menu

24.7 C
Czech
Neděle 5. května 2024

Fed ponechal sazby beze změny, nemá důvěru v pokles inflace

Federální rezervní systém (Fed) ponechal podle očekávání úrokové sazby na stejné úrovni. Americká centrální banka se sice přiklání ke snižování sazeb, její šéf Jerome Powell nicméně uvedl, že to bude trvat déle, než se původně čekalo. Americká inflace je totiž pořád příliš vysoká.

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

Útok ukrajinských dronů v noci na dnešek poškodil energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. O úderu bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské invazi, na energetické zařízení dnes informoval i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza ohlásilo likvidaci 12 dronů nad ruskými regiony, o některých oblastech se nezmiňuje.

Evropská komise chce do roku 2030 jen recyklovatelné obaly a méně odpadu

Sledujte nás na sítích

Skoncovat do roku 2030 s obaly, které nelze recyklovat, zastavit nárůst množství odpadu z obalů či zavést po celé Evropské unii zálohy na plastové lahve a plechovky. S těmito a dalšími cíli přišla dnes Evropská komise v rozsáhlém návrhu, kterým chce snížit ekologickou zátěž plynoucí z hospodaření s obaly. Opatření by také zavedlo kvóty ohledně obalů na více použití či podílu recyklovaného obsahu v plastech.

Návrh „nařízení o obalech a obalovém odpadu“ obsahuje nové povinnosti pro členské státy EU, ale také přímo pro společnosti dodávající obaly na evropský trh. Je součástí snahy komise vytvořit systém hospodárného nakládání se zdroji označovaný jako cirkulární ekonomika. Navazuje na loni zavedený zákaz některých plastových předmětů na jedno použití nebo na dřívější souhrnné cíle pro recyklaci, které EK v tuto chvíli nechce měnit.

Místo toho navrhuje komise pro rok 2030 nový cíl pětiprocentního snížení množství odpadu z obalů ve srovnání s rokem 2018. Jeden z autorů plánu na brífinku pro novináře vysvětloval, že ve skutečnosti by šlo o téměř čtvrtinový pokles, neboť momentálně se očekává nárůst o bezmála pětinu na více než 200 kilogramů odpadu na obyvatele. Eurokomisař Virginius Sinkevičius pak na tiskové konferenci varoval, že množství vytvářeného odpadu narůstá rychleji než objem recyklace.

Zvrácení trendu chce Evropská komise dosáhnout mimo jiné tím, že EU se zaměří na prevenci vzniku odpadu skrze opatření proti „nepotřebným“ či nepřiměřeným obalům. Sinkevičius hovořil o rezervách v hotelovém a restauračním sektoru a uvedl jako příklad drobné lahvičky se šamponem, místopředseda EK Frans Timmermans zase poukázal na doručování zásilek z e-shopů. „Myslím, že každý to někdy zažil. Objednáte si něco online a dorazí to v masivní krabici, která je poloprázdná nebo obsahuje více vrstev,“ uvedl.

Nový plán dále vyžaduje obaly na víc než jedno použití prostřednictvím sady cílů, která by například stanovila, že do roku 2030 musí být znovu použitelná desetina obalů používaných při nákupech na internetu. „Do roku 2040 bude většina káv kupovaných s sebou ve znovu použitelném hrnku nebo hrnku, který si přineseme,“ doplnil Timmermans.

Podle komise je opětovné používání z hlediska uhlíkové stopy jasně lepší než recyklace, i tu však chce unijní exekutiva svým návrhem posílit. Požaduje přijetí kritérií, která by do roku 2030 zajistila, že veškeré obaly používané v EU budou recyklovatelné. Do dalších pěti let pak má následovat vytvoření podmínek pro jejich recyklaci ve velkém měřítku. Komise v tomto směru podotkla, že v současnosti prochází recyklací asi dvě třetiny obalů, které jsou k tomu určené.

Podle agentury Bloomberg v EU putuje asi 40 procent plastů a polovina papíru na obaly, přičemž jejich design často recyklaci komplikuje. Evropská komise ji chce usnadnit i novým systémem znaků na výrobcích a kontejnerech.

Dalším prvkem návrhu je povinnost pro členské státy zavést systém vratných záloh za plastové lahve od nápojů a plechovky. Země by mohly dostat výjimku jedině pokud by prokázaly, že jsou schopny vysbírat 90 procent těchto nádob jiným způsobem.

Navrhovaná opatření přináší potenciální důsledky pro společnosti od potravinářství po chemický průmysl a jejich přípravu provází značná kritika od zástupců některých odvětví. Podle webu Euractiv EK v návaznosti na tyto stížnosti snížila cíle týkající se obalů na více použití. U nádob na studené i horké nápoje údajně požadavek spojený s rokem 2030 klesl ze 30 procent na 20, zmíněná kvóta pro zboží objednané na internetu zase byla v dřívější verzi návrhu dvojnásobná.

Zmírněny byly i některé cíle k podílu recyklovaných materiálů v plastových obalech, uvádí Euractiv. Tyto kvóty se nakonec pro různé druhy obalů pohybují v rozmezí deseti až 35 procent, pokud jde o rok 2030, a 50 až 65 procent v případě roku 2040.

Timmermans na tiskové konferenci řekl, že bez ohledu na tyto úpravy je plán komise revoluční. „Vytváříme úplně novou ekonomiku, vytváříme ekonomiku opětovného používání,“ uvedl.

Vybrali jsme pro vás

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Pásmo Gazy zaplavily odpadky a krysy. Tamní obyvatelé čelí ekologické katastrofě

Války mají zničující dopad na životní prostředí, o čemž se nyní můžeme přesvědčit jak na Ukrajině, tak v Pásmu Gazy. Lidé v enklávě menší než Praha se podle The National topí v odpadu, jenž se rozkládá pod spalujícím sluncem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

DOPORUČUJEME

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Pásmo Gazy zaplavily odpadky a krysy. Tamní obyvatelé čelí ekologické katastrofě

Války mají zničující dopad na životní prostředí, o čemž se nyní můžeme přesvědčit jak na Ukrajině, tak v Pásmu Gazy. Lidé v enklávě menší než Praha se podle The National topí v odpadu, jenž se rozkládá pod spalujícím sluncem.

Golfský proud zůstává stabilní, jeho zhroucení bezprostředně nehrozí

V nedávné době se objevila nejedna studie varující před kolapsem „oceánského dopravního pásu“, jehož součástí je i Golfský proud. Vědci se obávají jeho zpomalování kvůli ohřívání oceánů. Podle nové studie je zhroucení Golfského proudu v nejbližší době nepravděpodobné.

CNBC: Odklon od fosilních paliv zvyšuje poptávku po vzácných prvcích

Globální přechod na zelenou energii není jen tak – vyžaduje těžbu kriticky důležitých vzácných kovů a nerostů. Tohle odvětví má však velice špatnou pověst a výzvy v tomto ohledu představují i investiční překážky.

CNBC: Energetická transformace svět vyjde na čtyři biliony dolarů ročně

Do roku 2035 nás energetická transformace ročně vyjde na čtyři biliony dolarů, odhaduje investiční společnost BlackRock. Navýšení investic do přechodu na čistou energii bude vyžadovat větší provázanost veřejného a soukromého sektoru – hlavně pak v Asii a Tichomoří.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jednání o příměří v Gaze nepokročila, Netanjahu odsoudil podmínky Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmích, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala agentura Reuters. Vůdce palestinského hnutí Hamás Ismaíl Haníja v prohlášení uvedl, že hnutí má zájem na dosažení komplexního příměří, které ukončí "izraelskou agresi", zaručí stažení Izraele z Pásma Gazy a zajistí výměnu rukojmích.

Izraelská vláda schválila ukončení činnosti televize Al-Džazíra v zemi

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.

Lionel Messi zazářil na zaplněném stadionu proti New York Red Bulls

Lionel Messi si ve svém novém angažmá v MLS užívá neuvěřitelný start do sezony. Hvězdný argentinský fotbalista stihl během 11 zápasů dosáhnout 12 branek a 11 asistencí, přičemž výrazný podíl na tom měl i ve vzájemném zápase s týmem New York Red Bulls. Messiho rekordní výkon ve druhém poločase zaujal fanoušky i bývalé spoluhráče.

Mladík se policii v Drážďanech přiznal k útoku na politika SPD

Policii v Drážďanech se v noci na dnešek přihlásil 17letý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Apple hlásí více než 10% pokles poptávky v prvním čtvrtletí letošního roku

Společnost Apple uvedla, že poptávka po jejích chytrých telefonech klesla v prvních třech měsících letošního roku o více než 10 %, přičemž celkový prodej se snížil ve všech zeměpisných oblastech s výjimkou Evropy.

Po ruském dronovém útoku na Charkov je pět zraněných

Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na dnešek utrpělo zranění pět lidí, mezi nimi jedno dítě. Podle ukrajinských médií o tom informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS).

Austrálie: Teenager útočil nožem, policie ho během zásahu zastřelila

Australská policie v Perthu smrtelně postřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže při útoku, který podle úřadů souvisel s terorismem. Teenager ozbrojený kuchyňským nožem vykazoval známky radikalizace na internetu. Před incidentem upozornili úřady znepokojení členové muslimské komunity. Přestože útok vykazoval „znaky“ terorismu, nebyl tak dosud oficiálně označen.

Max Verstappen vybojoval vítězství ve sprintu v napínavé Velké ceně Miami

V napínavém sprintu na Velké ceně Miami si Max Verstappen po startu z pole position zajistil vítězství. Verstappen úspěšně uhájil své vedení na startu a pohodlný náskok si udržoval po celý závod, na druhém místě skončil Charles Leclerc a třetí Sergio Perez.

Píseň oslavující severokorejského diktátora se stala hitem TikToku

Nová propagandistická píseň oslavující severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem na sociální síti TikTok. Píseň Přátelský otec vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010. Většina z nich si přitom zjevně vůbec neuvědomuje, že korejský text chválí muže, který slíbil "důkladně vyhladit USA" a odpálil desítky balistických raket, upozornil server zpravodajské televize BBC.