Série bouří v Kalifornii způsobila škody na životech a majetku, přesto však měla i pozitivní stránku. Pomohla vinařům zavlažit půdu a doplnit podzemní zásoby vody. Vyhráno však ještě nemají, v tomto oboru totiž číhá mnohem více nástrah spojených s klimatickými změnami. Informují o tom BBC a CBS.
V lednu udeřily na Kalifornii silné bouře. Voda se vyplavila z řek, zatopila silnice a cesty a způsobila sesuvy půdy, zatímco silný vítr vyvracel stromy a trhal střechy. Vznikly škody odhadované na 30 miliard dolarů, přičemž zemřelo nejméně 20 lidí.
Cestování bylo kvůli nepřístupným cestám riskantní. Proto se Jason Haas se svými zaměstnanci nemohl dostat do své vinice Tablas Creek Vineyard. Degustační místnost tak zůstala na čtyři dny zavřená.
Když ale počasí svolilo a on se do vinice konečně dostal, čekalo jej milé překvapení, uvedla televize BBC News. Srážky sice roznášely zkázu a komplikovaly lidem životy, vinařům ovšem jako kompenzaci nadělily dárek. Déšť doplnil tolik potřebné zásoby podzemní vody.
The January storms in California were great for wine https://t.co/j2AslDW3EM
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 19, 2023
Kalifornie dlouhodobě trpí na extrémní sucho. Minulý měsíc zasáhlo velké sucho 80 procent státu. Nejvíce se to projevuje v zemědělství a právě vinařství, které generuje kalifornské ekonomice desítky miliard dolarů. Víno je totiž jedním z nejznámějších exportů státu.
Podzemní přirozené vodní nádrže mají přímý dopad na rozměry produkce vína v daném roce. Vinice Tablas Creek Vineyard vypěstovala od roku 2017 kvůli extrémnímu suchu pouze třetinu své standardní produkce.
„To byl poslední výnosný rok,“ přiznal Haas, ale letošek může být podle jeho slov jiný. Zimní deště jsou totiž dobré, vysvětlil. Zavlažují vinnou révu, dokud jsou hrozny v klidovém období před pěstováním.
Vinaři ještě ani zdaleka vyhráno nemají
„Zajistí, aby měla réva dostatek elánu k uzrání,“ popsal dopad zaplavené vinice Haas. Avšak s opatrností dodal: „Není to záruka, že bude víno skvělé. Eliminuje to ale jednu z největších obav, že nebude dostatek vody, aby réva rostla.“
Vydatné deště pomohly podle stanice CBS i vinařům ve městě Livermore. S extrémním suchem zde bojovalo v posledních letech 40 podniků. „Moc nepršelo a v půdě se začala hromadit sůl,“ přiznal Lary Dino, vlastník vinice Cuda Ridge Wines.
V Livermoru se propadla produkce vína na zavlažovaných vinicích o 10 až 20 procent a na suchých ještě více. „Opravdu silné deště potřebujeme,“ řekl Dino. Jakmile deště pominou a oteplí se, vinice podle něj ožijí hojností.
Slavili i vinaři v okresu Napa. Stu Smith z vinice Smith-Madrone Vineyards přiznal, že zdejší vinaři potřebují vodu zoufale. Přestože vinaři v Kalifornii nadšeně hlásí zavlažení a doplnění podzemní vody, jen stěží lze hovořit o výhře.
Gustavo Gonzalez, který vlastní vinařství Mira v Napě, uvedl, že více vody automaticky neznamená lepší víno nebo větší plody. Hrozny navíc čeká kvůli klimatickým změnám složité vegetační období.
Očekává suchý zbytek roku. Pupeny může zabít špatně načasovaný mráz a obává se požárů v říjnu těsně před sklizní, které jsou kvůli suchému klimatu ještě intenzivnější a nebezpečnější.
A pak hovořil také o obvyklých problémech, jimž vinaři čelí. Hmyz, hniloba a řada dalších problémů sužujících vinné révy po celá staletí. „Je to extrémně nervy drásající,“ stěžoval si Gonzalez.
Navíc si myslí, že více vody může vést k nabobtnalejším, méně aromatickým hroznům. Smith však tyto otázky považuje za nesmyslné. „Dokud hrozny nesklidíte, tak prostě nevíte,“ uklidňoval. Vinaři se celkově shodly, že nejlepší způsob, jak otestovat kvalitu vína, je ho prostě vypít.