1.6 C
Czech
Úterý 23. prosince 2025
Protext ČTKDomácí uzení se dá realizovat i na malé zahrádce

Domácí uzení se dá realizovat i na malé zahrádce

Ne vždy si však na nich pochutnáte, jelikož hlavně ve větších obchodních řetězcích se prodávají často v ne dost dobré kvalitě. Uzeniny ze supermarketu však nemusíte vůbec jíst. Dopřát si můžete i domácí výrobky.

Lepší po všech stránkách, ovšem také dražší

Domácí uzeniny lze koupit třeba v malých řeznictvích, ovšem za velmi vysokou cenu. Ta může být klidně i třikrát vyšší, než je cena za klasické klobásky ze supermarketu. Vzhledem k tomu, že dnes každý šetří, kde se jen dá, ne všichni si mohou dovolit takto utrácet.

To ovšem neznamená, že byste se museli kvalitních uzenin vzdát. Když se vám za ně nechce platit v obchodě, můžete je vyrábět třeba u sebe doma. Možná se vám to zdá jako šílený nápad, ale domácí uzení je v současnosti takřka stejně populární jako grilování.

Nejde o nic extra složitého, nicméně budete potřebovat naučit se alespoň základy a investovat nějakou tu tisícovku do vhodného přístroje. Bez adekvátních znalostí a dobré udírny si můžete nechat zajít chuť.

Pevná udírna

Tradiční udírna rozhodně není žádné tintítko. Obvykle je vysoká alespoň dva metry, spíše více, a široká je také dost. Díky tomu zabírá poměrně dost místa, což samozřejmě není dobrá zpráva pro majitele menších zahrádek.

Pokud máte okolo domu použitelných jen pár metrů čtverečních, určitě byste se měli na stavbu standardní pevné udírny vykašlat. Máte-li však na zahradě místa habaděj, můžete se klidně pustit do budování. Nejlevněji vás taková udírna vyjde, když si ji postavíte svépomocí. Nejde o žádný mrakodrap. S párem dobrých pomocníků byste během víkendu mohli postavit alespoň základní korpus, ne-li rovnou všechno.

Můžete na to jít ale i jinak a objednat si prostě profesionální udírnu. Ta vás přijde zhruba na deset tisíc. Konečná cena dost závisí na velikosti a složitosti dané konstrukce.

Mobilní varianta

Stejně jako grily, tak i udírny se dnes již dělají také mobilní. Jsou sice o něco větší, avšak jejich přesun nebývá o moc složitější než v případě zahradních grilů, a to ani když se vydáte udit někam mimo svůj domov. V takovém případě však budete potřebovat buďto přístroj rozebrat a na místě zase složit, nebo přistavit dodávku či auto s tažným vozíkem.

Mobilní verze jsou docela skladné, takže když disponujete dostatečně velkou garáží, můžete mít udírnu třeba tam. Využít lze obvykle i zahradní domek, případně nevyužívaný altán.

Tento druh udíren se obvykle vyrábí z nerezu, ale můžete narazit i na dřevěné variace, ovšem s kovovými prvky. Jejich nevýhodou oproti statickým udírnám je menší úložný prostor, do kterého se vejde mnohem méně potravin.

Nechcete-li však udit ve velkém, rozměry úložiště by pro vás neměly být zase tak zásadní. Daleko podstatnější je ovládání, které by mělo být maximálně intuitivní.

Digitální udírny

Takovéto ovládání nabízejí hlavně digitální udírny, které místy připomínají moderní mikrovlnné trouby. Vyrábí se běžně jak v pevné, tak i v mobilní variantě.

Na rozdíl od tradičních forem udíren jsou digitální verze vhodné i pro naprosté laiky, jelikož nabízejí celou řadu automatických programů. Stačí si jen nastudovat manuál a vše by mělo probíhat hladce. Velkou přidanou hodnotou je zde i teplotu měřící jehla, která se zapichuje do masa.

Některé novější digitální udírny jsou schopny díky tomu regulovat teplotu uzení, což hodně usnadňuje práci. Jednoduše řečeno, prostě jen všechno připravíte, nastavíte vše potřebné a přístroj se už o vše ostatní sám postará. Jakmile bude maso hotové, prostě se vypne, případně stáhne teplotu natolik, aby se maso už nedělalo, ale zároveň úplně nevychladlo.

Takto se to dnes dělá ve Spojených státech a v blízké budoucnosti bude tato praxe běžná i u nás. Digitální udírny se budou prosazovat stejně tak dobře, jako to dělají například elektrické grily.

Čerpejte informace i ze sociálních sítí

Patříte-li mezi začátečníky, ani digitální uzení vás nespasí. Musíte znát alespoň základní pojmy a také byste se měli orientovat v nakládání a obecně přípravě masa. To všechno nevyčtete z manuálu. Daleko lepší je se s někým poradit.

Neznáte-li ve svém okolí nikoho, kdo se zabývá uzením, zkuste čerpat z chytrých knih, případně neuškodí mrknout se po některých užitečných informacích i na internet. Jasně, v digitální době je možné narazit na spoustu dezinformací, nicméně na světě snad není nikdo, kdo by schválně vytvářel falešné informace o takové banalitě.

Velmi obstojnou studnicí vědění jsou i sociální sítě. Některé jsou sice nepoužitelné, ale kupříkladu takový Facebook toho nabízí pro začátečníky poměrně dost. Stačí si dát vyhledat skupiny, které se touto problematikou zabývají a přihlásit se do nich.

Sociální sítě mají výhodu hlavně v tom, že můžete čerpat informace přímo od lidí, nejen z napsaného textu. Snadno si tak lze vytvořit i internetové přátele, s nimiž je pak výhodné komunikovat své první krůčky v oblasti uzení.

Nemusíte kvůli tomu ani neustále odbíhat ze zahrady k počítači. Komunikovat je v současné době možné i prostřednictvím chytrého mobilního telefonu, respektive tabletu. Kdo bude chtít, ten si v nejhorším případě může vzít ven třeba laptop.

Vhodné potraviny

Ugrilovat se dá prakticky cokoliv, a to samé se dá říci i o uzení. Standardně se tak zpracovává třeba zelenina, ovšem i houby. Udírna tedy není nástroj, jenž je určen pouze pro masožravce, ale využívat ho mohou i vegetariáni.

Většina lidí však stále patří mezi všežravce a do jejich jídelníčku se běžně řadí i maso. Základem je používat opravdu kvalitní masa, žádné levné podřadné produkty, které už na první pohled vypadají podivně.

Mějte na paměti, že ani sebelepší udírna nedokáže z nekvalitního masa udělat dobrotu. Rozhodně dbejte na to, aby maso nezavánělo ani nemělo jinou barvu, než je standard. Určitě je lepší zaplatit si více za něco chutnějšího než pak zbytečně litovat.

Co se druhů mas týče, tak tam je volba pouze na vás. Pro uzení se hodí jak kuřata, tak i ryby, vepřové, srnčí nebo třeba skopové. Jen mějte na paměti, že každý druh masa se dělá za jiných teplotních podmínek, respektive jinak dlouho.

Nakládání je nezbytné

Naložit maso do nějaké dobré směsi je vždy prospěšné pro jeho chuť. V případě uzení to platí dvojnásob. Zde jde o jeden z nejdůležitějších aspektů, které zásadním způsobem ovlivňují konečný výsledek.

Základem je vždycky sůl. Bez ní nemůže maso do udírny. Nejenže by nebylo po chuťové stránce nic moc, ale zároveň by se hůře prohřívalo, jelikož by postrádalo potřebnou zkřehlost. Nestačí však maso jen trochu posolit, je potřeba sůl do něj pořádně vmasírovat. Ovšem tak, aby se nenarušila svalová vlákna.

Když budete mít po ruce mořskou sůl, dobře pro vás, ale vůbec se neostýchejte využít i klasickou stolní variantu, nic hrozného se nestane.

Společně se solí je možné smíchat i další různá koření, případně lze přidat i bylinky, respektive nadrobno nakrájený česnek. Někteří kuchaři doporučují dát i trochu chilli koření, ovšem s ním pozor. Nejste-li dostatečně otrlí, raději si něco takového odpusťte. Je zbytečné ničit si várku kvůli takové drobnosti.

Dobře prosolené maso je pak vhodné dát do nádoby, co se dá hermeticky uzavřít. Vzduch mu totiž může uškodit. Nádobu pak schovejte někde do chladu, ideálně do chladničky. Během pozdního podzimu či zimy lze použít i špajz, případně sklep.

Druhou možností, jak maso naložit, je vytvořit solný lák. Víceméně jde o stejný postup jako předtím. Promíchejte sůl s kořením, avšak tentokrát ho vsypte do vody a tu dejte na pár minut povařit. Během varu se všechny chutě a vůně krásně uvolní do tekutiny. Až voda bude dostatečně vychlazená, maso do ní vložte, hermeticky uzavřete a dejte někam na chladné místo.

Doba, po kterou je potřeba mít maso naložené, se různí druh od druhu. U drůbeže stačí čekat jeden až dva dny, ovšem v případě červeného masa počítejte spíše s měsícem a více. Jak je vidno, uzení si musíte předem naplánovat. Jednorázově, bez přípravy, se dá udit pouze zelenina.

Reklama

Doporučujeme

Japonská raketa H3 selhala při snaze vypustit navigační satelit na oběžnou dráhu

Japonská vesmírná raketa H3 dnes selhala při snaze vypustit na oběžnou dráhu navigační satelit, informovaly tiskové agentury. Podle japonské státní kosmické agentury (JAXA) selhal po startu jeden z motorů. Japonsku se tak nepodařilo vyslat na orbitu šestou z plánovaných 11 družic navigačního systému Quasi-Zenith Satellite System (QZSS). Japonská vláda uvedla, že zřídí vyšetřovací komisi, která má co nejdříve zjistit, co stálo za selháním rakety.

Dom Taylor po vyřazení z MS mluví o duševním zdraví a závislostech

Dom Taylor znovu narazil na dopingovou kontrolu a tentokrát to odnesl přímo na mistrovství světa v Londýně. Po výhře v prvním kole přišel pozitivní výsledek a místo dalšího zápasu řeší disciplinární řízení. Na sociálních sítích pak vysvětloval, proč se vrátil k návykovým látkám.

Švýcarský soud přijal klimatickou žalobu Indonésanů proti cementárně Holcim

V debatě o klimatu se stále častěji neřeší jen státy, ale i konkrétní firmy. K velkým ropným společnostem se nově přidává i cementářský průmysl, který patří mezi výrazné zdroje emisí. Právě na jednu z největších cementáren na světě teď míří klimatická žaloba.

Střelci z Bondi Beach pečlivě plánovali vražedný útok celé měsíce, uvádí soudní dokumenty

Vražedný útok na židovskou komunitu na Bondi Beach v Sydney byl podle nově zveřejněných soudních dokumentů výsledkem pečlivého, několikaměsíčního plánování. Dva podezřelí střelci podle nich dlouho předem trénovali střelbu, připravovali výbušniny a také dva dny před činem provedli průzkum místa.

Zahraniční dluh Česka vzrostl na 5,55 bilionu korun

Zahraniční dluh Česka ve třetím čtvrtletí vzrostl na 5,551 bilionu korun. Odpovídá to 66 Zahraniční dluh Česka ve třetím čtvrtletí vzrostl na 5,55 bilionu korun. Odpovídá to 66 procentům hrubého domácího produktu. Podle předběžných dat České národní banky se dluh proti předchozímu čtvrtletí zvedl o 193,8 miliardy korun.

Zemřel James Ransone, představitel Ziggyho z The Wire

Herec James Ransone, známý jako Ziggy Sobotka ze seriálu The Wire, u nás vysílaného jako Špína Baltimoru, a z hororu It Chapter Two, zemřel ve věku 46 let. Zpráva o jeho smrti zasáhla kolegy, fanoušky i filmový svět, který si ho bude spojovat s komplikovanými a zranitelnými postavami.

Patnáct lidí zemřelo při nehodách, kdy se dveře Tesly neotevřely

Tesla už roky dostává stížnosti na dveře, které se po nehodě zaseknou a nejdou otevřít. Lidé to řeší u amerických úřadů, na sociálních sítích i u soudu. V některých případech pak nejde o nepohodlí, ale o boj o čas.

Rusko je ochotno právně zakotvit, že nezaútočí na zemi EU ani NATO, řekl Rjabkov

Rusko je připraveno v právně závazném dokumentu potvrdit, že nemá v úmyslu zaútočit na žádnou členskou zemi Evropské unie ani Severoatlantické aliance. Podle ruské státní agentury RIA to dnes uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Mnozí západní představitelé, včetně řady evropských vlád i šéfa NATO, v poslední době upozorňují na rostoucí militarizaci Ruska a varují, že se Evropa musí připravit na možnost přímého střetu s Moskvou.

Japonsko chystá restart největší jaderné elektrárny na světě

Japonsko udělalo další velký krok k restartu největší jaderné elektrárny na světě. Regionální parlament v prefektuře Niigata podpořil guvernéra Hideyo Hanazumi, který restart dlouhodobě hájí. Elektrárna Kashiwazaki Kariwa má po patnácti letech od havárie ve Fukušimě znovu vyrábět elektřinu už v roce 2026.

Jihokorejský prezident chce hrazenou léčbu plešatosti ze zdravotního pojištění

Jihokorejský prezident I Če-mjong nařídil své vládě, aby zvážila rozšíření veřejného zdravotního pojištění o léčbu vypadávání vlasů, s argumentem, že plešatost se pro mladé lidi stala spíše "otázkou přežití" než kosmetickým problémem. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.

Trump jmenoval zvláštního vyslance pro Grónsko, bude jím guvernér Louisiany

Americký prezident Donald Trump jmenoval zvláštního vyslance pro Grónsko, jímž bude guvernér Louisiany Jeff Landry. Trump to v neděli večer uvedl na své síti Truth Social. Landry na sociálních sítích uvedl, že jeho cílem v nové funkci bude připojení Grónska k Americe. Trump dal letos opakovaně najevo, že by Spojené státy měly ostrov, který je poloautonomním územím Dánska, získat. Dánsko v reakci upozornilo, že celý svět by měl respektovat celistvost tohoto království.

Při výbuchu nálože v Moskvě zahynul ruský generál

Při výbuchu nálože nastražené v autě dnes v Moskvě zahynul ruský generál Fanil Sarvarov, který byl náčelníkem generálního štábu oddělení operačního výcviku ruských ozbrojených sil.

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruská plavidla a poškodily přístav

Ukrajinský dronový útok v noci na dnešek poškodil dvě plavidla a dvě kotviště v přístavu v ruském Krasnodarském kraji. Uvedl to tamní krizový štáb, podle kterého v přístavu vypuklo několik požárů, které se snaží zlikvidovat hasiči. Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že protivzdušná obrana v noci zachytila a zničila 41 ukrajinských bezpilotních strojů. Ukrajinské letectvo dosud bilanci nočních ruských útoků nezveřejnilo, informovalo ale o dronech mimo jiné v Oděské, Žytomyrské, Kyjevské či Doněcké oblasti.

KOMENTÁŘ: Santa Claus rally na obzoru. Proč trhy o Vánocích často rostou?

V rytmu vánočního rozjímání by možná člověk na akciových trzích s koncem roku očekával klid a pohodu. Jenže tomu bývá přesně naopak. Historicky trhy mezi svátky rostou, pro což se vžil termín Santa Claus rally. Co za tímto fenoménem stojí?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama