Francouzští vinaři ve snaze ochránit úrodu před jarními mrazy zapalují plechovky s parafínem a pálí balíky slámy. Předpovědi chladnějších nocí v tomto týdnu vyvolávají obavy z možnosti vážného poškození a ztráty produkce, upozornila agentura Reuters.
Ve vinařských oblastech včetně Chablis v Burgundsku a Bordeaux se teploty přes noc propadly až na minus pět stupňů Celsia, což by mohlo poškodit pupeny révy, které vyrašily díky dřívějšímu mírnému počasí.
V oblasti Chablis známé po celém světě svým svěžím, ovocitým bílým vínem se v ranních hodinách nad vinicemi objevila temně oranžová záře z desítek tisíc loučí.
Vinař Laurent Pinson podle svých slov umístil na velkou část ze 14 hektarů vinné révy 300 až 600 hořících plechovek parafínu. „Sklizeň teď bude v sázce několik nocí – jednu, dvě nebo tři noci – a pokud nebude sklizeň, znamená to žádné prodeje, žádné víno pro spotřebitele,“ řekl Pinson agentuře Reuters.
Ačkoli bylo ještě příliš brzy na posouzení škod, podle producentů jsou nevyhnutelné. „Od dnešního dne do zítřka bude také chladno přes noc, takže máme obavy,“ uvedl Christophe Chateau ze skupiny výrobců vína Bordeaux CIVB. „Při dvou nocích za sebou existuje dvakrát větší riziko poškození vinice.“
Proti mrazu vinaři bojují různými způsoby
Vinaři také vytvořili kouřovou clonu, která zabrání rannímu slunci spálit zmrzlé výhonky. Vinnou révu zároveň stříkali vodou, aby rostliny pokryl led, který je ochrání před zmrznutím. Zároveň ve vinohradech instalovali ohřívače a větráky, které mísí studený vzduch blízko země s teplejším vzduchem výše.
Jarní mrazíky se vyskytují v současné době dříve v roce, spíše v dubnu než začátkem května, jako tomu bylo před 20 až 25 lety. To znamená, že pokles teplot může být větší, řekl Pinson.
„Takže už nejsme na malých jarních mrazech při minus jednom či dvou stupních Celsia. Objevují se mrazy i minus čtyři, pět, šest stupňů Celsia, nebo dokonce i více. Je to opravdu problematické, protože z hlediska ochrany (vinice) efektivita už není stejná,“ uvedl vinař.
Nízké teploty v dubnu 2017 poškodily vinice natolik, že roční produkce francouzského vína byla nejnižší v historii.