menu

27.4 C
Czech
Pondělí 29. dubna 2024

Britský parlament schválil deportaci migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil v noci na úterý kontroverzní návrh zákona umožňující deportace migrantů do Rwandy. Tento krok, který cílí na osoby vstupující do země nelegálně, vyvolává ostrou kritiku i mezinárodní obavy. První lety s migranty by měly směřovat do Rwandy již během následujících 10 až 12 týdnů, avizuje britský premiér Rishi Sunak.

Geneticky modifikované organismy by mohly být v Anglii brzy povoleny

Sledujte nás na sítích

Říká se, že geneticky upravené plodiny by mohly být potravinami budoucnosti. Příkladem může být bezlepková pšenice nebo geneticky upravená odrůda rýže, tzv. zlatá rýže, která by mohla zabránit oslepnutí dětí z nedostatku vitaminu A v rozvojových zemích. Genetická úprava plodin a hospodářských zvířat by mohla být v Anglii brzy povolena. Vláda na toto téma zahájila ve čtvrtek diskuzi. Informoval o tom Guardian.

Prostřednictvím úpravy genů by bylo možné vytvořit plodiny, které by měly lepší nutriční vlastnosti, či hospodářská zvířata, která by byla odolná vůči klíčovým chorobám a snížila by se tak spotřeba antibiotik. Současná přísná pravidla týkající se geneticky modifikovaných organismů pocházejí z EU a téměř znemožňují genetickou úpravu plodin a hospodářských zvířat. Britští ministři uvedli, že změna pravidel přinese spotřebitelům a zemědělcům široké výhody. Mezi ně patří zdravější potraviny, lepší životní podmínky pro zvířata a co nejnižší negativní dopady zemědělství na životní prostředí.

Některé organizace ovšem vyjádřily nad uvolněním pravidel obavy. Dle nich by to mohlo vést ke zhoršení kvality životních podmínek zvířat a mohlo by dojít k upřednostnění rychlejšího růstu zvířat nad jejich zdravím.

Co jsou to geneticky modifikované organismy?

Klima se mění a světová populace roste. Požadavky na produkci se tak zvyšují. Jedním z řešení mohou být i genetické modifikace organismů. Díky nim se tak podaří rychle dosáhnout požadovaných změn, které byly dříve možné pouze za pomoci zdlouhavého selektivního šlechtění rostlin a zvířat. Úpravy genů jsou možné díky nástrojům jako je Crispr/Cas9, který umožňuje vědcům cílit na části DNA a odstraňovat je nebo měnit. Tento nástroj se stal mezi vědci velmi populárním a byla za něj v loňském roce udělena Nobelova cena za chemii. Vpravování DNA z jednoho druhu do druhého bude však nadále podléhat téměř úplnému zákazu.

„Genová editace má schopnost využít genetické zdroje, které poskytla matka příroda, za účelem řešení výzev naší doby. Patří sem šlechtění plodin, které dosahují lepších výsledků, snížení nákladů pro zemědělce a dopadů na životní prostředí a pomoc nám všem v přizpůsobení se výzvám změny klimatu,“ říká pro Guardian George Eustice, státní tajemník pro životní prostředí, potraviny a venkovské záležitosti.

V některých zemích mají takto upravené potraviny licenci na prodej. V Japonsku smí například prodávat rajčata, která mohou pomoci snížit krevní tlak.

Kuře
U brojlerových kuřat vedl rychlý růst k abnormalitám nohou.

Nemusí však přinášet pouze výhody…

Peter Stevenson, který se zapojil do kampaně skupiny Compassion in World Farming, však uvedl pro Guardian, že úpravy genů by mohly být pro zvířata škodlivé. Poukázal na genetickou selekci brojlerových kuřat u nichž rychlý růst vedl k abnormalitám nohou a u nosnic způsobilo upřednostnění vysoké produkce vajec osteoporózu. Slepice tak byly náchylné ke zlomeninám kostí.

Chov zvířat odolných vůči chorobám by navíc dle Stevensona povzbudil farmáře k intenzivnějším chovům. Došlo by tak k přeplnění farem a snížení dobrých životních podmínek.

Vládní konzultace na toto téma potrvá 10 týdnů a to do 17. března.

Diskuzi uvítali někteří vědci ale i Národní svaz zemědělců (NFU). Viceprezident NFU Tom Bradshaw uvedl: „Nové přesné techniky šlechtění, jako je editace genů, mají potenciál nabídnout obrovské výhody pro britské zemědělství a životní prostředí.” Jsou dle něj naprosto zásadní v pomoci dosáhnout ambicí v oblasti změny klimatu.

Profesor Gideon Henderson uvedl, že povolení v Anglii by nemělo ovlivnit obchod se zemědělskými produkty s EU, což je největší trh pro britské farmáře. „Existují způsoby, jak mohou být geneticky upravené plodiny označeny, aby mohly být zacíleny na trhy, kde můžeme prodávat,“ uvedl.

Vybrali jsme pro vás

Japonská sonda SLIM má větší výdrž, než se čekalo, přežila i třetí lunární noc

Japonská sonda SLIM, která v druhé polovině ledna přistála na Měsíci, stále funguje. Přečkala již třetí lunární noc, ačkoli nebyla navržena tak, aby noční teploty na Měsíci sahající až k minus 130 stupňům Celsia snesla, uvedla dnes japonská vesmírná agentura JAXA.

Proběhl první známý testovací souboj mezi AI a lidským pilotem

V Kalifornii se odehrál první známý vzdušný souboj mezi lidským pilotem a stíhačkou řízenou umělou inteligencí, oznámila americká armáda. Tento průlomový test se uskutečnil na základně Edwards Air Force Base, kde dva stíhací letouny F-16 dosahovaly rychlostí přes 1900 kilometrů v hodině a během boje se přiblížily na vzdálenost 600 metrů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

CNBC: Uplatnění na technologickém trhu jako práce snů? Doba se změnila

Na technologickém trhu se dál propouští. Podle expertů pozorujeme nový trend a o zaměstnání u technologických gigantů již nelze hovořit jako o práci snů. Americký trh práce ale celkově zůstává silný, míra nezaměstnanosti v USA za březen klesla.

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

DOPORUČUJEME

Japonská sonda SLIM má větší výdrž, než se čekalo, přežila i třetí lunární noc

Japonská sonda SLIM, která v druhé polovině ledna přistála na Měsíci, stále funguje. Přečkala již třetí lunární noc, ačkoli nebyla navržena tak, aby noční teploty na Měsíci sahající až k minus 130 stupňům Celsia snesla, uvedla dnes japonská vesmírná agentura JAXA.

Proběhl první známý testovací souboj mezi AI a lidským pilotem

V Kalifornii se odehrál první známý vzdušný souboj mezi lidským pilotem a stíhačkou řízenou umělou inteligencí, oznámila americká armáda. Tento průlomový test se uskutečnil na základně Edwards Air Force Base, kde dva stíhací letouny F-16 dosahovaly rychlostí přes 1900 kilometrů v hodině a během boje se přiblížily na vzdálenost 600 metrů.

Umělá inteligence umí snížit své schopnosti kvůli roli, zjistili vědci z Česka

Tým jazykovědců a studentů v čele s Jiřím Miličkou z Univerzity Karlovy v Praze a Annou Marklovou z berlínské Humboldtovy univerzity zjistil, že umělá inteligence může snížit vlastní schopnosti, aby lépe odpovídala roli, ve které má vystupovat. Čeští experti a jejich slovenský kolega studii, ve které simulovali dětské reakce a která vyvolala v zahraničních médiích značný ohlas, zveřejnili v odborném magazínu PLOS One. Za výzkumem, jak psycholingvistka Marklová řekla ČTK, stál nápad zjistit, co vlastně velké jazykové modely dokážou.

Korálové útesy po celém světě podle vědců blednou kvůli oteplování

Korálové útesy po celém světě zažívají další vlnu blednutí kvůli oteplování oceánů způsobenému klimatickými změnami, jejichž původcem je lidstvo. S odvoláním na americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) o tom informovala agentura AP.

Soul investuje v přepočtu 155 mld. Kč do AI, chce si udržet náskok v čipech

Jižní Korea do roku 2027 investuje 9,4 bilionů wonů (155 miliard Kč) do umělé inteligence ve snaze o udržení vedoucího postavení na světovém trhu špičkových polovodičových čipů. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Jižní Korea se snaží držet krok se zeměmi, jako jsou Spojené státy, Čína a Japonsko, které také masivně politicky a finančně podporují posilování dodavatelských řetězců polovodičů na svém území.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

CNBC: Uplatnění na technologickém trhu jako práce snů? Doba se změnila

Na technologickém trhu se dál propouští. Podle expertů pozorujeme nový trend a o zaměstnání u technologických gigantů již nelze hovořit jako o práci snů. Americký trh práce ale celkově zůstává silný, míra nezaměstnanosti v USA za březen klesla.

Za homosexualitu až na 15 let do vězení, rozhodl irácký parlament

Lidskoprávní organizace a americké ministerstvo zahraničí kritizují nový zákon, v sobotu prosazený iráckým parlamentem, který trestá homosexualitu až 15 lety vězení. Tresty se vztahují i na podstoupenou změnu pohlaví nebo její provedení.

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48 stupňů Celsia

Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Herec Depardieu je ve vazbě v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen a je ve vazbě, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroje. Stanice BFM TV již dříve informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Princ Harry v květnu zavítá do Británie, s Meghan pak zamíří do Nigérie

Princ Harry se v květnu vrátí do Spojeného království, aby oslavil významné výročí Invictus Games, charitativní sportovní soutěže, kterou před deseti lety založil. Následně odcestuje do Nigérie, kde se k němu připojí manželka Meghan.

Islamisté v Hamburku žádali chalífát, německé politiky to pobouřilo

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali zřízení chalífátu, pobouřila politiky. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová na síti X napsala, že kdo žádá chalífát, je v Německu na špatné adrese. Poslanec opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Christoph Ploss vyzval k rychlému zakázání radikálního islámského uskupení Muslim Interaktiv, ke kterému mají blízko organizátoři hamburského protestu.

Vražd žen v Austrálii přibývá. Vláda chce zpřísnit zákony

Po celé Austrálii se konají protestní shromáždění v reakci na vlnu násilí páchaného na ženách. Demonstranti chtějí, aby bylo genderově podmíněné násilí vyhlášeno za národní výjimečný stav a aby byly zavedeny přísnější zákony, které by ho zastavily.

Biden se při rozhovorech s Netanjahuem jasně vyslovil proti invazi do Rafáhu

Americký prezident Joe Biden se v nedávném rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem jednoznačně vyslovil proti případné invazi do Rafáhu v Gaze. Stalo se tak v době, kdy se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael a Hamás, aby vyjednaly dohodu, která by zajistila propuštění izraelských rukojmích a nastolila příměří v probíhajícím sedmiměsíčním konfliktu v Gaze.