Starodávní kuchaři na území dnešního Kavkazu před asi pěti tisíci lety připravovali hovězí a jelení maso a mléčné výrobky. Vědci to zjistili výzkumem bílkovin získaných ze starodávných kotlů. Jedná se o jedny z nejstarších objevených kovových kotlů na vaření, napsal web Business Insider.
Vědci zkoumali zatvrdlé tuky uchovávající stopy bílkovin v osmi kovových kotlích objevených na Kavkazu, v oblasti ležící mezi Kaspickým a Černým mořem. Jedná se o jedny z nejstarších objevených kovových kotlíků na vaření.
Co jedli naši předci vědci dosud odhadovali na základě starověkých nástrojů, písemných zpráv či jiných dochovaných údajů. „Věděli jsme, že lidé pili obdobu piva, ale nevěděli jsme, co bylo součástí hlavního menu,“ uvedl Viktor Trifonov z Ruské akademie věd.
5,000-year-old cauldrons of the #BronzeAge are so well preserved they offer archeologists the ‚first evidence‘ of an ancient feast consisting of milk and meathttps://t.co/hRRRziynp9 pic.twitter.com/89J9RiYNjs
— Business Insider India🇮🇳 (@BiIndia) August 24, 2023
Experti odebrali zbytky tuků a výzkum obsažených bílkovin publikovali v časopise iScience. Lidé tehdy jedli hlavně zvířata jako ovce, skot, kozy, ale i jeleni. Například přípravu jeleního a hovězího masa prozradil protein beta-1.
Vědci objevili i stopy ovčího nebo kozího mléka. Na základě toho se domnívají, že lidé připravovali v kotlících asi před pěti tisíci lety i mléčné výrobky. Není však jasné, zda samostatně nebo dohromady s masem.
Skupinová kuchyně
Není známo, zda navíc tyto pokrmy obsahovaly nějaké plodiny. „O plodinách, které tam mohli vařit, se nic nenaučíme,“ cituje web Business Insider Christine Hastorf z Kalifornské univerzity v Berkeley, která se na studii nepodílela.
Dušená jídla často obsahují zeleninu, živočišné bílkoviny jsou ale robustnější a mají větší šanci přežít i po tisíce let. Autoři studie se domnívají, že pomoci uchovat prastaré bílkoviny pomohly antibakteriální vlastnosti slitiny mědi.
„Je opravdu vzrušující získat představu o tom, jaká jídla lidé tehdy připravovala,“ uvedla autorka studie Shevana Wilkin. Rozměry kotlíků napovídají, že je lidé používali ke skupinovému vaření pro celou komunitu.
„Z rozměrů kotlíků je jasné, že to bylo velmi mnoho jídla vařeného pro mnoho lidí, spíše než pro malou rodinu či jednotlivce,“ řekla Wilkin, která se domnívá, že jejich metody mohou pomoci pochopit, co jedli lidé v dávné minulosti i v jiných oblastech.