menu

24.1 C
Czech
Pátek 3. května 2024

Ellen DeGeneres se vyjádřila ke kontroverznímu konci svého pořadu

Ellen DeGeneres veřejně reagovala na kontroverze ohledně ukončení své populární talk show, které bylo vyvoláno obviněními z toxického pracovního prostředí. Bývalá moderátorka se během čtvrtečního zahajovacího večera svého nového turné Ellen's Last Stand … Up v losangeleském klubu Largo zavtipkovala o tom, že byla "vyhozena ze showbyznysu" za to, že byla "zlá".

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Pandemie u dětí smazala dvě desetiletí pokroku v matematice a čtení

Sledujte nás na sítích

Výsledky celostátního testování v USA ukázaly, jak ničivé byly poslední dva roky pandemie covidu-19 pro devítileté školáky, zejména pro ty nejzranitelnější. Jejich výkony v matematice a čtení se propadly na úroveň před dvěma desetiletími, uvedl americký list The New York Times (NYT).

Letos devítiletí žáci ztratili pevnou půdu pod nohama v matematice poprvé od 70. let 20. století, kdy se děti začaly účastnit celostátních srovnávacích testů. Jejich výsledky ve čtení se zhoršily nejvíce za více než 30 let.

Pokles nastal téměř u všech příjmových úrovní i ras. Byl však výrazně horší u žáků, kteří již předtím dosahovali nejhorších výsledků. Školáci s nejlepšími výsledky naopak zaznamenali spíše mírný propad v matematice i čtení.

„Zarazilo mě, o jako velký a výrazný propad se jedná,“ uvedla komisařka Peggy Carrová z vládního Národního statistického centra pro vzdělávání (NCES), které letos testování zajišťovalo. Testy podstoupilo 14.800 devítiletých dětí napříč Spojenými státy. Jejich výsledky potom byly porovnány s testy devítiletých školáků, kteří je podstoupili na začátku roku 2020 těsně předtím, než se koronavirus naplno začal šířit v USA.

Výsledky nejlepších a nejhorších studentů se prudce lišily již před pandemií, ale nyní se mezi nimi nůžky rozevírají ještě víc. Například černošští školáci ztratili v matematických testech až 13 bodů oproti pěti bodům, které průměrně chyběly bělošským dětem, čímž se rozdíl mezi oběma skupinami ještě prohloubil.

Výzkum zdokumentoval velké dopady uzavírek škol na studenty z nízkopříjmových rodin a na černošské či hispánské děti. Částečně to mohlo být způsobeno i tím, že jejich školy byly většinou uzavřeny delší dobu.

Propad ve vzdělávání znamená, že zatímco mnoho devítiletých dětí dokáže prokázat částečné porozumění textu, méně z nich z literatury zvládne vyvodit například pocity postav. V matematice se to zase projevuje tím, že žáci znají jednoduchá aritmetická fakta, ale méně jich umí sčítat zlomky se společnými jmenovateli.

Dopady zavřených škol na malé školáky by mohly mít závažné důsledky pro generaci dětí, které se musí na základních školách naučit víc než jen základy, aby se jim později v životě dařilo.

„Výsledky žáků v testech, a to už od první, druhé a třetí třídy, jsou skutečně docela dobrým ukazatelem jejich pozdějšího úspěchu ve škole a jejich celkové vzdělávací dráhy,“ řekla Susanna Loebová, která na Brownově univerzitě vede Annenbergův institut, jenž se zabývá nerovnostmi ve vzdělávání. Podle Loebové může propad u žáků s nejhoršími výsledky vést k tomu, že se přestanou věnovat studiu, což snižuje pravděpodobnost, že dokončí střední školu nebo nastoupí na vysokou školu.

Výsledky testů poskytly přehled pouze o jedné věkové skupině, devítiletých dětech, které jsou obvykle ve třetí nebo čtvrté třídě. Výsledky pro další věkové skupiny budou zveřejněny na podzim.

Výsledky ve čtení a zejména v matematice mají od počátku 70. let, kdy byl test poprvé uspořádán, obecně vzestupnou tendenci. V posledním desetiletí se však držely spíše na stejné úrovni.

Pak přišla pandemie, která téměř přes noc uzavřela školy po celých Spojených státech. Učitelé vyučovali přes zoom a studenti seděli doma a snažili se učit on-line. V některých částech USA trvalo přerušení výuky jen krátce, jinde ale byly školy zavřené několik měsíců v kuse a některé plně otevřely až loni.

Existují náznaky, že se studenti, kteří již navštěvují školy jako před pandemií, začali učit normálním tempem. Podle odborníků ale bude potřeba více než běžná školní výuka, aby dohnali mezery vzniklé pandemií.

Vybrali jsme pro vás

Zemřel whistleblower Josh Dean z dodavatelské společnosti Boeing Spirit AeroSystems

Joshua Dean, bývalý kontrolor kvality u dodavatele společnosti Boeing, společnosti Spirit AeroSystems, a jeden z prvních whistleblowerů, který oznámil, že vedení společnosti Spirit ignorovalo výrobní vady letounů 737 MAX, zemřel po boji s rychle se šířící infekcí. Bylo mu 45 let a zemřel po dvou týdnech v kritickém stavu.

Sluneční soustava má rovnou dvě slunce, blouzní konspirační teoretici

Internet je plný bláznivých teorií, které se neustále vracejí, přestože již byly vyvráceny. Znovu se například objevuje názor, že Sluneční soustava má ve skutečnosti druhé slunce, jež se skrývá za tím skutečným Sluncem. Nehledě na nesmyslnost tohoto tvrzení se toho konspirační teoretici stále chytají.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.

DOPORUČUJEME

Zemřel whistleblower Josh Dean z dodavatelské společnosti Boeing Spirit AeroSystems

Joshua Dean, bývalý kontrolor kvality u dodavatele společnosti Boeing, společnosti Spirit AeroSystems, a jeden z prvních whistleblowerů, který oznámil, že vedení společnosti Spirit ignorovalo výrobní vady letounů 737 MAX, zemřel po boji s rychle se šířící infekcí. Bylo mu 45 let a zemřel po dvou týdnech v kritickém stavu.

Sluneční soustava má rovnou dvě slunce, blouzní konspirační teoretici

Internet je plný bláznivých teorií, které se neustále vracejí, přestože již byly vyvráceny. Znovu se například objevuje názor, že Sluneční soustava má ve skutečnosti druhé slunce, jež se skrývá za tím skutečným Sluncem. Nehledě na nesmyslnost tohoto tvrzení se toho konspirační teoretici stále chytají.

Není to s ním ono, ale už nejsem nejmladší. Rozejít se, nebo raději zůstat?

Když stojíte na rozcestí. Pokračovat ve vztahu, či odejít? Je mnoho důvodů, které vám velí zůstat. A pak to přijde. Nesnesitelný pocit, že s tím člověkem už nevydržíte ani minutu. Jak se zachovat?

Česko je v žebříčku svobody médií 17., Slovensko se propadlo na 29. místo

Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Donald Trump se odmítl zavázat k přijetí výsledků letošních prezidentských voleb

V nedávném rozhovoru pro Milwaukee Journal Sentinel se bývalý prezident Donald Trump odmítl zavázat k přijetí výsledků prezidentských voleb v roce 2024, což odráží jeho postoj během volební kampaně v roce 2020. Informoval o tom server NBC News.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli jeho počínání v Gaze

Turecko zastavilo veškerý obchod s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy. Agentuře Bloomberg to sdělili dva nejmenovaní turečtí představitelé obeznámení se situací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan patří mezi nejhlasitější odpůrce izraelské invaze.

Pošlete rakety Patriot, naléhají po ruských útocích ukrajinští energetici

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: "Patrioty." Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Záplavy na jihu Brazílie mají 29 obětí, voda ohrožuje přehrady

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyřech kolaps hrozí.

Biden odsoudil násilné demonstrace za Palestinu a jakékoli formy nenávisti

Americký prezident Joe Biden směrem k demonstrantům za Palestince vzkázal, že každý ve Spojených státech má právo na pokojný protest, ale zároveň je třeba dodržovat zákony. Zdůraznil také, že v USA není místo pro rasismus, antisemitismus nebo islamofobii.

Britští labouristé vyhráli doplňovací volby, bodují i v těch lokálních

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami.

Vedení Sciences Po nevyhovělo požadavku propalestinských studentů

Vedení francouzské prestižní univerzity Sciences Po nevyhoví požadavku části studentů vytvořit pracovní skupinu, která by prověřila vztahy s izraelskými univerzitami. Dnes to podle agentury AFP prohlásil prozatímní správce školy Jean Bassères. V reakci na to některé studentské organizace vyzvaly studenty, aby obnovili protesty, které pozastavili minulý týden. Škola kvůli tomu v pátek neotevře své hlavní budovy v Paříži. Někteří studenti jsou odhodlaní zahájit hladovku.

Žádná změna klimatu, ale jev El Niño způsobil vysychání Panamského průplavu

Vysychání Panamského průplavu minulý rok vedlo k omezení lodní dopravy a poznamenalo tak světový obchod. Nikoli klimatická změna, ale meteorologický jev El Niňo způsobil nedostatek srážek v oblasti, určili klimatičtí vědci na základě své analýzy.

Bern potvrdil, že zatím nepozval Rusko na červnový mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva. Podle agentury DPA Švýcarsko oficiálně pozvalo více než 160 delegací.

Turecký internetový prodejce Trendyol vstupuje na český trh prostřednictvím influencer marketingu

Turecký internetový obchod Trendyol, který je součástí čínské Alibaby, postupně vstupuje na český trh prostřednictvím spolupráce s influencery. Spoléhá především na marketing prostřednictvím sociálních sítí, jako je Instagram, čímž se odlišuje od konkurenčních tržišť. Trendyol se zaměřuje především na oděvy a kromě České republiky plánuje expandovat do Maďarska, Rumunska a Řecka.