Plantain neboli zeleninový banán se pomalu ale jistě dostává i do našich obchodů. Chcete vyzkoušet tuto exotickou pochoutku? Můžete ji grilovat, smažit nebo péct se spoustou koření a příchutí.
Plantainy vypadají jako velké banány. Mohou být zelené, žluté nebo téměř černé. Obecně se jedí jako uhlohydráty – jako brambory, spíše než jako ovoce. A takto na ně musíte i myslet, abyste je úspěšně uvařili. Často se smaží buď na kousky nebo jako tenčí hranolky a podávají se jako příloha v celém Karibiku. Jsou také základním sacharidem v Africe, jihovýchodní Asii, na tichomořských ostrovech a ve Střední a Jižní Americe.

Jak používat plantainy
Nezralé zelené banány budou na dotek tvrdé, se svíravým, zemitým vnitřkem. V této fázi se nejvíce podobají zelenině a nemají žádný náznak sladkosti. Když jsou zelené, jsou velmi škrobové a jsou nejlepší na krájení a smažení na hranolky nebo tostones – smažené plátky plantainů, které se rozmáčknou naplocho a znovu smaží. Zelené plantainy lze také uvařit, rozdrtit a použít jako škrobový základ nebo nakrájet na dušená masa jako brambory.
Když jsou zelené, mohou se velmi obtížně loupat a míza obarví vše, čeho se dotkne, takže to vezměte v úvahu při jejich přípravě.
V další fázi zralosti začnou plantainy žloutnout, budou sladší a měkčí. Nakonec zčernají, když jsou plně zralé a měkké. Zralejší lze také smažit (zralá dužnina karamelizuje), grilovat na nudličky nebo péct ve slupce jako brambory. Smažené budou navenek křupavé, hnědé a budou mít měkký, poddajný vnitřek, který je téměř jako pudinkový. Upečené plantainy lze jíst jako slané jídlo přelité salsou a zakysanou smetanou, nebo slazené karamelem či hnědým cukrem a zmrzlinou.

Jak připravit plantainy
Zelené plantainy nelze oloupat jako banány – slupka se může odloupnout a na dužině zanechat veškerou nepoživatelnou dřeň. Tato dřeň se nevyvaří, takže je třeba ji odstranit. Nejjednodušší způsob, jak připravit zelené plantainy, je nakrájet je na kousky a poté nožem odříznout kůži a dřeň. Pracujte na omyvatelném prkénku a ujistěte se, že se nepotřísníte mízou. Jakmile je připravíte, rychle je uvařte, protože začnou oxidovat.
Žluté plantainy lze obvykle oloupat jako banán. Ať už použijete jakoukoli barvu, odřízněte oba konce, protože dužina je obvykle tuhá.
Jak na smažení
Ingredience: 1 zralý plantain (se žlutou slupkou) a 2 lžíce oleje nebo kokosového oleje.
Metoda: Odřízněte každý konec plantainu a oloupejte slupku. Nakrájejte na ½ cm plátky po úhlopříčce, abyste získali větší plochu. Na pánvi rozehřejte olej, dokud nebude horký. Plátky smažte na každé straně několik minut, dokud nezačnou karamelizovat.
Jak na pečení
Ingredience: 2 velmi zralé plantainy (s černou slupkou), 2 lžíce másla, špetka chilli vloček, 1 rozpůlená limetka.
Metoda: Troubu zahřejte na 200/180 stupňů Celsia. Odřízněte konce banánů a vyřízněte štěrbinu po délce každého z nich. Položte je na plech řeznou stranou nahoru a pečte 30–40 minut nebo do změknutí. Plantainy trochu pootevřete a do každého vmíchejte polovinu másla s trochou koření a chilli vločkami. Znovu pečte 10 minut, vymačkejte limetku a podávejte.