Ve městě Saint-Quentin a jeho okolí na severu Francie se rozšířila vážná epidemie otravy jídlem, která zasáhla zejména děti. Dvanáctiletá dívka zemřela na komplikace spojené s onemocněním ledvin. Dalších sedm dětí skončilo v nemocnici. Informuje o tom BBC, Food Safety News a další servery.
První případy se objevily 12. června a týkaly se dětí ve věku od jednoho do dvanácti let. Všechny trpěly vážnými trávicími potížemi, včetně krvavého průjmu. U pěti z nich se objevil hemolyticko-uremický syndrom (HUS), což je závažné onemocnění ledvin, často způsobené bakterií Escherichia coli.
🔴 INFO – #FaitsDivers : Intoxication alimentaire mortelle à Saint-Quentin : deux boucheries halal suspendues. Un huitième cas grave signalé dans l’Aisne, après le décès d’un enfant de 12 ans lundi. pic.twitter.com/33QrrkYlHx
— FranceNews24 (@FranceNews24) June 20, 2025
Přesná příčina nákazy zatím není potvrzena, ale úřady se domnívají, že by mohla souviset s konzumací masa zakoupeného v místních řeznictvích. Preventivně byly uzavřeny dvě halal prodejny, odkud pocházelo maso, které podle všeho několik nemocných dětí snědlo.
„Máme celkem deset potvrzených případů, včetně jednoho dítěte přijatého do nemocnice v Remeši. Situace je i nadále znepokojující,“ řekla místní starostka Frédérique Macarez v rozhlasové stanici France Info. Poslední případ otravy se podle regionální zdravotní agentury objevil ve středu večer.
Na vině mohou být klobásy a jehněčí
Zdravotní úřady a místní prefektura obyvatelům doporučily, aby se do vyjasnění situace vyhýbali konzumaci určitých masných výrobků. Konkrétně jde o klobásy typu merguez a jehněčí maso, které bylo zakoupeno začátkem června právě ve dvou zmiňovaných řeznictvích. Z obou provozů byly odebrány vzorky potravin, marinád a koření, které byly odeslány k laboratorní analýze.
Jeden z řezníků, jehož obchod byl uzavřen, událost okomentoval na sociálních sítích. Vyjádřil hlubokou soustrast rodině zesnulé dívky a přislíbil plnou spolupráci při vyšetřování.
Úřady vyloučily, že by příčinou onemocnění mohla být závadná voda z vodovodu. Podle vyjádření hygieniků je bezpečná a vhodná k běžnému užívání. Zároveň nicméně vyzvaly rodiče k opatrnosti a důsledné hygieně. Doporučuje se pravidelné mytí rukou, důkladné vaření masa, pečlivé mytí ovoce a zeleniny a oddělování syrových a vařených potravin při přípravě jídla.