Podzim nám nabízí sklizeň mnoha lokálních druhů ovoce a zeleniny, které jsou zdravější, než jste si možná mysleli. Podívejte se s námi na pórek a růžičkovou kapustu.
Pokračování článků Zdravý podzimní jídelníček – část 1 a 2.
Pór je protizánětlivá potravina, která může pomoci odrazit nemoci
Pórek je chutnou, ale jemnější alternativou cibule a lze jej zaměnitelně používat ve všem, od teplých snídaní po lasagne. Můžete ho orestovat a přidat do smažených brambor, polévek či nádivky a má jemnou cibulovou chuť.
Stejně jako u cibule získáte v každém soustu dostatek živin. Pórek je zdravé podzimní jídlo. Má vysoký obsah flavonoidů, konkrétně kaempferolu, který nabízí ochranný účinek proti srdečním chorobám. Studie publikovaná v srpnu 2019 v Experimental and Therapeutic Medicine uvádí protizánětlivé vlastnosti kaempferolu jako důvod, proč pórek může pomoci odvrátit některé nemoci.
Zdravotní přínosy póru pokračují: 1 šálek pórku vám dodá asi 1,6 g vlákniny a pouze 54 kalorií. Získáte také asi 1 690 mcg luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které mohou podle American Optometric Association pomoci předcházet očním onemocněním, včetně šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace.
Jedna studie zveřejněná v říjnu 2019 v Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology zjistila, že konzumace pórku a cibule může snížit pravděpodobnost rozvoje kolorektálního karcinomu u mužů i žen.
Růžičková kapusta je plná vlákniny a antioxidantů
Růžičková kapusta je jedním z nejvíce podceňovaných požitků podzimu. Nejlepší je hned po prvním mrazu. Klíčové je však to, jak ji uvaříte. Pokud si myslíte, že růžičková kapusta je nevýrazná a kašovitá, pravděpodobně jste ji měli pouze vařenou nebo dušenou. Zkuste ji upéct – bude křupavá a karamelizovaná, ale stále bude zdravou zeleninovou přílohou plnou vlákniny a antioxidantů.
Článek publikovaný v prosinci 2017 v Preventive Nutrition and Food Science toto tvrzení podporuje a uvádí, že i když jakýkoli typ vaření může snížit antioxidační vlastnosti brukvovité zeleniny, jako je růžičková kapusta, rozhodně je zcela neodstraní.
1 šálek vařené růžičkové kapusty obsahuje 4 g vlákniny, což je 14 % vaší doporučení denní dávky.