země NATO na východním křídle zvolit kratší tříletý časový horizont pro přípravu na konfrontaci s Ruskem,“ uvedl Siewiera. Podobně hovořil i generálporučík Alexander Sollfrank.

Velitel vojenského logistického centra NATO v Německu podle serveru The Kyiv Independent zmínil, že NATO by mělo být připraveno na možnost raketových útoků v případě totální války s Ruskem. Podobná slova zazněla od dalších představitelů aliance.

Sollfrank a další generálové NATO se obávají konfliktu s Ruskem už do tří let. Polský národní úřad také odhadoval válku s Ruskem do 36 měsíců. Německý ministr obrany Boris Pistorius zase hovořil o šesti až osmi letech. 

ISW upozornil, že rozsáhlý konflikt mezi NATO a Ruskem může přijít dříve, než analytici předpokládají. Podle něj to naznačují ekonomicko-vojenské indikátory. Rusko v prvé řadě přešlo na válečnou ekonomiku.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navíc oznámil vytvoření dvou nových kombinovaných armád, 14 divizí a 16 brigád a personální změny na ministerstvu obrany. Podle ISW by mohlo skutečně být Rusko do pár let připraveno k útoku.

Trumpova hrozba

Západní politici, analytici i šéf NATO Jens Stoltenberg se obávají, že potenciální vítězství na Ukrajině motivuje Rusko k útoku na Pobaltí nebo Polsko, což by mohlo povzbudit Čínu k útoku na Tchaj-wan a Severní Koreu na jižní sousedy.

Pak už netřeba domýšlet, jak by na Blízkém východě reagoval Írán. Západ a demokratické státy by mohly vypadat v očích diktátorů slabé a snadno pokořitelné. Hrozbou je také nejednotnost a rozhádanost uvnitř NATO (Maďarsko a Slovensko).

K všeobecné panice přispěla i představa znovuzvolení republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Ten pohrozil, že pokud Rusko napadne členský stát NATO, jenž nedával dost na obranu, USA mu na pomoc nepřijdou.

Evropští politici dostali strach, že se blíží konec aliance nebo že z ní USA vystoupí. Trump následně svůj předchozí výrok zmírnil prohlášením, že pomůže každému členovi aliance, který dává férový podíl na obranu.

Trumpovi v překladu vadí, že členské státy zanedbávají obranu, kterou za ně financují Spojené státy. Obavy z války ale vyvolávají i Putinovy výhružky členům NATO, zejména pobaltským státům, či jeho proslovy o tom, že Rusko nemá zájem napadnout NATO.

Putin totiž před začátkem války na Ukrajině tvrdil, že ji napadnout nehodlá. Šéf Kremlu je známý jako diktátor lží, kvůli čemuž se jeho skutečné úmysly dají jen těžko odhadnout. Matení nepřítele lze však rovněž označit za součást války.

Překroucená pravda  

Varování západních politiků a generálů lze každopádně označit za snahu zburcovat Evropu, která po více než dvou letech války na Ukrajině zaspala ve zbrojení. O skutečných důkazech o plánovaném útoku na NATO nemůže být řeč.

Je to zkrátka jazyk politiků, často přehnaně vyhroceně citovaný médii. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno podle serveru EuroZprávy upozornil na summitu EU v Bruselu média, aby přestala zveličovat prohlášení o hrozbách světového konfliktu.

Je podle něj sice na místě uvědomovat si všechny hrozby, kterým může Evropa čelit, ale tvrzení, že Rusko chce zaútočit, označil za přehnaná. „Válka nehrozí. Slyšel jsem, že hrozba války je bezprostřední. Není to tak,“ zdůraznil Borrell.

Analýzy expertů zahrnovaly slova „možná“, může“ a „mohlo by“ či „bude schopno“. Neříkaly nic o tom, že Rusko stoprocentně zaútočí na NATO. Média však tato hodnocení prodala veřejnosti jako poplašné zprávy o tom, že třetí světová válka se blíží.

Pak je třeba si položit otázku, zda by se Rusku útok na NATO vyplatil? Podle některých vojenských expertů, kteří o tom hovořili se Seznam Zprávy, je v tomto ohledu válka s Ruskem nepravděpodobná až nemožná.

Rusku se zatím další válka nevyplatí

Pavel Podvig, expert Institutu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR), označil ruský útok na NATO za „nemožný“ a „extrémně nepravděpodobný“. Jednalo by se podle něj o táhlý konflikt a Putin by se dostal pod obrovský tlak. Spíše očekává nějaké provokace.

Analytička britského think-tanku Chatham House Marion Messmer označila útok Ruska na NATO za „velice málo pravděpodobný“. Předpokládat, že Rusko zaútočí, je podle ní nerealistické. Leda by bylo NATO rozštěpené a Putin by vycítil slabost.

Generál Andor Šándor pro magazín eXtra.cz označil už jen dobytí celé Ukrajiny za nesmysl (hlavně rozsáhlý Kyjev), natož jít proti celé alianci. Německý scénář označil za rutinní práci v rámci připravenosti na různé potenciální hrozby.

Experti se shodují ve dvou bodech: Rusko nemůže otevřít další frontu, dokud nevyhraje válku na Ukrajině. A bez ohledu na pohnutky Moskvy nám nezbývá než zbrojit. Strategie odstrašení je totiž jedinou možností, jak zabránit jakékoli válce.

Tohle pravidlo platilo vždycky. Pokud stát ukáže svaly a naznačí tím oponentovi, že ho útok bude setsakra bolet, stáhne ocas. A Evropa musí na dalších nejméně šest let znovuzvolenému Putinovi ukázat, že by ho agrese vůči NATO bolela hodně.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.

Ředitelka nemocnice: Po pětihodinové operaci je premiér Fico ve stabilizovaném, ale velmi vážném stavu

Slovenský premiér Robert Fico zůstává po středečním atentátu ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Ředitelka nemocnice v Banské Bystrici ve čtvrtek ráno na tiskové konferenci rovněž informovala, že slovenský předseda vlády podstoupil pětihodinovou operaci a má mnohočetná střelná poranění. Ministr obrany Robert Kaliňák vyzval k respektování lékařského týmu a soukromí premiéra.
Reklama

DOPORUČUJEME

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.

Švýcarská mírová konference o Ukrajině bez Ruska bude zbytečná, uvedl Kreml

Mírová konference o Ukrajině, kterou v červnu chystá Švýcarsko, bude bez účasti Ruska zbytečná, uvedl dnes podle agentury Reuters Kreml. Podle Moskvy taková konference není seriózní snahou najít mírové řešení. Konflikt v podobě plnohodnotné války propukl v únoru 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Zelenskyj v době zesílené ruské ofenzívy odkládá všechny zahraniční návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy, oznámil dnes bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Serhij Nykyforov. Stanice CNN Portugal dopoledne uvedla, že Zelenskyj kvůli složité situaci na frontové linii zrušil cestu do Španělska a Portugalska plánovanou na tento týden. Ruská invazní vojska minulý týden obnovila pozemní ofenzivu na severu Charkovské oblasti a otevřela tím novou frontu.

Ruské síly útočí na Vovčansk, obyvatelé jsou evakuováni

Ruské síly zintenzivňují své operace na severu Ukrajiny v Charkovské oblasti a hlásí taktické úspěchy ve stále probíhající bitvě o Vovčansk. Toto město, které bylo v roce 2022 jednou osvobozeno, se nyní stalo klíčovým cílem ruské ofenzivy. Jak ukrajinské, tak ruské zdroje potvrzují, že ruské jednotky postupují směrem k předměstím Vovčanska, což vede k intenzivním bojům v této oblasti.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

USA instalovaly molo u Gazy, první pomoc přes něj má jít během několika dnů

Americká armáda dnes ráno dokončila instalaci provizorního mola u pobřeží Pásma Gazy, díky němuž se má do této oblasti sužované už sedm měsíců válkou dostat další humanitární pomoc. Oznámilo to na sociální síti X regionální velitelství americké armády. Podle něj by se dodávky pomoci do Gazy měly dostat touto cestou "v příštích dnech". Humanitární pomoc do Gazy se téměř zastavila od minulého týdne, kdy izraelská armáda obsadila přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci, ač dodávky byly stále nedostatečné.

Doufám, že se do Evropy vrátí mír a Čína sehraje konstruktivní roli, řekl Si

Čínský prezident Si Ťin-pching po jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem vyjádřil naději, že se do Evropy vrátí mír a Čína v tom sehraje konstruktivní roli, píše agentura Reuters. Lídři dnes hovořili na tiskové konferenci při Putinově dvoudenní návštěvě Číny. Ruská invaze na Ukrajinu byla podle očekávání jedním z probíraných témat. Si a Putin se shodli, že řešení konfliktu by mělo být politické. Rusko v posledních týdnech nicméně zahájilo na Ukrajině ofenzivu v novém směru, a to na Charkov na severovýchodě země.

Čínský TikTok chce odkoupit další americký miliardář

Americký miliardář Frank McCourt, bývalý majitel baseballového klubu Los Angeles Dodgers, podle svých slov organizuje nabídku na odprodej TikToku. Čínská společnost ByteDance však nemá zájem prodat svou sociální síť a žaluje kvůli tomu vládu, jež rozhodla o devítiměsíční lhůtě na prodej platformy.

Německá média si kladou otázku, co stálo ze útokem na premiéra Fica

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra Roberta Fica. Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že představitelé Ficovy strana Směr-sociální demokracie odpovědnost připsali opozici a liberálním médiím.

Zástupci členských států EU se shodli na uvalení sankcí proti Voice of Europe

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti, a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.

Ředitelka nemocnice: Po pětihodinové operaci je premiér Fico ve stabilizovaném, ale velmi vážném stavu

Slovenský premiér Robert Fico zůstává po středečním atentátu ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Ředitelka nemocnice v Banské Bystrici ve čtvrtek ráno na tiskové konferenci rovněž informovala, že slovenský předseda vlády podstoupil pětihodinovou operaci a má mnohočetná střelná poranění. Ministr obrany Robert Kaliňák vyzval k respektování lékařského týmu a soukromí premiéra.

Na Slovensku po postřelení premiéra zasedne bezpečnostní rada státu i vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica dnes dopoledne zasedne bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Ukrajina stabilizuje situaci v Charkovské oblasti, uvedl prezident Zelenskyj

V pokračujícím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem oznámil 15. května prezident Volodymyr Zelenskyj, že ukrajinské síly úspěšně stabilizovaly situaci v Charkovské oblasti uprostřed nové ofenzívy zahájené ruskými jednotkami. V rámci ofenzívy, která je zaměřena na severovýchodní oblast v blízkosti společné hranice, došlo k intenzivním bojům a útokům v několika klíčových oblastech.

Netanjahu odmítá řešit budoucnost Gazy, dokud Hamás nepadne

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant ve středu zpražil premiéra Benjamina Netanjahua za jeho nedostatečnou předvídavost, pokud jde o budoucnost Pásma Gazy. Vyzval ho, aby se zavázal, že v enklávě nebude vládnout izraelská vojenská ani civilní správa.
Reklama
Reklama