Spolu s nádhernými odstíny padajícího listí přichází na podzim také vítr, temnější noci a klesající teploty. Tyto podmínky mají vliv na naše těla. Jsme náchylnější k nachlazení nebo chřipce. Zároveň jsme podráždění a vnímáme úbytek energie. Jaké potraviny nám mohou pomoci?
Lidské tělo se dlouho vyvíjelo, aby se přizpůsobilo prostředí. Naše potřeby různých druhů potravin v různých obdobích roku jsou zásadní. Možná jste si všimli, že máte na jaře více energie a v zimě toužíte po spánku? Naše trávicí systémy a metabolismus jsou přizpůsobeny našim ročním obdobím, a proto vyžadují různé živiny v různých časech.
Podzim je pro nás obzvláště důležitým obdobím pro péči a podporu našich těl při přechodu ročních období z léta na zimu. Musíme podporovat naše plíce a tlusté střevo, které úzce souvisejí se zdravým imunitním systémem.
Možná když se zamyslíte, zjistíte, že abyste jedli podle ročního období, nemusíte se zas tak moc snažit. Na podzim začnete mít chuť na zeleninové polévky a vývary, teplá a sytá jídla, kořenovou zeleninu. Také hrušky a jablka nám začínají jaksi více chutnat. Obsahují přesně to, co v tuto roční dobu vaše tělo potřebuje.
Užitečné potraviny na podzim
Tyto potraviny vám při přechodu mezi ročními obdobími dodají energii a zvýší imunitu:
Jablka, červená řepa, bobule, celer, pórek, hrušky, mořské řasy, sladké brambory, dýně, pastiňák, cuketa, houby shitakke, mrkev, fíky, hrozny, limetky, zázvor, grapefruit, zelí, zelené fazole, zrna – zejména proso a oves, čerstvé ořechy – mandle a piniové oříšky, polévky a vývary, čaje – heřmánkový a zelený, jogurt, vejce, sójové výrobky – zejména tofu, sójové mléko a miso.
Tipy, na co si dávat na podzim pozor
Udržujte se v teple – zejména nohy, dolní část zad a ledviny.
Vařte potraviny při nižších teplotách a delší dobu.
Snižte ve svém životě jakýkoli stres.
Vytvořte si plán stravování – to vám pomůže udržet motivaci.
Přidejte cvičení do své každodenní rutiny – procházky, jógu, protahování.
Spěte minimálně 7 hodin denně.
Spěte minimálně 7 hodin denně. Foto: Unsplash
Nejíst sezónně je vymoženost posledních zhruba 60 let. Je to díky dnešnímu modernímu světu. Většina potravin je nyní k dispozici po celý rok, ale místo přirozeného pěstování mohou být chemicky ošetřeny.
Výhody sezónního stravování
Vliv na vaši peněženku – pokud jíte sezónní lokální produkci, hojnost plodin obvykle zlevňuje váš nákup.
Chuť se počítá – pro většinu z nás je chuť kupovaného jídla stejně důležitá jako cena. Pokud jídlo není sezónní, je buď vypěstováno ve skleníku, nebo dovezeno z jiných částí světa. Obojí ovlivňuje jeho chuť. Srovnejte například tmavě červená rajčata z farmářského trhu, ještě vonící sluncem, s těmi, co koupíte v zimě v supermarketu. Jsou sotva červená, tvrdá a nemají chuť, natož vůni.
Množství živin – pokud něco sklidíte předčasně, aby to vydrželo při přepravě na dlouhé vzdálenosti, nebude to mít takové množství živin, jaké by mohlo mít.