Dýně můžete vydlabat, použít jako podzimní dekorace do bytu i zpracovat na mnoho lahůdek v kuchyni. Obsahují vitamíny a minerály, za které vám vaše tělo poděkuje.
Co je to dýně?
Dýně jsou součástí čeledi tykvovitých. Známe většinou ty velké, kulaté a zářivě oranžové s mírně žebrovanou a pevnou vnější slupkou. Mohou mít ale spoustu roztodivných tvarů. Uvnitř dýně jsou semena a dužina. Po uvaření je jedlá celá dýně: slupka, dužina i semena. Stačí odstranit vláknité kousky, které drží semena na místě.
Amazing health benefit of pumpkin seed oil pic.twitter.com/ALZMC1PYFf
— Venus (@freedapereira) September 21, 2018
Nutriční profil dýně
80g porce dýně (zhruba 3 vrchovaté polévkové lžíce dýně nakrájené na kostičky a uvařené) poskytuje:
- 10 kcal / 42 kJ
- 0,5 g bílkovin
- 0,2 g tuku
- 1,5 g sacharidů
- 1,4 g cukrů
- 1,2 g vlákniny
- 67 mg draslíku
- 764 mcg karotenů
- 6 mg vitamínu C
Top 5 zdravotních výhod dýně
Podporuje zdraví pokožky
Dýně jsou plné živin šetrných k pokožce, včetně vitamínů C, E a beta-karotenu, které všechny hrají důležitou roli ve zdraví naší pokožky.
Vitamin C si tělo přirozeně nevytváří, proto je důležité, abychom jej získávali ze stravy. Podílí se na tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku kyprou a pevnou. Také pomáhá předcházet modřinám a podporuje hojení ran.
Vitamin E je vynikající antioxidant a spolu s vitaminem C pomáhá chránit před poškozením sluncem a vysušením. Vitamin A neboli beta-karoten se také podílí na ochraně pokožky před slunečním UVB zářením a může pomoci chránit před spálením. Opalovací krém je však stále potřeba.
Může podporovat zdraví očí
Nízké hladiny vitaminu A byly spojeny se zhoršeným zrakem, a dokonce i slepotou. Beta-karoten, stejně jako vitamíny C a E, pomáhají chránit oči a snižují riziko očních onemocnění souvisejících s věkem. Dýně je také vynikajícím zdrojem dvou karotenoidů zvaných lutein a zeaxanthin, jejichž hladiny byly spojeny se sníženým rizikem šedého zákalu.

Podporuje imunitní systém
Jak naznačuje jejich jasně oranžová barva, dýně obsahují beta-karoten, který se při konzumaci přeměňuje na vitamín A. Výzkum ukázal, že vitamín A hraje důležitou roli při podpoře imunitních funkcí. Vitamin C také přispívá k imunitní činnosti, usnadňuje činnost imunitních buněk a zvyšuje počet bílých krvinek.
Může pomoci snížit riziko metabolického syndromu
Metabolický syndrom je lékařský název pro kombinaci stavů včetně cukrovky, obezity a vysokého krevního tlaku. Společně tyto stavy zvyšují riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice.
Studie z roku 2015 v Japonsku zjistila, že strava s vysokým obsahem karotenoidů, což jsou pigmenty nacházející se v ovoci a zelenině, které jim dodávají jejich oranžovou, žlutou a zelenou barvu, mohou pomoci zabránit rozvoji metabolického syndromu.
Může pomoci předcházet rakovině
Neexistují žádné jednotlivé „superpotraviny“, které by mohly zabránit rakovině a některé rizikové faktory rakoviny se stravou nesouvisejí. Existují však důkazy, že zdravá strava může snížit riziko rakoviny. Kromě toho mohou antioxidační vlastnosti karotenoidů, vitamínů A a E, které se všechny nacházejí v dýni, chránit před určitými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu.

Je dýně bezpečná pro každého?
Dýně jsou obecně bezpečné pro každého. Existují však někteří jedinci, kteří mohou trpět alergií na dýni. To může být způsobeno zkříženou reaktivitou s jiným ovocem ze stejné čeledi tykvovitých.
Zdá se, že chemikálie v dýňových semenech mají diuretický účinek a konzumace velkého množství najednou může zvýšit množství tekutin a elektrolytů vyloučených močí. Pokud užíváte určité předepsané léky, včetně lithia, měli byste se poradit se svým praktickým lékařem nebo zdravotníkem.