Houby jsou nízkokalorická potravina, která tělu dodává spoustu živin jako je měď, draslík, železo a několik vitamínů B. Technicky nejsou zeleninou, ale často se v receptech používají a podávají jako zelenina.
Podívejte se s námi na výživové hodnoty hub a důvod, proč jsou nejen skvělou nízkokalorickou potravinou, ale i zdraví prospěšným jídlem.
Výživové hodnoty hub
Jeden šálek hub (70 g) poskytuje 15 kalorií, 2,2 g bílkovin, 2,3 g sacharidů a 0,2 g tuku. Houby jsou dobrým zdrojem mědi, vitamínů B, draslíku a železa. Následující nutriční informace platí pro 1 šálek syrových hub:
Kalorie: 15
Tuk: 0,2 g
Sodík: 3,5 mg
Sacharidy: 2,3 g
Vláknina: 0,7 g
Cukry: 1,4 g
Bílkoviny: 2,2 g
Měď: 0,2 mg
Draslík: 223 mg
Železo: 0,4 mg
Jeden šálek syrových hub obsahuje 2,3 g sacharidů. Houby jsou také dobrým zdrojem vlákniny, zejména rozpustné vlákniny beta-glukan.
Mají přirozeně nízký glykemický index, což znamená, že mají malý negativní vliv na krevní glukózu nebo inzulínovou odpověď kvůli jejich nízkému obsahu sacharidů.
Tuky
Houby mají jen nepatrné množství tuku, z nichž většinu tvoří polynenasycené tuky. V důsledku toho jsou houby považovány za zdravé jídlo.
Protein
Houby poskytují malé množství bílkovin – 2,2 gramů na šálek, což představuje jen část vaší doporučení denní spotřeby. Ujistěte se tedy, že v rámci vyvážené stravy jíte potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou luštěniny, ořechy, mléčné výrobky, maso nebo ryby.
Vitamíny a minerály
Houby jsou plné mikroživin. Jsou dobrým zdrojem mědi, draslíku, fosforu a železa. Měď pomáhá při výrobě energie a využití železa. Draslík je důležitý pro udržení rovnováhy tekutin a elektrolytů, je nezbytný pro správné fungování nervů a svalů. Také může pomoci snižovat krevní tlak.
Železo je minerál potřebný pro syntézu hemoglobinu, DNA, aminokyselin, neurotransmiterů a některých hormonů. Houby obsahují také niacin (vitamín B3) a kyselinu pantotenovou (vitamín B5). Vitamíny B pomáhají při uvolňování energie ze sacharidů, bílkovin a tuků.
Kalorie
Jeden šálek syrových hub obsahuje pouhých 15 kalorií. To z něj dělá nízkokalorické jídlo, mimojiné proto, že většina lidí nesní celý šálek najednou a přijme ještě méně kalorií.